• Business

    Βουτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη – Ο χειρότερος Ιούνιος δεκαετιών

    • Bloomberg


    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαν τα λιγότερα νέα οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1996, καθώς οι επίμονες κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πληθωρισμός ρεκόρ πλήττουν τη βιομηχανία.

    Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ και σε τέσσερα άλλα κράτη που παρακολουθούνται από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 17% σε 1,07 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα. Η Volkswagen AG επλήγη περισσότερο από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις ταξινομήσεις της να μειώνονται κατά 24% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Still a Struggle | Europe car sales fell 17% in June and have dropped 12 months in a row
    Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 17% τον Ιούνιο και σημειώνουν πτώση για 12 συνεχόμενους μήνες

    Παρά το γεγονός ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των VW, BMW AG και Mercedes Benz AG δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η έλλειψη ημιαγωγών είχε αρχίσει να εξομαλύνεται, χρειάζεται χρόνος προκειμένου η αύξηση της παραγωγής να μεταφερθεί στους εκθεσιακούς χώρους και να επιτρέψει στους αντιπροσώπους να επεξεργαστούν τα βιβλία παραγγελιών. Οι κατασκευαστές ασχολούνται επίσης με το κόστος πρώτων υλών και ενέργειας, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των τιμών των οχημάτων.

    Οι πωλήσεις σε μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενδέχεται να επιστρέψουν σε ανάπτυξη αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Αν και αυτό υποδηλώνει ότι ο κλάδος έχει πιθανότητες να σπάσει το σερί 12 διαδοχικών πτωτικών μηνών, θα είναι δύσκολο να αναπληρώσει τις απώλειες παραγωγής που σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο.

    Η LMC Automotive εκτιμά τώρα ότι οι παραδόσεις επιβατικών αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη θα μειωθούν κατά 6,3% φέτος στα 9,92 εκατομμύρια. Τον Ιανουάριο, προέβλεψε ότι οι πωλήσεις θα αυξάνονταν σχεδόν κατά 9%.

    Sales Tallies | How major carmakers fared in Europe last month and year-to-date
    Πώς κινήθηκαν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα και από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα

    Η πρόβλεψη σχετικά με την ζήτηση παραμένει δύσκολη λόγω του κινδύνου να επιδεινωθούν οι ελλείψεις στον κλάδο ενέργειας.

    «Ο αυξανόμενος φόβος που δημιουργείται αφορά πιθανές διακοπές λειτουργίας εργοστασίων στη Γερμανία που σχετίζονται με το ενεργειακό έλλειμμα», έγραψε ο Tom Narayan, ευρωπαϊκός αναλυτής αυτοκινήτων της RBC Capital Markets, σε μια ανάλυση της 5ης Ιουλίου.

    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αντισταθμίσει τον χαμένο όγκο χρεώνοντας υψηλότερες τιμές και εστιάζοντας στα πιο ακριβά και κερδοφόρα μοντέλα τους. Όμως, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα ύψη και τους καταναλωτές να περικόπτουν τις δαπάνες, αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Θα αλλάξει η καταγραφή ρύπων για τα επαναφορτιζόμενα!



    ΣΧΟΛΙΑ