• Business

    Zara: Ένα σκοτεινό μυστικό απειλεί την αυτοκρατορία

    ortega

    Amancio Ortega, ιδρυτής της Zara


    Τα Zara είναι η κορυφαία εταιρεία λιανικής πώλησης παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων έχει τεράστια απήχηση στο κοινό, ενώ το 2015 τα συνολικά της κέρδη άγγιξαν τα 420 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, μόνο πέρυσι, στη χώρα μας οι πωλήσεις του συνολικού Ομίλου Inditex παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 5,95%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 420 εκατομμύρια (χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη των online καταστημάτων).

    Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η ισπανική εταιρεία έχει το καλύτερο επαγγελματικό μοντέλο, γεγονός που αποδεικνύεται άλλωστε και από την εντυπωσιακά ταχύτατη ανάπτυξη της. Τα Zara είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό, αφού συνδυάζουν τις νέες τάσεις της μόδας, με τις προσιτές τιμές, καθιστώντας τα παράδεισο για όλες τις fashionistas του κόσμου.

    Που σταματάει, όμως, η μαγεία;

    Τον τελευταίο καιρό, η εταιρεία βρίσκεται σε “πόλεμο” με μια ανεξάρτητη σχεδιάστρια, τη Bassen, σύμφωνα με την οποία τα Zara κλέβουν τα σχέδιά της. Η Bassen, μέσω του twitter, εξέφρασε το θυμό της για τη γνωστή αλυσίδα ρούχων, που επανειλημμένα  αντιγράφει τα σχέδιά της, χωρίς την άδεια της. Βέβαια, όπως λέει η ίδια, αυτό είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητοι σχεδιαστές και είναι πολύ δύσκολο να κινηθούν νομικά εναντίον τέτοιων κολοσσών, αφού μια τέτοια διαμάχη απαιτεί πολλά χρήματα. Πολλοί χρήστες του twitter έσπευσαν να πάρουν το μέρος της Bassen, υποστηρίζοντας τη δουλειά της, η οποία χαρακτηρίστηκε από το δικηγόρο των Zara, ιδιαίτερα απλή.

    zara

    Η υπόθεση αυτή των αντιγραφών μετρά αρκετά χρόνια, αφού αρκετοί σχεδιαστές κατηγορούν την εταιρεία για αντιγραφή των ιδεών και της δουλειάς τους, όπως έγινε το 2012 με τον Patrick Waldo. Το 2014, το brand Siblings, με μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο twitter, σύγκρινε ένα bomber jacker του zara, που είχε ακριβώς το ίδιο pattern με ένα ρούχο της δικιάς τους συλλογής.

    Πολλοί θεωρούν πως τα Zara είναι μια αυτοκρατορία θεμελιωμένη στην αντιγραφή. Βέβαια, υπάρχει μια λεπτή γραμμή, μεταξύ της έμπνευσης και της κατάφωρης και κραυγαλέας αντιγραφής. Ούτως ή άλλως, τέτοιες αλυσίδες ρούχων, όπως είναι τα Zara, τα H&M και τα Forever 21 παίρνουν πολύ συχνά στοιχεία από τις πασαρέλες. Το θέμα είναι πως χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά στα δικά τους ρούχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/hampm-ke-zara-mia-aftokratoria-themeliomeni-stin-antigrafi/35814

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/sta-top-3-xechorizi-tis-zara-benetton-ke-hm-greenpeace/59390



    ΣΧΟΛΙΑ