• Business

    Yellen : H FED οφειλει να είναι προσεκτική. Αργή η αύξηση των επιτοκίων

    Janet Yellen. Επικεφαλης FED


    Οι κίνδυνοι από την παγκόσμια οικονομία δεν αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικάνικη οικονομία αλλά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ οφείλει να προχωρήσει προσεκτικά στην αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen. «Οι εξελίξεις στο εξωτερικό σημαίνουν ότι η επίτευξη των στόχων μας για την απασχόληση και τον πληθωρισμό απαιτεί ένα πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από ότι είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο» σημείωσε η κα. Yellen σε ομιλία της στην Νέα Υόρκη.

    «Δεδομένων των ρίσκων για το outlook, θεωρώ κατάλληλο για την Επιτροπή FOMC να προχωρήσει προσεκτικά στην προσαρμογή της πολιτικής» επισήμανε σύμφωνα με το Reuters.

    Στις πρώτες τις δηλώσεις μετά την απόφαση της Fed να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στην συνεδρίαση του Μαρτίου, η κα. Yellen υποστήριξε πως ακόμα περιμένει ότι οι αντίθετοι άνεμοι από την αδύναμη ανάπτυξη στο εξωτερικό, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την αβεβαιότητα για την Κίνα θα υποχωρήσουν και θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η ανάκαμψη.

    Η ίδια ανέφερε ότι ο συνολικός αντίκτυπος στην αμερικάνικη οικονομία από τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές από την αρχή της χρονιάς πιθανότατα θα είναι περιορισμένος. Όπως πρόσθεσε οι εξελίξεις δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά το outlook για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.

    yelen fed 2

    Όπως τόνισε, η βασική διαφορά ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο είναι η ελαφρώς χαμηλότερη πρόβλεψη για τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    H κα. Yellen δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιήσει ξανά το εργαλείο της ποσοτικής χαλάρωσης εφόσον χρειαστεί.

    Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι αν τα επιτόκια φτάσουν και πάλι στο μηδέν, η επιτροπή FOMC θα έχει το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μέσω της «αύξησης του μεγέθους ή της διάρκειας των μακροπρόθεσμων χρεογράφων που έχει στην κατοχή της».

    «Αν και τα εργαλεία αυτά μπορεί να εμπεριέχουν ρίσκα και κόστη που δεν περιλαμβάνουν τα επιτόκια, τα χρησιμοποιήσαμε αποτελεσματικά για να ενισχύσουμε την ανάκαμψη από την Μεγάλη Ύφεση και θα το κάνουμε ξανά αν χρειαστεί» τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ