• Business

    Βank of America: H Eλλάδα και πάλι καυτό θέμα για ΕΚΤ -Τι σήμα θα στείλει ο Draghi;

    • NewsRoom
    Mario Draghi Ντράγκι

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi


    H Ελλάδα θα είναι και πάλι το καυτό θέμα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς, όπως και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, τονίζει σε νέα της note η Bank of America Merrill Lynch.

    Όπως επισημαίνει, ο Mario Draghi θα μπορούσε να επαναφέρει το waiver, αν η αξιολόγηση έχει οριστικοποιηθεί πλήρως. Αν δεν έχει “κλείσει”, θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το waiver θα μπορούσε να είναι απλά θέμα των ημερών και να υποστηρίξει δεν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να αποφασιστεί.

    Το σήμα που θα στείλει ο Draghi σχετικά με την πιθανότητα αποδοχής των ελληνικών assets στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο, σημειώνει η BofA και προσθέτει:  “Εμείς περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει ότι το waiver είναι μια αναγκαία αλλά όχι αρκετή προϋπόθεση και ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι επίσης απαραίτητη. Δεν αναμένεται η ΕΚΤ να είναι πιο χαλαρή και ήπια από ό, τι το ΔΝΤ, καθώς δεν θεωρούμε ότι η ΕΚΤ βιάζεται να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”.

    “Το QE δεν είναι πιθανό να έρθει για την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ δεν προχωρήσει πρώτα στην δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους”, τονίζει η BofΑ και σημειώνει ότι η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες έχει μεγαλύτερη σημασία για την ελληνική οικονομία από ότι για τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς για αυτές τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το νέο πρόγραμμα TLTRO. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι σίγουρα μια γκρίζα ζώνη, και οποιεσδήποτε τυχόν υποδείξεις από τον Draghi αύριο θα είναι σημαντικές.

    Διαβάστε εδώ το πλήρες note της BofA Merill Lynch για την Ελλάδα: https://www.efxnews.com/story/33046/greece-hot-topic-weeks-ecb-meeting-what-expect-bofa-merrill



    ΣΧΟΛΙΑ