• Business

    Warren Buffett: Ποιες τραπεζικές μετοχές πούλησε αυτή την εβδομάδα ο μεγαλοεπενδυτής

    Ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett

    Ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett


    Η  Berkshire Hathaway του μεγαλοεπενδυτή  Warren Buffett προχώρησε αυτή την εβδομάδα στη ρευστοποίηση μεγάλου αριθμού μετοχών της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας US Bancorp, οι οποίες έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους απώλειες 50%.

    Συγκεκριμένα, θυγατρικές της Berkshire Hathaway προχώρησαν στην πώληση 497,786 τίτλων της US Bancorp στις 11 και 12  Μαΐου έναντι 16,3 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με την ενημέρωση του μεγιστάνα προς τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές (SEC), η εταιρεία του έχει πλέον στο χαρτοφυλάκιο της 150,5 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας.

    Όπως επισήμανε ο Buffett στην ανακοίνωση του, το ποσοστό που κατέχει η Berkshire Hathaway στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζες υποχώρησε κάτω από το 10%. Έτσι, δεν έχει πλέον την υποχρέωση να ενημερώνει την SEC για τις συναλλαγές που πραγματοποιεί στη συγκεκριμένη μετοχή, παρά μόνο όταν θα ανακοινώσει όλες τις συμμετοχές του χαρτοφυλακίου του.

    Η μετοχή της US Bancorp έχει πληγεί σημαντικά από την αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών λόγω της πανδημίας. Στις 13 Μαΐου έκλεισε στα 29,45 δολάρια, με τις απώλειες της από τις αρχές του έτους να ανέρχονται σε 50,3%. Συγκριτικά, ο δείκτης S&P 500, που αποτελεί βαρόμετρο για το σύνολο της αγοράς, έχει καταγράψει το ίδιο διάστημα απώλειες 12,7%.

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Buffett επιβεβαίωσε ότι ρευστοποίησε και τις θέσεις που κατείχε στις τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ: United, American, Southwest και Delta Airlines, συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων.

    Μάλιστα μιλώντας στους μετόχους της εταιρείας του παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που επένδυσε στις συγκεκριμένες μετοχές, δεδομένης της απρόβλεπτης ύφεσης στον κλάδο λόγω της πανδημίας.

    «Όταν αγοράσαμε [αεροπορικές εταιρείες], κερδίζαμε ένα ελκυστικό ποσό για τα χρήματα που επενδύσαμε», δήλωσε. «Αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος για τον κλάδο, λόγω αυτού που προέκυψε το οποίο δεν ήταν με κανένα τρόπο λάθος των τεσσάρων εξαιρετικών CEOs των εταιρειών”, εξήγησε.

    Η  Berkshire Hathaway ανακοίνωσε ζημιές 49,75 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, χτυπημένη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Ωστόσο, ο «Μάντης της Ομάχα», όπως τον αποκαλούν, αύξησε το «μαξιλάρι» μετρητών της εταιρείας του από 125 δισεκατομμύρια δολάρια σε 137,3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς συνεχίζει να αναζητά την κορυφαία επενδυτική ευκαιρία.



    ΣΧΟΛΙΑ