• Business

    Όταν ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett ομολόγησε: Έκανα λάθος!

    • Newsroom

    Warren Buffett


    Ο κορυφαίος μεγαλοεπενδυτής  Warren Buffett πρόεδρος της  Berkshire Hathaway, δήλωσε στους μετόχους της εταιρείας του το Σάββατο ότι πούλησε όλες τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών, παραδεχόμενος ότι είχε κάνει λάθος και ότι η πανδημία επέφερε αλλαγές στον συγκεκριμένο κλάδο με έναν «πολύ σημαντικό τρόπο».

    Ο δισεκατομμυριούχος επιβεβαίωσε ότι ρευστοποίησε τις θέσεις που κατείχε στις τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ: United, American, Southwest και Delta Airlines συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων.

    “Ο κόσμος άλλαξε για τις αεροπορικές”, τόνισε ο “Μάντης της Ομάχα”, όπως τον αποκαλούν, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει “πραγματικά πληγεί από το αναγκαστικό κλείσιμο των εταιρειών” λόγω της πανδημίας.

    Με την πανδημία να βάζει φρένο στα αεροπορικά ταξίδια διεθνώς, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες λαμβάνουν τώρα βοήθεια 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κρατικές επιχορηγήσεις και δάνεια.

    Ο Buffett είπε ότι η Berkshire αρχικά επένδυσε μεταξύ 7 και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγορές μετοχών στις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες, αλλά δεν κατάφερε ούτε κατ’ ελάχιστο να αποκομίσει αποδόσεις από την επένδυση αυτή.

    “Αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος” παραδέχθηκε ο μεγιστάνας, προσθέτοντας ότι έκανε ένα “κατανοητό λάθος”, δεδομένης της απρόβλεπτης ύφεσης στον κλάδο.

    “Δεν γνωρίζω αν σε τρία, τέσσερα χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι θα πετούν και πάλι όσα μίλια πέταξαν οι επιβάτες πέρυσι”, προειδοποίησε ο Buffett. “Έχετε πάρα πολλά αεροπλάνα.”

    “Όταν αγοράσαμε [αεροπορικές εταιρείες], κερδίζαμε ένα ελκυστικό ποσό για τα χρήματα που επενδύσαμε”, δήλωσε. «Αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος για αυτόν τον κλάδο, λόγω αυτού που προέκυψε το οποίο δεν ήταν με κανένα τρόπο λάθος των τεσσάρων εξαιρετικών CEOs των εταιρειών. Πίστεψέ με. Δεν υπάρχει καμία χαρά του να είσαι Διευθύνων Σύμβουλος μιας αεροπορικής εταιρείας”.

    Τα 6,5 δισ. δολάρια

    Αυτή είναι η αξία των μετοχών που πούλησε η Berkshire τον Απρίλιο. Ο όμιλος του Buffett αγόρασε μόνο μετοχές αξίας 426 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Κάναμε πολύ λίγα στο πρώτο τρίμηνο», παραδέχτηκε. «Αυτό δεν συμβαίνει επειδή πιστεύαμε ότι το χρηματιστήριο θα έπεφτε», εξήγησε. “Απλώς αποφάσισα ότι έκανα ένα λάθος [με τις αεροπορικές εταιρείες].”

    Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε καθαρές ζημιές σχεδόν 50 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το sell-off που σημειώθηκε στις χρηματιστηριακές αγορές λόγω της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου και μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου, επηρέασε σημαντικά τις επιχειρήσεις της εταιρείας. Το “μαξιλάρι” μετρητών του Buffett αυξήθηκε από 125 δισεκατομμύρια δολάρια σε 137,3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο σοφός επενδυτής συνεχίζει να αναζητά την κορυφαία επενδυτική ευκαιρία.



    ΣΧΟΛΙΑ