• Architecture & Design

    Αναμόρφωση πέτρινης κατοικίας στο Λεύκτρο Δυτικής Μάνης (17 pics)

    • NewsRoom


    Το έργο αφορά την ανάπλαση μιας τυπικής Μανιάτικης κατοικίας στον οικισμό «Λεύκτρο». Η διατήρηση του υπάρχοντος κελύφους και η σαφής διαφοροποίηση των νέων κατασκευών- παρεμβάσεων ως ένθετων εντός αυτού, αποτέλεσε τη βασική αρχή στη μελέτη του έργου.

    Η ανάλαφρη μεταλλική κατασκευή σε διάλογο με τους ογκώδης πέτρινους τοίχους, κρατώντας απόσταση από αυτούς, επιτρέπει την οπτική επαφή μεταξύ των επιπέδων της κατοικίας και κάνει διακριτές τις επεμβάσεις στο υπάρχον.

    Η κλίμακα ,στο πρώτο σκέλος της μαρμάρινη και στη συνέχεια μεταλλική, συνδέει τα τρία εσωτερικά επίπεδα της κατοικίας και καταλήγει στον όροφο του καθημερινού, ο ενιαίος χώρος του οποίου αποτελείται από την τραπεζαρία και το καθιστικό. Σε επαφή με τον κυρίως όγκο του σπιτιού, στο «παράσπιτο», ο υπάρχων θόλος επισκευάστηκε και ο χώρος διαμορφώθηκε σε υπνοδωμάτιο Πάνω από αυτόν βρίσκεται η κουζίνα σε επικοινωνία με την τραπεζαρία και το «λιακωτό».

    Μια παλιά ξύλινη αυλόπορτα οδηγεί στην εσωτερική αυλή της κατοικίας, πλακοστρωμένη από τοπικό κιμισίρι. Από την αυλή η εξωτερική σκάλα καταλήγει στο λιακωτό του ορόφου όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος, με διπλό τοξωτό μαρμάρινο υπέρθυρο που μας οδηγεί στο καθημερινό. Το λιακωτό επεκτάθηκε με μεταλλικούς προβόλους δημιουργώντας ένα εξωτερικό καθιστικό μπροστά από την κουζίνα. Ο εξώστης καταλήγει σε μεταλλική σκάλα που οδηγεί στον περιβάλλοντα χώρο.

    ΠΗΓΗ: hhh architects

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αναμόρφωση παλιού σπιτιού του 1920 σε σύγχρονη κατοικία στου Φιλοπάππου (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση ενός διατηρητέου στην καρδιά του Κεραμεικού σε σύγχρονη κατοικία (17 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ