• Business

    Warren Buffett: Νέες φουρτούνες για τον «Μάντη της Όμαχα»

    • Newsroom

    Warren Buffett


    Θύμα απάτης γερμανικής εταιρείας, φέρεται να έχει πέσει ο θρυλικός μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett.

    Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας theguardian.com τον Φεβρουάριο του 2017,  μία θυγατρική της  Berkshire Hathaway του Buffett πλήρωσε 800 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει την Wilhelm Schulz, οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα με έδρα το Krefeld της Δυτικής Γερμανίας.

    Μετά από μία ανώνυμη πληροφορία τον Μάιο της ίδιας χρονιά, η αμερικανική εταιρεία άρχισε να αναρωτιέται κατά πόσο τα βασικά έγγραφα της γερμανικής εταιρείας ήταν παραποιημένα ώστε να δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για μία επιχείρηση με μεγάλη ανάπτυξη.

    Στην πραγματικότητα, η εταιρεία που μόλις είχε αγοράσει ο Buffett είχε προβλήματα και κινδύνευε με χρεοκοπία.

    Στις 9 Απριλίου ένα δικαστήριο διαιτησίας στη Νέα Υόρκη αποφάσισε ότι η γερμανική εταιρεία παραπλάνησε συστηματικά τους επενδυτές πριν από την εξαγορά της και στη συνέχεια προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη της.

    Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, 132 σελίδων, δείχνει ότι πρόκειται για απάτη.

    Μάλιστα, εσωτερικά έγγραφα που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δείχνουν ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της Wilhelm Schulz ήταν στο κόλπο και διόγκωσαν τα EBITDA της εταιρείας σκανάροντας τα λογότυπα τρίτων εταιρειών και δημιουργώντας μέσω photoshop πλαστές παραγγελίες και τιμολόγια.

    Τουλάχιστον 47 επιχειρηματικές συμφωνίες που παρουσίασαν δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μία εταιρεία με μεγάλη δραστηριότητα, ήταν πλήρως κατασκευασμένες.

    Το διαιτητικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης συμφώνησε με την εταιρεία του Buffett, Precision Castparts Corp, ότι η γερμανική επιχείρησης δεν άξιζε πάνω από 157 εκατ. δολάρια και διέταξε την Schulz να πληρώσει τη διαφορά των 643 εκατ. δολαρίων.

    Μετά την απόφαση στις ΗΠΑ, εισαγγελέας στο Ντίσελντορφ έχει ξεκινήσει έρευνα για την Schulz, με την υποψία της απάτης για πλαστογράφηση εγγράφων και παραποίηση ισολογισμών.



    ΣΧΟΛΙΑ