• Business

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Οι 10 «χρυσές» κινήσεις από την αρχή της χρονιάς, που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ

    • Δημήτρης Κόκκορης - Λίλιαν Μαργαρίτη
    Βαγγέλης Μαρινάκης:  Οι 10 «χρυσές» κινήσεις από την αρχή της χρονιάς ,που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ

    Βαγγέλης Μαρινάκης, εφοπλιστής


    Δουλεύει μεθοδικά, ακαταπόνητα και σιωπηρά. Αφήνοντας τις επιτυχίες του να κάνουν θόρυβο… Συνεχή και σε πολλαπλά επίπεδα δραστηριοτήτων.

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που κλείνει στις 30 Ιουλίου τα 55 του χρόνια, μοιάζει να βγάζει συνεχώς άσσους απ’ το μανίκι του.

    Εφοπλιστής δεύτερης γενιάς και με ένα ογκοδέστατο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων στη ναυτιλία, την ποδοσφαιρική βιομηχανία, τα media και τις επιχειρήσεις, μετράει από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς 10 «χρυσές» κινήσεις.

    Η αποτίμηση των οποίων ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, στα οποία συγκαταλέγονται οι επενδυτικές συμφωνίες, τα κέρδη, τα παράπλευρα οικονομικά οφέλη, αλλά και οι υπεραξίες.

    Από τις κινήσεις αυτές οι τρείς είναι στο χώρο του ποδοσφαίρου, πέντε αφορούν τη ναυτιλία και οι άλλες δύο επιχειρηματικές συμμετοχές.

    Για τον πολυδιάστατο και με αστείρευτες διοικητικές ικανότητες Βαγγέλη Μαρινάκη, ο ρόλος και η παρουσία του διευρύνονται ολοένα και περισσότερο. Τόσο στο εγχώριο, όσο και το διεθνοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον.

     Άλλωστε όπως ο ίδιος επαναλαμβάνει μετά από κάθε σημαντική επιτυχία του…Ολυμπιακού «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

    Με όρους χρονισμού το πιο πρόσφατο «μπαμ» του Βαγγέλη Μαρινάκη ήρθε από την Αγγλία.

    Εκεί όπου πρiν από 5 χρόνια διέθεσε περί τα 40 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την ιστορική ομάδα της Νότιγχαμ Φόρεστ.

    Η οποία μετά από την κυριακάτικη νίκη της στον τελικό του  Γουέμπλεϊ, ανέβηκε από τη δεύτερη ποδοσφαιρική κατηγορία στη χρυσοφόρα Πρέμιερ Λίγκ.

    Το χρήμα από τη Νότιγχαμ, η Cosmote TV και ο Ολυμπιακός

    Αυτό για τους αναλυτές μεταφράζεται σε επιπρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 170 εκατ. λιρών ( 200 εκατ. ευρώ) για την ομάδα.

    Υπολογίζεται ότι μία σεζόν στην Πρέμιερ Λίγκ φέρνει 90 εκατ. λίρες επιπλέον έσοδα, ενώ ακόμη κι αν η ομάδα υποβιβαστεί  έχει λαμβάνειν άλλα 80 εκατ. λίρες στο αμέσως επόμενο, διετές χρονικό διάστημα.

    Αν παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλία, τότε τα συνολικά έσοδα σε βάθος τριετίας μπορεί να φτάσουν και στα 300 εκατ. λίρες ( 352,5 εκατ. ευρώ)…

    Όλα αυτά με βάση τα πριμ ανόδου, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες ,τις διαφημίσεις, τις πωλήσεις εισιτηρίων, όπως επίσης και τις πωλήσεις από τις φανέλες και τα λογής- λογής αναμνηστικά της ομάδας.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ακόμη ότι η άνοδος της Νότιγχαμ, μπορεί να αυξήσει κατά 120 εκατ. ευρώ τις εν γένει δραστηριότητες, σε τοπικό επιχειρηματικό επίπεδο…

    Αναμφίβολα, οι εκτιμώμενες μεγάλες χρηματορροές στην ομάδα συνιστούν «χρυσή» επιτυχία για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς αναμένεται να ισχυροποιήσουν το οικονομικό της υπόβαθρο.

    Που μέχρι τώρα στηριζόταν από την κεφαλαιακή συνδρομή του Έλληνα εφοπλιστή, καθώς στη χρήση του 2021 η Νότιγχαμ είχε 15,5 εκατ. λίρες ζημίες πρό φόρων.

    Επί ελληνικού…ποδοσφαιρικού εδάφους, αίσθηση δημιούργησε η πρόσφατη συμφωνία Μαρινάκη- Μιχάλη Τσαμάζ, με βάση την οποία τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού πάνε για τα επόμενα τρία χρόνια στην Cosmote TV.

    Με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στα 54 εκατ. ευρώ. Μακράν το μεγαλύτερο, από κάθε άλλο, για την εμπορικότερη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, που κι εφέτος κατέκτησε.

    Στην ερυθρόλευκη ΠΑΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε άλλη μια κίνηση, αναλαμβάνοντας να καλύψει ο ίδιος τα 10 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου.

    Σε μια ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία που αγόρασε πριν από 12 χρόνια, έχοντας εισφέρει μέχρι τώρα περί τα 70 εκατ. ευρώ και αναλαμβάνοντας χρέη της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ.

    Στη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2021 η ΠΑΕ του Ολυμπιακού είχε ενεργητικό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, έσοδα 65,1 εκατ. και 4,3 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.

    Οι μεγάλες κινήσεις στη ναυτιλία στο εφετινό 5μηνο

    Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη η ναυτιλία αποτελεί καταφανέστατα το «βαρύ πυροβολικό» των δραστηριοτήτων του. Καθώς διαχειρίζεται μέσω εταιρειών του έναν στόλο που απαριθμεί 112 βαπόρια (5 LNG Carriers, 60 δεξαμενόπλοια, 38 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 5 μεταφοράς ξηρού φορτίου).

    Γεγονός που τον κατατάσσει στους 50 ισχυρότερους «παίκτες» της διεθνούς ναυτιλιακής σκηνής.

    Στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς η εταιρεία του Capital Product Partners, που είναι εισηγμένη στην αμερικανική αγορά του  Nasdaq  και έχει χρηματιστηριακή αξία 300 εκατ. δολαρίων ,παρουσίασε καθαρά κέρδη  25,1 εκατ. δολαρίων.

    Υπερδιπλάσια από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021…

    Πριν από λίγο χρονικό διάστημα ,με μία ταχύτατη κίνηση, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξαγόρασε τέσσερα δεξαμενόπλοια που  από την τράπεζα ING Bank, αιφνιδιάζοντας τη ναυτιλιακή αγορά.

    Πρόκειται για πλοία που ανήκαν σε ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία , τα οποία κατασχέθηκαν λόγω εκκρεμών οικονομικών προβλημάτων και περιήλθαν στην κατοχή της τράπεζας.

    Η αξία του συγκεκριμένου deal ήταν 240 εκατ. δολάρια..

     Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει χτυπήσει άλλες τρεις φορές στη ναυτιλία:  Η πρώτη αφορά την παραγγελία τριών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (μέσω της εταιρείας του Capital Executive Ship Management) ,  με τη συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται στα 96 εκατ. δολάρια.

     Η δεύτερη έχει να κάνει με την παραγγελία τεσσάρων ακόμη πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων  (από ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας) με την τιμή τους να κυμαίνεται μεταξύ 45-47 εκατ. δολαρίων έκαστο.

    Η τρίτη κίνηση έγινε στην αρχή της χρονιάς και αφορούσε τη συμφωνία της εταιρείας Μαρινάκη ( Capital Ship Management) με τη  Heidmar, για τη δημιουργία κοινοπραξίας στη διαχείριση δεξαμενοπλοίων.

    Ηλεκτρονικό εμπόριο και υπεραξίες από την Τέρνα Ενεργειακή

    Στον… εξωναυτιλιακό τομέα  η πλευρά Μαρινάκη ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του το νέο Marketplace Shopflix.gr της εταιρείας Wellcomm.

    Με τη νέα εταιρεία γίνεται η είσοδος στην πολλά υποσχόμενη στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Με την πλατφόρμα Shopflix συνεργάζονται εκατοντάδες καταστήματα, ενώ διαθέτει μία ευρεία γκάμα από κατηγορίες όπως τεχνολογία, βιβλία, σπίτι και κήπος, υγεία και ομορφιά, παιχνίδια, παιδικά, άθληση, κατοικίδια και άλλα.

    Οι παραδόσεις των παραγγελιών γίνονται σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με την Courier Center.

    Στην οποία απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο η οικογένεια Μαρινάκη το καλοκαίρι του 2021, κάνοντας άνοιγμα στον κλάδο των ταχυμεταφορών.

    Και πιθανότατα όχι μόνο, αφού μεταξύ των άλλων λέγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τον τομέα των ακινήτων.

    Στη «χρυσή» δεκάδα των κινήσεων του Βαγγέλη Μαρινάκη, περιλαμβάνονται και οι σημαντικές υπεραξίες από τη μετοχική θέση που κτίστηκε τον περσινό Απρίλιο στην Τέρνα Ενεργειακή.

    Το 6% της εταιρείας αποκτήθηκε έναντι 90 εκατ. ευρώ ( 13 ευρώ ανά μετοχή) και τώρα αποτιμάται χρηματιστηριακά στα 125,1 εκατ. ευρώ.

    Από τα 35,1 εκατ. των συνολικών υπεραξιών, τα 31,1 εκατ. ευρώ έχουν προέλθει από την άνοδο της μετοχής στο 5μηνο της εφετινής χρονιάς…

    Όπου ο Μαρινάκης βάζει το ένα γκoλ πίσω απ’ το άλλο στα δίχτυα του επιχειρείν…

    Διαβάστε επίσης:

    Βαγγέλης Μαρινάκης: «Επιστρέψαμε και πάμε για τρόπαια με τη Νότιγχαμ»

    264 εκατ. λίρες για τον Βαγγέλη Μαρινάκη από την νίκη και άνοδο της Νότιγχαμ Φόρεστ

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Εκτίναξη κερδών κατά 130% για την Capital Product Partners το πρώτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ