• Business

    Warren Buffett: Αγόρασε τελικά μετοχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο “σοφός της Ομάχα”; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

    • Newsroom

    Warren Buffett, Πρόεδρος και CEO, Berkshire Hathaway


    Η εταιρεία του μεγιστάνα επενδυτή Warren Buffett, Berkshire Hathaway, ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και τα περισσότερα νούμερα ήταν αναμενόμενα. Η απόδοση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας ήταν μάλλον καλή, ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου των μετοχών της μειώθηκε ακολουθώντας την υπόλοιπη αγορά.

    Ωστόσο, πολλοί επενδυτές περίμεναν να δουν αν η Berkshire μπόρεσε να αξιοποιήσει μέρος του τεράστιου αποθέματος μετρητών ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της συντριβής της αγορά. Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες μετοχές αγόρασε και πούλησε  ο Warren Buffett και η ομάδα του, μόλις μάθαμε πόσα μετρητά έχει η Berkshire, καθώς και πόσα μπορεί να έχει ξοδέψει σε μετοχές κατά το πρώτο τρίμηνο.

    Σε άρθρο της η ιστοσελίδα The Motley Fool αναφέρει ότι η Berkshire Hathaway παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 καθαρές ζημιές 49,7 δισ. δολαρίων, το οποίο μεταφράζεται σε 20,44 δολάρια ανά μετοχή.

    Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να θορυβηθούν από αυτή τη “ζημιά”. Όπως είναι γνωστό η Berkshire έχει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο μετοχών – αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή. Λοιπόν, λόγω των λογιστικών κανόνων, τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη και ζημίες της Berkshire περιλαμβάνονται στα τριμηνιαία κέρδη της. Και όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο. Η απώλεια 49,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Berkshire περιελάμβανε επενδυτικές «ζημίες» 70,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει απλώς την χρηματιστηριακή αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών στις 31 Μαρτίου, όταν η αγορά ήταν κοντά στα χαμηλά της.

    Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να υποδηλώνει το χαρτοφυλάκιο μετοχών, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Berkshire λειτουργούν αρκετά καλά. Ας δούμε μερικά μεγέθη “κλειδιά”:

    -Το τριμηνιαίο λειτουργικό κέρδος – ο καλύτερος δείκτης του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων της Berkshire – αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση.

    -Τα συνολικά έσοδα από τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Berkshire αυξήθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση. Ο κύριος λόγος για την περιορισμένη άνοδο ήταν η μείωση των εσόδων από τις επιχειρήσεις σιδηροδρόμων και ενέργειας, καθώς και μια ελαφρά πτώση των εσόδων από τον άλλο χώρο που δραστηριοποιείται (που περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από την ασφάλιση, τους σιδηροδρόμους, την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας).

    -Τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με μόλις 8% αύξηση των εξόδων.

    Τα αποθέματα μετρητών της Berkshire, μειώθηκαν τελικά;

    Όλοι οι μέτοχοι που περίμεναν ότι ο Buffett και η ομάδα του θα προχωρήσουν σε αγορές μετοχών κατά το πρώτο τρίμηνο είναι πιθανό να απογοητεύτηκαν.

    Η Berkshire ολοκλήρωσε το 2019 με περίπου 128 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά και ισοδύναμα στον ισολογισμό της, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς η εταιρεία αγωνίζονταν να βρει ελκυστικές ευκαιρίες. Έτσι, όταν το χρηματιστήριο άρχισε να βυθίζεται τον Μάρτιο, οι επενδυτές ήλπιζαν ότι η Berkshire θα μπορούσε τελικά να αρχίσει τις τοποθετήσεις σημαντικών κεφαλαίων στην αγορά.

    Η εξέλιξη μπορεί τελικά να σας εκπλήξει. Η Berkshire είχε περισσότερα από 137 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ισοδύναμα και χρεόγραφα στον ισολογισμό της στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Για να είμαστε δίκαιοι, η εταιρεία παράγει δισεκατομμύρια ανά τρίμηνο από τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες και έχει υποχρεώσεις 8,6 δισ. δολαρίων που αναγράφονται στον ισολογισμό της για τίτλους του Δημοσίου που αγόρασε πρόσφατα (που περιλαμβάνονται στο ποσό των 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Επομένως, είναι πιθανό η Berkshire να ήταν καθαρός αγοραστής μετοχών – αλλά όχι στον βαθμό που ήλπιζαν οι επενδυτές.

    Μια άλλη ένδειξη είναι η βάση κόστους των μετοχών που κατέχει σήμερα η Berkshire – με άλλα λόγια, τι πλήρωσε η Berkshire για τις μετοχές που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της. Στο τέλος του 2019, η βάση κόστους των μετοχών της Berkshire διαμορφώνονταν στα 110,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις 31 Μαρτίου, είχε αυξηθεί στα 113,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Προφανώς, υπάρχουν πολλά που δεν μας λένε, όπως πόσες μετοχές πούλησε η Berkshire κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά όπως φαίνεται η εταιρεία τοποθέτησε μερικά δισεκατομμύρια στην αγορά μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ