ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, συζητούνται χθες και σήμερα στο Workshop της Κομισιόν για την αγορά αερίου, που πραγματοποιείται με την παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων και υπουργών.
Η πρωτοβουλία της Κομισιόν εδράζεται στην προσπάθεια για περαιτέρω απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αλλά και για να διευκολύνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος κατά το επικείμενο άνοιγμα της πλατφόρμας Aggregate EU στα μέσα του μήνα. Στο επίκεντρο των προσπαθειών αυτών βρίσκεται η Ελλάδα που κατέχει κομβικό ρόλο στη διακίνηση αερίου στην ευρύτερη περιοχή. Τονίστηκε η σημασία του FSRU Αλεξανδρούπολης και του σχεδίο του Κάθετου Διαδρόμου για τη διαφοροποίηση των πηγών σε χώρες που ακόμη και σήμερα είναι εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο.
Το Workshop ξεκίνησε με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κας Αλεξάνδρας Σδούκου, του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Vladimir Malinov, του υφυπουργού για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας, κ. Mykola Kolisnyk και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της πλατφόρμας Aggregate EU της Κομισιόν κ. Matthew Baldwin.
Στόχος η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
Στόχος της Κομισιόν είναι η περαιτέρω απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέσω προμηθειών LNG με ειδική στόχευση στη Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Aggregate EU συνιστά μηχανισμό της ΕΕ που ιδρύθηκε πέρυσι και επιτρέπει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν τη ζήτηση αερίου και να την αντιστοιχούν με ανταγωνιστικές προσφορές στην παγκόσμια αγορά. Ο μηχανισμός είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας, ενώ εξαιρούνται οι ρωσικές εταιρείες.
Σημειώνεται ότι η υποβολή προσφορών στο Aggregate EU, ξεκινάει στις 21 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως 24 Οκτωβρίου με τα αιτήματα να αφορούν την παράδοση ποσοτήτων αερίου για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2030.
Στο workshop, επίσης συζητούνται θέματα σχετικά με τις προοπτικές της περιφερειακής αγοράς, ζητήματα διαθεσιμότητας υποδομών και ιδιαίτερα οι δυνατότητες εισαγωγής LNG μέσω των τερματικών σταθμών στην περιοχή.
Η επιλογή της Αθήνας από την Κομισιόν για την πραγματοποίηση του workshop αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικής πηγής όδευσης για το αέριο από Νότο προς Βορρά για την αποφυγή του «ρωσικού δρόμου», δηλαδή του Κάθετου Διαδρόμου, που ακόμη αποτελεί σχέδιο. Η δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης εργασίας του CESEC (Διασύνδεση στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη/Central East South East Connectivity) στις Βρυξέλλες, καθώς αποτελεί σημαντικό στοίχημα που μπορεί να αυξήσει την πρόσβαση της Ευρώπης σε διαφορετικές πηγές αερίου, μέσω των φορτίων LNG.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 και στο 2,5% το 2026 – Οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
- ΔΥΠΑ, «Ημέρα Καριέρας»: Ανοικτές 800 θέσεις εργασίας στην Καβάλα – Όλες οι πληροφορίες
- Βρετανία: Συμφωνία με το Κατάρ για επενδύσεις ύψους $1,27 δισ.
- Bet Builder Ready από το Πάμε Στοίχημα για τα παιχνίδια της Premier League