• Business

    Ζήτω o νέος επιχειρηματίας της Wall Street!

    • Αθηνά Λαρδή


    O κλασικός επιχειρηματίας της Wall Street είναι νεκρός. Για δεκαετίες, ή ακόμη και αιώνες, οι επαγγελματικές επενδυτικές αγορές χαρακτηρίζονταν από έξυπνα άτομα, τα οποία αγόραζαν και πωλούσαν μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα, χρησιμοποιώντας τη διαίσθησή τους και την τύχη. Αυτές οι μέρες, όμως, αποτελούν παρελθόν.

    Οι συναλλαγές στην Wall Street, αλλά και σε όλες τις μεγάλες αγορές σήμερα γίνονται με τη χρήση υπολογιστών και αλγορίθμων. Πολλοί επενδυτές γνωρίζουν ότι η παλιά αίθουσα συναλλαγών NYSE είναι ένα απομεινάρι μιας άλλης εποχής, καθώς ακόμα και σε μεγάλες τράπεζες, οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί σπάνια είναι και οι ίδιοι επιχειρηματίες.

    Το Bloomberg, πρόσφατα, κατέγραψε την ιστορία ενός κορυφαίου αναλυτή, εξηγώντας ότι μόλις το 2007, η Goldman Sachs και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται στις αγορές, είχαν έναν εξειδικευμένο αναλυτής για αυτή την εργασία. Αυτές οι μέρες έχουν φύγει και σήμερα ο κορυφαίος αναλυτή του Bloomberg επικεντρώνεται στη χρήση Big Data για να βοηθήσει τους πελάτες. Αυτή η αλλαγή της δομής της αγοράς επηρεάζει αρνητικά τους πάντες στη Wall Street, από εμπόρους και ιδιώτες επενδυτές, μέχρι λογιστές και δικηγόρους.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι μεμονωμένοι επενδυτές πρέπει να αποφασίσουν πώς θέλουν να προχωρήσουν. Υπάρχουν λίγες μόνο επιλογές. Στο χώρο των εμπορευμάτων και της ενέργειας, για παράδειγμα, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν αλγόριθμους συναλλαγών υψηλής ταχύτητας. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και τα ενεργητικά αμοιβαία κεφάλαια αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα,  με τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Wall Street να έχουν το κεφάλαιο και την ικανότητα να χτίσουν ή να αγοράσουν το δικό τους αλγορίθμους και τα ποσοτικά μοντέλα δεδομένων.

    Ο ομοσπονδιακός νόμος, Dodd Frank, που έχει εναποθέσει τη ρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς στα χέρια της κυβέρνησης, έχει επιταχύνει τη μετάβαση από τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν από ανθρώπους στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τη βοήθεια μηχανών. Όσοι ασχολούνται με την Wall Street – επενδυτές, σύμβουλοι, δικηγόροι ή ακόμα και άτομα που αναζητούν εργασία – οφείλουν να κατανοήσουν αυτές τις αλλαγές.

    Οι επενδυτές σε όλους τους τομείς θα πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία που είχαν μέχρι πρότινος. Οφείλουν, πλέον, να ψάχνουν για άλλα βασικά κριτήρια κατά τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων. Για παράδειγμα, τι φανερώνουν τα ποσοτικά μοντέλα μιας επιχείρησης για της προβλεπόμενη αποτίμηση της επένδυσης σε σχέση με την πραγματική αξία του; Υπάρχουν παράγοντες, όπως η έλλειψη ρευστότητας, που ενδέχεται να στρεβλώνουν την τιμή μιας μετοχής προσωρινά;

    Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα είναι ζητήματα που θα πρέπει να οδηγήσουν σε ένα νέο σκεπτικό, όσον αφορά στις επενδύσεις. Μερικά από τα πιο επιτυχημένα hedge funds, όπως είναι η Renaissance Technologies, η AQR και η Bridgewater δείχνουν κατανόηση στις αλλαγές που συμβαίνουν στις αγορές. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως το κλασικό πρότυπο της Wall Street είναι νεκρό. Ζήτω o νέος επιχειρηματίας της Wall Street.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/apistefti-metamorfosi-tis-beyonce-otan-chamogelasti-pop-queen-egine-bitch-ceo/77078

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/maximou-se-kalogritsa-christo-krata-gera-ke-dose-ta-lefta/77069

     



    ΣΧΟΛΙΑ