• Business

    Ζυμαρικά «Ήλιος»: Η άμυνα στην κρίση, η ζημιά των 2,5 εκατ. από τον Μαρινόπουλο και η «επόμενη μέρα»


    Με αργά αλλά σταθερά βήματα συνεχίζει τις προσπάθειες ανάπτυξης η ελληνική βιομηχανία ζυμαρικών «Ήλιος». Έχοντας αφήσει πίσω την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στα οικονομικά της η κατάρρευση του Μαρινόπουλου, η εταιρεία της οικογένειας Δάκου ποντάρει στην ποιότητα και στη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως τα ζυμαρικά με φιγούρες για παιδιά και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της εντός και εκτός συνόρων.

    «Παίζουμε άμυνα», λέει χαρακτηριστικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Βιομηχανίας Ζυμαρικών «Ήλιος», Κώστας Κοντούλας.

    «Σύμμαχός» της στις δύσκολες συνθήκες που εξακολουθεί να βιώνει η επιχειρηματικότητα αλλά και στον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει στον χώρο είναι η ανθεκτικότητα της κατανάλωσης ζυμαρικών. Η ζήτηση για ζυμαρικά παρέμεινε ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης καθώς πρόκειται για ένα φθηνό προϊόν πρώτης ανάγκης που τυγχάνει ευρεία αποδοχή απ’ όλες τις ηλικίες.

    Είναι ενδεικτικό πως τις πρώτες μέρες των capital controls, όταν οι καταναλωτές έσπευσαν μαζικά στα σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν προμήθειες λόγω της έντονης αβεβαιότητας, η εταιρεία ξεπούλησε μέσα σε λίγες μέρες το απόθεμα που είχε δημιουργήσει για έναν χρόνο!

    Από την άλλη πλευρά, η οικογενειακή επιχείρηση έχασε αρκετά χρήματα από την πτώχευση του Μαρινόπουλου, όπως και εκατοντάδες ακόμη ελληνικές εταιρείες τροφίμων και όχι μόνο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κοντούλα, η ζημιά ανήλθε σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν οι απαιτήσεις των προμηθευτών της άλλοτε πανίσχυρης αλυσίδας, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης από την Σκλαβενίτης.

    Η Βιομηχανία Ζυμαρικών «Ήλιος» ιδρύθηκε το 1932  στην Ελευσίνα και το 1934 μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιόκτητο εργοστάσιο, στην οδό Γιατράκου στο Μεταξουργείο, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών. Το 1937 πέρασε στην ομόρρυθμη εταιρεία των αδελφών Α. Σακκαλή. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σταμάτησε την παραγωγή των προϊόντων της. Μετά το τέλος του εισήγαγε νέα αυτόματα μηχανήματα και έβαλε τις αρχές της παράδοσης που εκφράστηκε με το σύνθημα «Αγοράστε Ποιότητα». Παράλληλα, τότε κυκλοφορούν για πρώτη φορά τα ζυμαρικά «Ήλιος» (τα πρώτα ζυμαρικά της εταιρείας ονομάζονται ‘SANTÉ’).

    Το 1971 εξαγοράζεται η Ροδίτικη Βιομηχανία Ζυμαρικών ‘ROSOL’ και πλέον παράγει και διανέμει τα προϊόντα της, που έχουν μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Το 1974 η εταιρεία εκσυγχρονίζεται και μεταφέρεται σε νέο κτίριο στο 11ο χλμ της Εθν. Οδού Αθηνών-Λαμίας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ το 1995 ολόκληρο το πακέτο των μετοχών αγοράζεται από τον αλευροβιομήχανο Παναγιώτη Δάκο. Η νέα διοίκηση πιστή και αυτή στο δόγμα της άριστης ποιότητας των παραγομένων ζυμαρικών και για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, έκανε τα επόμενα χρόνια σημαντικές μαζικές επενδύσεις.

    Σήμερα, η εταιρεία παράγει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη αλεύρων, σιμιγδαλιών, μιγμάτων και ετέρων δημητριακών καλύπτοντας όλο το ευρύ φάσμα των απαιτήσεων της αγοράς. Συνεχίζοντας δε την παράδοση της οικογένειας, δραστηριοποιείται πλέον στις επιχειρήσεις και η 4η γενιά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μασούτης: Το deli κατάστημα που βάζει στόχο να κατακτήσει τους opinion leaders της χώρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΒΓΑ: Η εξαγορά που πέρασε στα… ψιλά και το νέο ξεκίνημα στο παγωτό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκλαβενίτης δυο χρόνια από τη διάσωση του Μαρινόπουλου: Αποστολή εξετελέσθη



    ΣΧΟΛΙΑ