• ESG Today

    Λένα Μπελσή (Ηρακλής): Να επιταχυνθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για πράσινα έργα

    Λένα Μπελσή, Επικεφαλής Geocycle, όμιλος Ηρακλής


    Την ανάγκη το Κράτος να προχωρήσει τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε οι επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα πράσινα έργα που σχεδιάζουν και να διευρύνουν την ανακύκλωση, τόνισε η κυρία Λένα Μπελσή επικεφαλής  της Geocycle στον Όμιλο Ηρακλή. Πιο γρήγορες αδειοδοτήσεις για πράσινα έργα και εναρμόνιση του Κανονισμού σκυροδέματος για να επιτρέπεται να ανακυκλωθεί είναι τα δύο παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε.

    Όπως είπε, “αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στην υλοποίηση των έργων για την κυκλικότητα. Για παράδειγμα ενώ μια κατασκευή από σκυρόδεμα είναι εκεί για δεκαετίες και ενώ το σκυρόδεμα είναι από μόνο τους ένα προϊόν αειφόρο και αφού γκρεμιστεί ένα κτήριο μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Εργοστάσιά μας στο εξωτερικό ανακυκλώνονται τα αδρανή υλικά και ξαναφτιάχνεται σκυρόδεμα. Στην Ελλάδα όμως δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί η νομοθεσία δεν επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση του σκυροδέματος, γιατί ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί ο αντίστοιχος Κανονισμός σκυροδέματος”.

    Μητρώο των Πιστοποιημένων Αξιολογητών για πιο γρήγορες αδειοδοτήσεις

    Άλλο θέμα είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση, που όπως τόνισε είναι ένας βραχνάς για τη βιομηχανία, ακόμη και αν πρόκειται  για πράσινα έργα. Όπως σημείωσε η κυρία Μπελσή “για να βελτιώσουμε το αποτύπωμά μας θέλουμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά και μπορεί να χρειαστούμε μήνες ή χρόνια για να πάρουμε την άδεια. Ένας τρόπος για να προχωράμε πιο γρήγορα θα ήταν να αξιοποιηθεί και να εφαρμοστεί μια δυνατότητα που έχει νομοθετηθεί από το 2020.

    Στη νομοθεσία του 2020 θεσμοθετήθηκε το Μητρώο των Πιστοποιημένων Αξιολογητών που θα μπορούσαν να βοηθούν εξωτερικά τα υπουργεία να προχωρούν τις αδειοδοτήσεις, αλλά ο θεσμός αυτός δεν έχει ενεργοποιηθεί”.

    Συνεχείς επενδύσεις

    Σχετικά με τον όμιλο Ηρακλή, η κυρία Μπελσή σημείωσε ότι είναι ένας όμιλος με 110 ιστορίας και η κυκλική οικονομία είναι στο DNA του.

    “Η ανακύκλωση  και είναι πολύ σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς μας και μονόδρομος για την οικονομία μας. Το 2021 χρησιμοποιήσαμε 300.000 τόνους υλικών και το 1/3 από αυτά ήταν από εναλλακτικές πρώτες ύλες, δηλαδή παραπροϊόντα και απόβλητα άλλων εταιρειών.

    Τη δεκαετία 2010-20 κάναμε 20 εκατ. επενδύσεις και στη διετία 2021 2022 επιπλέον 10 εκατ. για τεχνολογία ανακύκλωσης”, τόνισε.

    Σήμερα ο όμιλος Ηρακλή χρησιμοποιεί κατά 30% ανακυκλωμένα υλικά ως πρώτη ύλη, ενώ τόνισε ότι μονάδες στο εξωτερικό χρησιμοποιούν μέχρι και το 100% της πρώτης ύλης τους από ανακύκλωση.



    ΣΧΟΛΙΑ