• Business

    Βύρων Νικολαΐδης (PeopleCert): Σταθερά ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια – Οι σκέψεις για Χρηματιστήριο

    Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert


    «Μου αρέσει να δημιουργώ αξία» είπε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου PeopleCert Βύρων Νικολαΐδης, παρουσιάζοντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Peoplecert.

    “Διατηρώντας ρυθμό ανάπτυξης άνω του 40% και περιθώριο EBITDΑ πάνω από 60%, η PeopleCert καταφέρνει να αυξάνει την αποτίμησή της και να διατηρεί θερμό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά που ενσωμάτωσε πλήρως την εξαγορά της αγγλικής Axelos που είχε αποκτήσει το 2021, έναντι 500 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση στα EBITDA της”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    «Στη σημερινή εποχή η ρευστότητα είναι βασιλιάς», σημειώνει ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, ενώ δεν έκρυψε ότι η εταιρεία μελετά και νέες εταιρείες υποψήφιες να εξαγοραστούν.

    Όσον αφορά το 2022 παρουσίασε 48% αύξηση του κύκλου εργασιών , που ανήλθε στα £117,7 εκατομμύρια (€138,1 εκατ.)  σε σύγκριση με £79,6 εκατομμύρια (€92,7 εκατ.) το 2021 και 647% αύξηση στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν στα £77,2 εκατομμύρια (€90,6 εκατ.)  έναντι £10,3 εκατομμύρια (€10,9 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το 2022 ο όμιλος αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 48% και την κερδοφορία του (EBITDA) κατά 647% επιτυγχάνοντας τις υψηλότερες πωλήσεις (£117,7 εκατ./ €138,1 εκατ.)  καθώς και το υψηλότερο λειτουργικό αποτέλεσμα στα Κέρδη προ Φόρων και Αποσβέσεων  (£77,2 εκατ./€90,6 εκατ.) στην ιστορία του.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του έτους 2022 –πρώτο πλήρες οικονομικό έτος μετά την εξαγορά της AXELOS– σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στις οικονομικές επιδόσεις της PeopleCert, ανακοίνωσε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Βύρων Νικολαΐδης , από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο. Επίσης, το 2022, η εταιρεία, επεκτάθηκε στους τομείς του Βusiness Analysis και Software Development μέσω της εξαγοράς QAI και διεύρυνε τον κύκλο σε προϊόντων  εκπαίδευσης μέσω εξαγοράς του εκπαιδευτικού υλικού της  ΙΤpreneurs.

    Ενώ μέχρι σήμερα, δραστηριότητα και έσοδα της εταιρείας ήταν μόνο από την πιστοποίηση, πλέον ανοίγονται και άλλοι τομείς όπως η μεθοδολογία (content) αλλά και το υλικό εκπαιδευτικό και άλλοι τομείς αξιοποίησης των προτύπων που τώρα  ανοίγει.

    Όπως είπε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας κ. Βύρων Νικολαΐδης, «πατάμε γερά στα πόδια μας, η μηχανή σταθεροποιήθηκε και πλέον θέλουμε περισσότερους εκπαιδευόμενους και περισσότερες υπηρεσίες για να αυξηθεί το lifetime value της εταιρείας».

    Οι αποτιμήσεις που πλέον πιάνει η εταιρεία, είναι πάνω από 25 φορές τα EBITDA, δηλαδή πάνω από 2,2 δις. ευρώ, ενώ καθώς διατηρεί το ρυθμό ανάπτυξής της κάθε χρόνο, η αποτίμησή της αυξάνεται.

    «Τα ισχυρά αυτά οικονομικά αποτελέσματα» απαντά σε σχετική ερώτηση ο κ. Νικολαΐδης «είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις μας και αντικατοπτρίζουν την υγιή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και αγορές που δραστηριοποιούμαστε καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν one off big items. Έχουμε κτίσει τη βάση για  να συνεχίσουμε να κινούμαστε ισχυρά ανοδικά και τα επόμενα χρόνια».

    Η μεγάλη κρυμμένη αξία της Peoplecert που απελευθερώνεται σταδιακά,  καθώς ο ιδρυτής της και κάτοχος του 80% των μετοχών της,  με συνέπεια, υλοποιεί τον επιχειρηματικό του σχεδιασμό, αποτελεί και τον κυριότερο λόγο συνεχούς αναβολής της εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο οποίο όπως είπε ο ίδιος εξετάζει εδώ και καιρό. Αν και η αποτίμηση στην οποία ήδη εκτιμούν την εταιρεία οι επενδυτές είναι πάνω από 25 φορές τα EBITDA, το γεγονός ότι η εταιρεία έχει μπροστά της πολλές χρονιές μεγάλης ανάπτυξης, κάνει όποια αποτίμηση και αν έχει σήμερα, «μικρή» σε σχέση με αυτή που θα μπορούσε να έχει αύριο.

    Ωστόσο, ο κ. Νικολαϊδης, σημείωσε ότι εξετάζει την είσοδο της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο, και θέλει να είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα σημείωσε ότι σε γεύμα που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ.Κοντόπουλου, και εκπροσώπους του investment banking των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του τονίστηκε ότι θα έχει την αμέριστη στήριξή τους αν επιλέξει να εισάγει την εταιρεία του στο ΧΑ. Ο κύριος μέτοχος της Peoplecert σημείωσε ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο μιας παράλληλης εισαγωγής στο ελληνικό και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Για την οικονομία

    Ο κ. Βύρων Νικολαΐδης τόνισε, σχολιάζοντας την ελληνική οικονομία, ότι η Ελλάδα σήμερα θεωρείται μια αξιόπιστη χώρα. «Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που είχαμε πριν δέκα χρόνια και έχει φύγει πλέον η ρετσινιά. Υπήρχε πολύ μεγάλη αρνητική προκατάληψη αλλά κάτι τέτοιες συμπεριφορές που όλοι αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, χαλυβδώνουν τη θέληση.

    Η ανάπτυξη έχει έρθει, τα νούμερα τα βλέπουμε, και κάποια θετικά βήματα έγιναν στα φορολογικά νομοσχέδια. Σήμερα ο ανταγωνισμός για τις επενδύσεις είναι μεγάλος μεταξύ προσώπων, εταιρειών και μεταξύ κρατών αλλά και μεταξύ Πολιτειών στις ΗΠΑ. Επομένως, μια καλή φορολογική νομοθεσία είναι σημαντική για να προσελκύσει επενδύσεις», σημείωσε.

     Τι πρέπει να αλλάξει μετά τη λήξη ατυχήματος στα Τέμπη

    Όμως «πρέπει να αλλάξουν και πολλά», σημείωσε, «Δεν πιστεύω καθόλου πως ο λόγος του ατυχήματος ήταν η έλλειψη του ψηφιακού συστήματος τηλεδιοίκησης. Δηλαδή, όλα τα χρόνια πριν που δεν υπήρχε, γιατί δεν συγκρούονταν τα τρένα; Αυτό που ανέδειξε το ατύχημα στα Τέμπη, είναι η ανάγκη ανεξάρτητου εκπαιδευτή και πιστοποιητή από την εταιρεία. Σήμερα την εκπαίδευση του σταθμάρχη την ορίζει ο ΟΣΕ, κάτι που ήδη είναι σύγκρουση συμφερόντων, αφού δεν μπορεί ο ΟΣΕ να ορίζει την ύλη της εκπαίδευσης, ο ίδιος να είναι που κάνει την εκπαίδευση, και αυτός που πιστοποιεί».

    Τι κάνει η PeopleCert

    Ο Όμιλος PeopleCert είναι παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο της πιστοποίησης προσώπων. Συνεργάζεται με διεθνείς ιδιωτικούς και κρατικούς οργανισμούς με στόχο την ανάπτυξη και διάθεση κορυφαίων πιστοποιήσεων που προάγουν την επαγγελματική σταδιοδρομία των κατόχων τους. Στην εταιρεία εργάζονται 1100 άτομα full time, και πάνω από 10.000 άτομα εμπλέκονται στις εξετάσεις, ενώ πελάτες της είναι το 82% των εταιρειών του Fortune500.

    Ώθηση στα μεγέθη της έδωσε η εξαγορά της Axelos, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της. Αυτό έγινε γιατί αποκτώντας πνευματική ιδιοκτησία στα προγράμματα της Axelos, εισπράττει πλέον το 100% της αξίας από τους πελάτες της ενώ μέχρι πριν το 77% κατέληγε στην Axelos. Παράλληλα, κατέχοντας την πνευματικά ιδιοκτησία και τα δικαιώματα, η PeopleCert στοχεύει στη δημιουργία νέων ροών εσόδων από το πελατολόγιό της.

    Η PeopleCert αναπτύσσει και διαχειρίζεται παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις και παρέχει εξετάσεις σχεδιασμένες σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές για λογαριασμό κρατικών φορέων, εταιρειών, επαγγελματικών ενώσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων φορέων πιστοποίησης.

    Η PeopleCert παρέχει προγράμματα πιστοποίησης για λογαριασμό διαφόρων οργανισμών, όπως είναι το ίδρυμα ECDL, η AXELOS (μια κοινοπραξία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Capita plc για το χαρτοφυλάκιο Global Best Practice, συμπεριλαμβανομένων των ITIL® και PRINCE2®), το Cursos Internacionales του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα (Universidad de Salamanca)(LanguageCert USAL esPro) και άλλα.

    Η PeopleCert έχει αναπτύξει επίσης τις δικές της πιστοποιήσεις για επαγγελματικά πρότυπα συστημάτων διαχείρισης (συμπεριλαμβανομένων των ISO 9001, ISO 20000 και ISO 27000), πιστοποιήσεις προσβασιμότητας για τη βιομηχανία φιλοξενίας και πιστοποιήσεις επαγγελματιών εκτιμητών [αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκτιμητικών Οργανισμών (TEGoVA)].

    Τα οικονομικά μεγέθη

    Τα προϊόντα Business & IT (ITIL, PRINCE2, DEVOPS κλπ., δηλ. οι πιστοποιήσεις σε μεθοδολογίες BEST PRACTICE) παρουσιάζουν αύξηση 42% ενώ τα προϊόντα γλωσσομάθειας (LanguageCert), αυξάνονται κατά 61%. Παράλληλα μειώθηκε κατά 44.2% το κόστους πωληθέντων σε £17,4 εκατ. (€20,5 εκατ.) το 2022   από £31,3 εκατ. (€36,4 εκατ.) το 2021 με αποτέλεσμα την αύξηση του μικτού κέρδους κατά 107.3% από £100,3 εκατ. (€117,6 εκατ.) στα £48,4 εκατ. (€56,3 εκατ.) το 2021 και την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους από 60,7% σε 85,2% .

    Η  εικόνα  σε περαιτέρω δείκτες της εταιρίας την 31η Δεκεμβρίου 2022,  διαμορφώνεται ως εξής:

    • Το Συνολικό Ενεργητικό αυξήθηκε σε £469,9 εκατομμύρια (€529,8 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2022 από  £421,7 εκατομμύρια (€501,9 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
    • Το Κυκλοφορούν Ενεργητικό αυξήθηκε σε £68,4 εκατομμύρια (€77,1 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2022 από £28,4 εκατομμύρια (€33,8 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
    • Δείκτης Ταμειακής Ρευστότητας:
      • Ταμειακά Διαθέσιμα προς Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις): 2,48
    • Δείκτης Γενικής Ρευστότητας:
      • Σύνολο Kυκλοφορούντος Kνεργητικού/Σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων: 3,29

    Διαβάστε επίσης

    Βύρων Νικολαΐδης (PeopleCert): Από το γύρο της Ευρώπης με οτοστόπ στο βιβλίο αξίας μισού δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ