• Business

    Ξεκαθάρισμα της πολιτικής κατάστασης το μήνυμα των αγορών από αύριο – Τι λένε οι ίδιοι οι επενδυτές

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ξεκαθάρισμα της εικόνας όσον αφορά την πολιτική κατάσταση της χώρας είναι το σήμα που θα στείλουν από αύριο οι αγορές, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις που δείχνουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

    Στο πλαίσιο αυτό και το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι είναι πολύ πιθανόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προκηρύξει εκλογές ακόμη και μέσα στον Ιούνιο και όχι τον Οκτώβριο, όταν και ολοκληρώνεται η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας προβάλλει ως επενδυτική ευκαιρία για τα ξένα κεφάλαια, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι η αλλαγή κυβέρνησης και δη η εκλογή μίας νέας κυβέρνησης με πιο φιλοεπιχειρηματικό προσανατολισμό, σε συνδυασμό με την βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, θα δώσει νέα πνοή στην χώρα.

    Ενδεικτική είναι η ανάλυση του Seeking alpha, του εξειδικευμένου ιστότοπου ενημέρωσης επενδυτών, η οποία τονίζει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εθνικές εκλογές θα σημάνουν χαράς ευαγγέλια στην Wall Street, καθώς η Ελλάδα παύει να ουσιαστικά να αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για τους ξένους επενδυτές.

    Η ίδια ανάλυση εξηγεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδυάζει πολλά επιθυμητά χαρακτηριστικά για τους ξένους επενδυτές, όπως ότι είναι απόφοιτος αμερικανικών πανεπιστημίων, έχει εργαστεί σε ξένες τράπεζες και εταιρίες συμβούλων, έχει υπάρξει ο ίδιος επενδυτής και επιπλέον προβάλλει ως φίλος της αγοράς και των επιχειρήσεων και ως ικανός τεχνοκράτης και όχι ως ιδεολόγος.

    Όλα αυτά φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά στις αγορές.

    Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, είναι πολύ πιθανόν να δούμε την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό για τα hedge funds – και όχι μόνο – καθώς υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, με πρώτη και καλύτερη το GREK, το μοναδικό ETF το οποίο επενδύει σε ελληνικές μετοχές.

    Το συγκεκριμένο ETF προσφέρει ευρεία έκθεση και μια σημαντική ευκαιρία συμμετοχής στην ελληνική αγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα αποδυθεί σε ράλι μετά τις εκλογές.

    Φυσικά οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν περιορίζονται στα παραπάνω, καθώς υπάρχουν επίσης γύρω στα 20 ελληνικά ADRs, κυρίως στον κλάδο της Ναυτιλίας, αλλά και ευκαιρίες τοποθέτησης στις ελληνικές τράπεζες που κινούνται ούτως ή άλλως ανοδικά το τελευταίο διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ