• Business

    Wall Street: Ισχυρή ανάκαμψη με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες – Άλμα 175,91% για την United Maritime του Σταμάτη Τσαντάνη στον Nasdaq

    • NewsRoom
    Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος και CEO Seanergy Maritime

    Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος και CEO Seanergy Maritime


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές, σπάζοντας το αρνητικό σερί των τελευταίων ημερών, καθώς οι επενδυτές βρήκαν στήριξη στα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία λιανικών πωλήσεων αλλά και στις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της FED πως δεν βρίσκεται στην πρόθεσή τους μια αύξηση βασικών επιτοκίων της τάξης των 100 μονάδων βάσης.

    Ωστόσο η άνοδος της Παρασκευής, – που κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών εβδομάδων –  δεν ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν οι προηγούμενες απώλειες με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν σε επίπεδο εβδομάδας πτώση.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.288,26 μονάδες με άνοδο 2,15%, ο  S&P 500 στις 3.863,16 μονάδες με πτώση 1,92% ενώ ο Nasdaq στις 11.452,42 μονάδες με απώλειες 1,79%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε στο -0,16%, ο S&P 500 με πτώση 0,93% και ο Nasdaq με απώλειες -1,57%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις μια, αυτή της P&G έκλεισε με ήπιες απώλειες (-0,14%). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η  UnitedHealth (5,44%), ενώ ισχυρά ανοδικά έκλεισαν οι χρηματοοικονομικές JPMorgan Chase (4,58%),  American Express (4,40%) και  Goldman Sachs (4,36%). Άνοδο άνω του 3% σημείωσαν οι  SalesforceWalt Disney και Walgreens Boots Alliance.

    H αγορά άκουσε με ανακούφιση τα σχόλια του προέδρου της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς την Παρασκευή, σύμφωνα με τον οποίο πιθανότατα δεν θα υποστήριζε μια πιθανή κίνηση για υψηλότερη αύξηση των βασικών επιτοκίων από το επίπεδο των 75 μονάδων βάσης.  Προειδοποίησε δε ότι η ταχεία αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε «να υπονομεύσει πολλά από εκείνα τα πράγματα που λειτουργούν καλά».

    Παράλληλα, η αγορά είδε θετικά μια αύξηση κατά 1% των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το 0,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι,  μετά την υποχώρηση κατά 0,9% τον Μάιο. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων δεν συνάδει με την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

    Από εκεί και πέρα, ένας νέος γύρος τραπεζικών αποτελεσμάτων, από την Wells Fargo και τη Citigroup, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.  Η μετοχή της Wells Fargo σημείωσε άνοδο 6,25% αν και τα τριμηνιαία κέρδη της μειώθηκαν κατά 48% και η τράπεζα διέθεσε κεφάλαια για επισφαλή δάνεια . Η Citigroup σημείωσε άνοδο 13,36% καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και επωφελήθηκε από το περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων.

    Τα αποτελέσματα της Παρασκευής οδήγησαν σε ένα ράλι ευρείας βάσης σε όλο τον S&P 500, με όλους τους μεγάλους τομείς να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος. Τα χρηματοοικονομικά σημείωσαν άλμα 3,5% ενισχυμένα από την άνοδο των μετοχών των τραπεζών, ενώ η υγειονομική περίθαλψη ανέκαμψε 2,5% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα κερδών από την UnitedHealth. Τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα ήταν ο μόνος κλάδος, πάντως, που κατάφερε να κλείσει με κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας.

    Οι μετοχές τεχνολογίας εκτινάχθηκαν επίσης την Παρασκευή. Τα Meta Platforms και Amazon κέρδισαν 4,2% και 2,6%, αντίστοιχα, ενώ το Netflix σημείωσε άνοδο 8,2%.

    Οι μετοχές του Pinterest σημείωσαν άνοδο 16,2% μετά από αναφορά της Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Management πήρε μερίδιο άνω του 9% στην εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Τέλος την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Nasdaq σημείωσε η United Maritime του  Σταμάτη Τσαντάνη, κλείνοντας με άνοδο 175,91%. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα πως επεκτείνεται στα τάνκερ με την εξαγορά τεσσάρων πλοίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Με νέα μικρή υποχώρηση ολοκλήρωσε ο χρυσός την πέμπτη συνεχόμενη αρνητική εβδομάδα του

    Με συνολικές απώλειες 6,9% έκλεισε το WTI την εβδομάδα, παρά την ανάκαμψη της Παρασκευής

    Χρηματιστήριο: Αφύπνιση σε Lamda, Πειραιώς στη συνεδρίαση με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο της χρονιάς



    ΣΧΟΛΙΑ