• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πόσα μετρητά έχει στο ταμείο ο Warren Buffett;

    • Bloomberg
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Ο Warren Buffett περιμένει εδώ και χρόνια να δει τις τιμές των μετοχών να γίνονται ελκυστικότερες. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως δεν θεώρησε ότι η χρηματιστηριακή βουτιά του πρώτου τριμήνου ήταν η ευκαιρία που περίμενε.

    Η Berkshire Hathaway, ο κολοσσός του πασίγνωστου επενδυτή, προτίμησε, αντ’ αυτού, να συσσωρεύσει χρήμα στο ταμείο. Αυξάνοντας την τεράστια ρευστότητά της στο ποσό ρεκόρ των 137 δισ. δολαρίων την περίοδο της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμά της σχεδόν κατά 10 δισ. δολάρια από το τέλος του 2019 και μετά, ενώ ο Buffett ξόδεψε για την αγορά μετοχών της εταιρείας του αλλά και άλλων 3,5 δισ. δολάρια.

    Ο Buffett, ο οποίος θα πραγματοποιήσει αργότερα σήμερα την ετήσια Γενική Συνέλευση της Berkshire μέσω τηλεδιάσκεψης, έμεινε σε μεγάλο βαθμό στο παρασκήνιο όσο η πανδημία σφυροκοπούσε την παγκόσμια οικονομία και τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Η στάση του αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν και η Berkshire έκανε βουτιά στα ταμειακά της διαθέσιμα για να επενδύσει σε κερδοφόρες προνομιούχες μετοχές και να σώσει επιχειρήσεις που βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τα αποτελέσματα της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν άνοδο στο πρώτο τρίμηνο, ο Buffett προειδοποίησε ότι… έρχεται πόνος.

    «Καθώς οι προσπάθειες περιορισμού της διασποράς της πανδημίας Covid-19 επιταχύνθηκαν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και συνεχίστηκαν όλο τον Απρίλιο, οι περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητές μας επηρεάστηκαν αρνητικά, με τις επιπτώσεις μέχρι σήμερα να κυμαίνονται από σχετικά μικρές έως σοβαρές», ανέφερε η εταιρεία σε χρηματιστηριακή ανακοίνωσή της.

    Οι μετοχές Class A της Berkshire έχουν χάσει φέτος γύρω στο 19% (μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής), υποαποδίδοντας του δείκτη S&P 500, ο οποίος κατά το ίδιο διάστημα είχε απώλειες 12%.

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η Berkshire αγόρασε μετοχές 1,8 δισ. δολαρίων σε καθαρή βάση και προχώρησε σε αγορές ιδίων μετοχών αξίας μόλις 1,7 δισ. δολαρίων, δηλαδή μικρότερης αξίας από εκείνες που είχε αγοράσει το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

    Την ίδια ώρα, ο όμιλος έγραψε ζημιές 49,7 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, αλλά τα κέρδη από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού του βραχίονα οδήγησαν τα λειτουργικά κέρδη σε άνοδο σχεδόν 6% στα 5,87 δισ. δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ