• Business

    Η Wall Street μάλλον θα κάνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο


    Οσονούπω το κόστος των κανονισμών της Wall Street μπορεί να ακριβύνει πολύ. Οι επικεφαλής της Fed, Daniel Tarullo και Jerome Powell, δήλωσαν ότι σύντομα οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν τον προϋπολογισμό τους προκειμένου να αποφύγουν πιθανά σοκ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες που μπορούν και επιβάλλουν τα μεγαλύτερα ρίσκα συνολικά στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν πολύ περισσότερη ρευστότητα προκειμένου να περάσουν επιτυχώς τα stress tests.

    Ήδη τα stress tests κοστίζουν στη Fed περίπου 400 εκ. δολάρια σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Christopher Wood της CLSA.

    O Wood υποστήριξε ότι αν γίνουν πιο αυστηροί οι κανονισμοί, ακόμα και αφού η Fed αναμένει από τις τράπεζες να διατηρηθούν υγιείς ώστε να αποφύγουν ένα ευρύ συστημικό κραχ, τότε η επιστροφή ενός νομοσχεδίου από τα παλιά, το οποίο αντικαταστάθηκε πριν από δέκα χρόνια, θα μοιάζει λογική.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο Glass Steagall του 1933, το οποίο καταργήθηκε το 1999 και απαγόρευε στις τράπεζες να έχουν ταυτόχρονη εμπλοκή στην επενδυτική τραπεζική.

    “Μια τέτοια απορρύθμιση βγάζει νόημα μόνο όταν οι τράπεζες αφήνονται να καταρρεύσουν, ή τουλάχιστον όταν οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων αναγκάζονται να καταγράψουν απώλειες”, δήλωσε ο Wood.

    Και συνέχισε λέγοντας:

    “Καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η τωρινή συντηρητική πεποίθηση του φόρουμ του Davos παραμένει ενάντια στην εμπλοκή του καπιταλισμού στο τραπεζικό σύστημα, είναι επόμενο οι αναλήψεις των καταθέσεων να διαχωριστούν από το κομμάτι της “επενδυτικής τραπεζικής” – με την ευρύτερη έννοια του όρου – και να εφαρμοστεί μια μοντέρνα εκδοχή του νομοσχεδίου Glass Steagall.

    Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όσο πιο δυσλειτουργικά γίνονται τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, τόσο πιο πιθανή θεωρείται η επιστροφή σε ένα τέτοιο παλιό οικονομικό μοντέλο (νομοσχέδιο Glass Steagall)”.

    O Wood δεν το πάει τόσο μακριά, να φτάσει να υποστηρίξει, δηλαδή, ότι οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να διασπαστούν. Όπως είπε και o Powell, ο στόχος είναι να τα κριτήρια κεφαλαίου να αυξηθούν στο σημείο που οι ίδιες οι τράπεζες από μόνες τους να αναρωτηθούν αν είναι πολύ μεγάλες.

    Αυτό που παρατηρεί ο Wood στην ουσία είναι μια αντίθεση ανάμεσα στους υψηλού κόστους κανονισμούς και στην προσδοκία ότι οι τράπεζες να έχουν απευθείας εμπλοκή στις εύθραυστες αγορές.

    Η Wall Street Journal σημειώνει και το εξής, ότι αυτή η αλλαγή στα κριτήρια κεφαλαίου μπορεί να προταθεί αργότερα μέσα στο έτος αλλά δε θα εφαρμοστεί πριν το 2018. Όπως και να ‘χει, οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζονται πολύ νωρίτερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/se-kokkino-sinagermo-metoches-trapeziko-sell-off/52552

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/erchonte-allages-stis-trapezes-o-st-lekkakos-stin-trapeza-attikis-fimes-ke-gia-tamvakaki-gia-ete/52570

     



    ΣΧΟΛΙΑ