• Business

    Ζ. Μηνά (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Η γραφειοκρατία των 50 σελίδων, ο μηλίτης και το 1 εκατ. ευρώ

    Αθηναϊκή Ζυθοποιία

    Ζωούλης Μηνά. CEO Αθηναικής Ζυθοποιία (Amstel-Heineken)


    Σφοδρή κριτική στην υπερφορολόγηση της μπίρας άσκησε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε χθες σε εκπροσώπους του Τύπου.

    Ο κ. Ζωούλλης Μηνά, ο οποίος από την 1η Φεβρουαρίου 2018 αναλαμβάνει επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου Heineken στην Σλοβενία μιλώντας στο mononews.gr ανέφερε πως από την αρχή της κρίσης έως σήμερα η φορολογία στην μπίρα έχει αυξηθεί κατά 150%(!), προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κατανάλωση αλλά και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου.

    «Οι φόροι μας έχουν τσακίσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηνά, προσθέτοντας πως οι ζυθοποιίες πληρώνουν σε ετήσια βάση περίπου 250 εκατ. ευρώ σε φόρους, τα μισά εκ των οποίων επιβαρύνουν Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

    Για τον κ. Μηνά, η υψηλή φορολογία και η γραφειοκρατία είναι δυο σημεία, στα οποία πρέπει οι κυβερνώντες να δώσουν λύσεις το επόμενο διάστημα, προκειμένου η ανάκαμψη που παρατηρείται τελευταία να μετουσιωθεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.

    Όπως είπε, για να πάει μπροστά η Ελλάδα πρέπει οι πολιτικοί να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν και να σταματήσουν να υψώνουν εμπόδια. «Εξαρτάται από τους πολιτικούς, η ανάπτυξη που φαίνεται πως έρχεται να είναι βιώσιμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος σε λίγες μέρες θα δώσει τη θέση του στον Αλέξανδρο Δανιηλίδη δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα.

    «Σε άλλες χώρες η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις… υπάρχει ένας διάλογος με τις επιχειρήσεις. Δεν λέω ότι τα κάνει όλα εύκολα για τους επενδυτές, αλλά τουλάχιστον υπάρχει διάλογος. Εδώ δεν υπάρχει καν διάλογος», επεσήμανε.

    Ο κ. Μηνά έφερε ως παράδειγμα την επένδυση της Αθηναϊκής για την παραγωγή μηλίτη, λέγοντας πως έχει κολλήσει στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, παρότι εδώ και κάποιο διάστημα υπάρχει σχετική νομοθεσία ύστερα από σκληρό αγώνα που έδωσε η εταιρεία για πάνω από τέσσερα χρόνια.

    «Έχουμε επενδύσει 1 εκατ. ευρώ περιμένοντας πως θα μπορούμε να παράξουμε μηλίτη. Και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα μέχρι να μας δώσουν τις άδειες να λειτουργήσουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Το νέο εμπόδιο, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, είναι ένας οδηγός 50 σελίδων, που καθορίζει μεταξύ των άλλων τι πρέπει να περιέχει το προϊόν για να χαρακτηριστεί π.χ. μηλίτης, αλλά έχει σημαντικές διαφορές από το τι ισχύει στην Ευρώπη. Αυτή η απόκλιση, μεταξύ των Ευρωπαϊκών δεδομένων και αυτών που ζητούν οι ελληνικές αρχές, (σ.σ. μεταξύ των διαφορών είναι το ποσοστό μήλου που πρέπει να περιέχει το τελικό προϊόν) έχει κινητοποιήσει τις ζυθοποιίες οι οποίες έχουν στείλει επιστολή τόσο στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, όσο και στις Βρυξέλλες. Σχετική αλληλογραφία έχουν ξεκινήσει οι Βρυξέλλες και με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να λυθεί το θέμα που έχει ανακύψει.

    Απολογισμός

    Κάνοντας απολογισμό της πενταετούς θητείας του στο τιμόνι της Αθηναϊκής, ο κ. Μηνά είπε πως φεύγει με θετικές εντυπώσεις και πρόσθεσε πως απέκτησε πολύτιμες εμπειρίες, με τις περισσότερες να είναι θετικές.

    Τέλος, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν πως ανέλαβε σε δύσκολες στιγμές τόνισε πως δεν υπάρχουν πλέον εύκολες στιγμές και πως αυτές οι δύσκολες στιγμές είναι που έκαναν όλους στην εταιρεία πιο δυνατούς και ικανούς να αντιμετωπίσουν το αντίξοο περιβάλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα Δημοκρατία: Ο προϋπολογισμός φέρνει επιπλέον μέτρα λιτότητας 1,9 δισ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΜΑΚ: Στις 12 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι ανησυχεί τους πολίτες

     ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Στα όριά της η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

     



    ΣΧΟΛΙΑ