• Business

    Warren Buffett: Επιστρέφει στα big deals – Εξαγόρασε την Alleghany έναντι 11,6 δισ. δολ.

    • Bloomberg
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Η Berkshire Hathaway εξαγοράζει την Alleghany Corp. έναντι 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, σηματοδοτώντας την επιστροφή του Warren Buffett στις μεγάλες συμφωνίες, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.

    Η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή θα αποκτήσει όλες τις κυκλοφορούσες μετοχές της Alleghany έναντι 848,02 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Η συναλλαγή πραγματοποιείται με premium 29% σε σχέση με τη μέση τιμή της μετοχής της Alleghany τις τελευταίες 30 ημέρες και premium 16% από την υψηλή τιμή κλεισίματος των 52 εβδομάδων της Alleghany, ανέφερε η δήλωση.

    Με την συμφωνία ο Buffett εισέρχεται βαθύτερα στον κόσμο της ασφάλισης, μια βιομηχανία που ήταν το κλειδί για την μετεξέλιξη της Berkshire σε έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων με χρηματιστηριακή αξία άνω των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Με την Alleghany, η Berkshire αποκτά μια μεγάλη εταιρεία ασφάλισης περιουσίας που έχει επίσης αντασφαλιστικές δραστηριότητες μέσω της μονάδας Transatlantic Holdings Inc. Η επιχείρηση διευθύνεται από τον Joseph Brandon, ο οποίος στο παρελθόν ήταν διευθύνων σύμβουλος μιας άλλης ασφαλιστικής εταιρείας της Berkshire, της General Re.

    «Η Berkshire θα αποτελέσει το τέλειο μόνιμο σπίτι για την Alleghany, μια εταιρεία που παρακολουθώ στενά εδώ και 60 χρόνια», δήλωσε ο CEO της Berkshire, Warren Buffett. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα συνεργαστώ ξανά με τον επί χρόνια φίλο μου, Joseph Brandon».

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία της Berkshire από την εξαγορά της Precision Castparts Corp. το 2016, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Εκείνη η συμφωνία αποτιμήθηκε στα 37,2 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

    “Μαξιλάρι” μετρητών

    Ο δισεκατομμυριούχος με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα αναζητούσε τρόπους να επενδύσει μέρος των μετρητών του ομίλου του ύψους σχεδόν 150 δισ. δολαρίων, σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση, αλλά δυσκολεύτηκε να βρει ελκυστικές επιλογές με υψηλές αποτιμήσεις.

    Στρέφεται όλο και περισσότερο σε εξαγορές ιδίων μετοχών, μια κίνηση ανάπτυξης κεφαλαίου που απέφευγε σε μεγάλο βαθμό επί δεκαετίες, και νωρίτερα αυτόν τον μήνα έχτισε το μερίδιο της Berkshire στην Occidental Petroleum Corp.

    Η συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα δύο διοικητικά συμβούλια και έχει την υποστήριξη του μετόχου του 2,5% και του προέδρου της Alleghany, Jefferson Kirby, αναμένεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

    Η Alleghany, με επικεφαλής τον Brandon, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα όταν ενταχθεί στην Berkshire. Οι δύο εταιρείες μοιράζονται το ίδιο ιστορικό επενδύσεων σε σιδηροδρόμους και ασφάλειες.

    Η Alleghany ιδρύθηκε ως εταιρεία χαρτοφυλακίου με ορισμένες συμμετοχές σε σιδηροδρόμους το 1929, αλλά τελικά διαφοροποιήθηκε επενδύοντας στις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Η Berkshire, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της ασφαλιστικές εταιρείες, από την Geico έως τη Gen Re, κατέχει επίσης τον σιδηρόδρομο εμπορευματικών μεταφορών BNSF.

    Διαβάστε ακόμη:

    Berkshire Hathaway: Ρεκόρ για τη μετοχή της εταιρείας του Warren Buffett – Ξεπέρασε τα 500.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ