• Business

    Βιομηχανία: Οχι σε συμβάσεις με ΔΕΗ χωρίς μείωση του ενεργειακού κόστους


    Νέο μέτωπο με τη ΔΕΗ το μοναδικό προμηθευτή της βιομηχανίας ανοίγει εν όψει των νέων τιμολογίων για τη βιομηχανία,για τα οποία καμιά βιομηχανία δεν έχει υπογράψει προς το παρόν νέες συμβάσεις με τη ΔΕΗ αν το υπουργείο δεν προχωρήσει σε μέτρα για τη μείωση  του ενεργειακού κόστους.

    Οι ενεργοβόρες  βιομηχανίες προειδοποίησαν χθες ότι δεν θα υπογράψουν τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ εάν δεν προχωρήσουν τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Αυτό μετέφερε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη το προεδρείο της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) κατά τη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση.

    Κύκλοι, μάλιστα, της βιομηχανίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας οριστικής ρήξης με τη ΔΕΗ, στην περίπτωση που δεν δουν άμεση ανταπόκριση από το υπουργείο.

    Υπεντυμίζεται ότι οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας αποδέχθηκαν κατ’ αρχήν τα τιμολόγια με εκπτώσεις όγκου που ενέκρινε η ΔΕΗ μέσα στον Δεκέμβριο και δέχθηκαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση για την υπογραφή συμβάσεων, μόνο με δεδομένο ότι το αρμόδιο υπουργείο θα προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων που εκκρεμούν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα.

    Αυτά είναι η εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία, οι οποίες θέτουν πλαφόν στην επιβολή ΕΤΜΕΑΡ για τη μεγάλη βιομηχανία, το μέτρο της αντιστάθμισης που επιστρέφει στη βιομηχανία μέρος της επιβάρυνσης για CO2 και η διακοψιμότητα, η οποία επιδοτεί την απελευθέρωση φορτίων σε ώρες αιχμής.

    Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνος Κουκλέλης στη συνάντηση με τον υπουργό, όπου τέθηκε και το σύνολο των αιτημάτων της βιομηχανίας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ανέλυσε τις επιπτώσεις για τον κλάδο από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Η ΕΒΙΚΕΝ υπέβαλε στον υπουργό για πρώτη φορά αίτημα για δυνατότητα εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανίες για αυτοκατανάλωση ως μεταβατικό μέτρο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του target model. Συγκεκριμένα, προτείνεται να διατίθεται ένα ποσοστό των διασυνδέσεων αποκλειστικά για μακροχρόνια χρήση από τη βιομηχανία σε μια διοικητικά οριζόμενη τιμή και η ενέργεια αυτή να μην επιβαρύνεται από κόστη που συνδέονται με τις χρεώσεις της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς. Ο υπουργός, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, επεσήμανε στους εκπροσώπους της βιομηχανίας ότι τα ζητήματα που έθεσαν θα εξεταστούν με προσοχή, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις συμβατές με τις ανάγκες της παραγωγικής δραστηριότητας και τις προωθούμενες αλλαγές στην ενεργειακή αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ