• Business

    Ζωούλλης Μηνά: Κάποιοι το παίζουν μικροζυθοποιοί για να γλιτώνουν φόρους


    Πέντε ήταν τα βασικά σημεία, στα οποία εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλης Μηνά, απαντώντας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το πρόστιμο των 31,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    “Η ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ”

    Επιχειρώντας να στηρίξει τη θέση της Αθηναϊκής ότι η απόφαση είναι άδικη και αβάσιμη, ο κ. Μηνά είπε ότι η αγορά της μπύρας στην Ελλάδα είναι ανοιχτή για όλους. “Αν κάποιοι είναι ικανοί, μπορούν να πετύχουν”. Το 2000, υπήρχαν μόλις 5 παίκτες στην αγορά. Σήμερα, υπάρχουν 25 και – κατά δήλωσή τους – κερδοφοροι. Το 2000, το μερίδιό μας ήταν 72%, ενώ σήμερα είναι στο 52%.

    “Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΕ”

    Ο ισχυρός άνδρας της Αθηναϊκής εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή του τόσο για την απόφαση, όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

    “Πρόκειται για άδικο πρόστιμο και θα επηρεάσει τη ρευστότητα μας. Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για την προστασία των εργαζομένων μας και των παραγωγών, με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Η Επιτροπή αγνόησε στοιχεία που καταθέσαμε κατά την ακροαματικη διαδικασία. Στην Ελλάδα, υπάρχουν 110.000 σημεία πώλησης μπύρας. Αυτοί πήγαν σε 59 και δε μας είπαν ποια. Πότε δε μας είπαν τι θέλουν και τι να αλλάξουμε”.

    “ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

    Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία λειτουργεί με συνέπεια και ηθική, υποστήριξε ο κ. Μηνά, παραθέτοντας στοιχεία για τη δραστηριότητα της επιχείρησης στη χώρα μας.

    “Οι εξαγωγές μας είναι 25 εκ. Ευρώ στην μπύρα και 7 εκ. Ευρώ στο κριθάρι. Απασχολούμε 1000 εργαζόμενους και χρησιμοποιούμε 100% ελληνικό κριθάρι”.

    “ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ”

    “Εμείς δεν έχουμε αποκλειστικοτητες. Δεν επιτρέπονται. Πώς θα ζητούσαμε αποκλειστικότητα από την αγορά, όταν ξέρουμε ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη ;

    Άλλωστε, στα ψυγεία μας, το 25% του χώρου καταλαμβάνουν άλλες ετικέτες”, είπε ο Ζωούλλης Μηνά, προθέντοντας : “ Το πρόστιμο έπρεπε να ήταν μηδέν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόστιμο. Στο τέλος θα δικαιωθουμε. Θα παραμείνουμε εδώ. Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με κανέναν. Θα εφαρμόσουμε γραπτές συμβάσεις. Δεν είναι δεδομένο ότι πρέπει για κάθε τι να έχουμε γραπτές συμβάσεις. Δε δίνουμε μετρητά ποτε, ούτε εκπτώσεις κάτω από το κόστος”.

    “ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ”

    Με σαφείς αιχμές εναντίον ανταγωνιστικής, μικρότερης ζυθοποιίας – φωτογραφίζοντας το Δημήτρη Πολιτόπουλο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης, ο κύριος Μηνά είπε ότι “Γνωρίζουμε εταιρείες, που περιορίζουν την παραγωγή τους για να μην ξεπεράσουν κάποια όρια για φορολογικούς όρους. Αυτές είναι αποφάσεις και επιλογές που κάνουν μόνοι τους. Να μην υπερβούν τα 200.000 εκατόλιτρα ή τις 40 εκατομμύρια φιάλες ετησίως προκειμένου να μην πληρώνουν περισσότερο φόρο. Αυτό το κάνουν από επιλογή και κανείς δεν τους υποχρεώνει. Όμως, όταν έχεις 40 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο και ελέγχεις το 7% της αγοράς, δεν είσαι μικροζυθοποιός”. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει νόημα να ευνοούνται οι πραγματικές μικροζυθοποιίες, που έχουν παραγωγή μέχρι και 20 χιλιάδες εκατόλιτρα ή έως 4 εκατομμύρια φιάλες, αλλά όχι εκείνοι που επιδιώκουν να θεωρούνται τοπικοί παραγωγοί και παράλληλα να επιχειρούν να παίξουν σε εθνικό επίπεδο.



    ΣΧΟΛΙΑ