• ΑΓΟΡΕΣ

    Με νέα μικρή υποχώρηση ολοκλήρωσε ο χρυσός την πέμπτη συνεχόμενη αρνητική εβδομάδα του

    • NewsRoom
    Ραβδοι χρυσού - χρυσός - τμή χρυσού


    Με μια νέα μικρή υποχώρηση έκλεισε την Παρασκευή ο χρυσός, ολοκληρώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

    Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου του χρυσού υποχώρησε κατά 2,20 δολάρια, ή 0,1%, για να λήξει στα 1.703,60 δολάρια η ουγγιά. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως τα  1.696,60 δολάρια. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με πτώση 2,2% για την εβδομάδα.

    Το ασημί Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 2% στα 18,594 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα Οκτωβρίου  σημείωσε άνοδο 1,6% στα 830,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 3,5% για να κλείσει στα 1.829,40 δολάρια η ουγγιά.

    Ο χαλκός Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο  1% στα 3,234 δολάρια η λίβρα.

    Η πτώση του χρυσού έρχεται μετά την υποβάθμιση της πρόβλεψης της UBS την Παρασκευή. Ομάδα αναλυτών της UBS αναμένουν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα διαπραγματεύεται έως και τα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του 2022, πριν προχωρήσουν σε μια ελαφρά ανάκαμψη το 2023.

    «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να αγοράσουμε χρυσό στα τρέχοντα επίπεδα και εξακολουθούμε να συμβουλεύουμε την προστασία των υπαρχουσών θέσεων. Βλέπουμε ευκαιρίες να είμαστε πιο θετικοί το 2023», έγραψε η ομάδα της UBS σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

    Υποβάθμισαν επίσης την πρόβλεψή τους για την πλατίνα, η οποία έχει υποχωρήσει απότομα τους τελευταίους δύο μήνες στο πιο αδύναμο επίπεδό της από το 2018.

    «Ένας συνδυασμός παραγόντων έχει επιβαρύνει την πλατίνα: μια χαμηλότερη τιμή χρυσού και υψηλές τιμές ενέργειας, και μια πιθανή περικοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη σε ύφεση που θα έπληττε τη ζήτηση πλατίνας, δεδομένου ότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου 20 % της ζήτησης πλατίνας», έγραψε η ομάδα της UBS.

    Εν τω μεταξύ, ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων του Bleakley Advisory Group, κατηγόρησε τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ από την Κίνα για την περαιτέρω πτώση των τιμών του χαλκού και άλλων βιομηχανικών μετάλλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο, λόγω των lockdown στη Σαγκάη και αλλού. Σύμφωνα με το FactSet, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη τουλάχιστον 1,7%.

    Τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας έδειξαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα εισήγαγε 538.000 τόνους χαλκού τον Ιούνιο , το υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό μέχρι στιγμής φέτος. Ωστόσο, οι εισαγωγές μεταλλεύματος χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος μειώθηκαν κατά 5,9% και 3,8% από τον προηγούμενο μήνα, αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ