• Business

    Vanessa Pappas: Ποια είναι η Ελληνοαυστραλή γκουρού της αγοράς των social media που εγκατέλειψε το TikTok

    Vanessa Pappas, πρώην COO του TikTok


    «Ξαφνικά ήταν ok να μην είσαι τέλειος. Ήταν η αποκαθήλωση του Instagram», είχε αναφέρει η Vanessa Pappas για το TikTok, η γυναίκα που συνέβαλλε στο να γιγαντωθεί η κινεζική πλατφόρμα στις ΗΠΑ από την θέση της COO, την περίοδο της πανδημίας.

    Υπερασπίστηκε για πέντε χρόνια τις κατηγορίες για κατασκοπεία και επισφαλείς πρακτικές που δεν εξασφάλιζαν προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της βάσει των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, όμως αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει την πλατφόρμα σε μία ακόμη δύσκολη περίοδο, με τον κλοιό από τις δυτικές αρχές να σφίγγει γύρω της, προκαλώντας ερωτήματα για το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

    Η επιτυχημένη πορεία

    Με καταγωγή από την Ελλάδα, η Vanessa Pappas μεγάλωσε στην Αυστραλία. Η σχέση της με την Ελλάδα φαίνεται να περιορίζεται στο ότι η κόρη της έχει το αρχαιοελληνικό όνομα Πηνελόπη, καθώς αν και έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα διεθνή κέντρα (Λονδίνο και Νέα Υόρκη) δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την επαφή της με τη χώρα καταγωγής της.

    Από την άλλη, αν και εργάζεται χρόνια στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ίδια απέχει και δεν μιλάει δημόσια για τη ζωή της. Τα μόνα που είναι γνωστά γι’ αυτήν είναι ότι έχει δύο παιδιά και πριν λίγα χρόνια ανακοίνωσε ότι είναι non-binary (διεμφυλική) και μοιράστηκε τις αντωνυμίες με τις οποίες επιθυμεί να αναφέρονται σε αυτήν.

    Γκουρού των social media, το 2018 η Vanessa εξέπληξε τον κλάδο όταν ενώ δούλευε στον κολοσσό της Google, σε διευθυντική θέση, τα παράτησε όλα και δέχτηκε την πρόταση να αναλάβει στέλεχος σε ένα ανερχόμενο αλλά σχεδόν άγνωστο ακόμα social media στις ΗΠΑ με «αστείο όνομα» και έδρα την Κίνα.

    Το 2021, βρέθηκε στην πρώτη θέση των 50 κορυφαίων προσωπικοτήτων της χρονιάς, μίας λίστας του Bloomberg που αναγνώρισε την συμβολή της στο να εξελιχθεί η κινεζική πλατφόρμα σε μία άκρως ανταγωνιστική δύναμη στον χώρο των social media.

    Στο ενδιάμεσο εργάστηκε εντατικά για να εδραιώσει την πλατφόρμα και να ενισχύσει το κοινό που παρήγαγε περιεχόμενο γι’ αυτήν.

    Λίγο αφότου ανέλαβε,  δημιούργησε ένα Ταμείο Δημιουργών, από το οποίο οι χρήστες του Tiktok με σταθερό περιεχόμενο μπορούσαν να κερδίζουν χρήματα από τις προβολές. Το ταμείο ξεκίνησε με 200 εκατ. δολάρια και στη συνέχεια αύξησε τις προμήθειες προς τους δημιουργούς.

    Η στήριξη στους influencers

    H Pappas ήξερε το παιχνίδι των social media καθώς ξεκίνησε σε πλατφόρμες δικτύωσης απ΄ όταν αυτές ήταν σε πρώιμο στάδιο. Το 2007 εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας Next New Networks, μία εταιρεία που βοηθούσε τους δημιουργούς διαδικτυακών βίντεο να κερδίζουν χρήματα.

    Το 2011 το Youtube εξαγόρασε την εταιρεία και η Pappas μπήκε στο δυναμικό της πιο αναπτυγμένης μέχρι τότε πλατφόρμας. Έγινα επικεφαλής ανάπτυξης, ένας ρόλος που την έφερε σε άμεση επαφή με τους δημιουργούς. Συνέβαλε, ώστε πολλοί δημιουργοί να έχουν ως πλήρη απασχόληση το Youtube.

    Στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο, το The YouTube Creator Playbook (Το εγχειρίδιο των δημιουργού youtuber), το οποίο εξηγούσε πώς μπορεί κάποιος να κερδίσει χρήματα από το Youtube.

    Δημιούργησε και μία Ακαδημία Δημιουργών, η οποία βοηθούσε youtubers  να χτίσουν μία επιχείρηση από τα βίντεό τους και να πιστοποιούν τα κανάλια τους, να προστατεύουν τα ψηφιακά δικαιώματά τους και να έχουν νομική κάλυψη.

    Tα νέα επιχειρηματικά βήματα

    Η Pappas αποτέλεσε το δημόσιο πρόσωπο του TikTok στις ΗΠΑ. Υπερασπίστηκε την μητρική ByteDance, η οποία δέχθηκε κατηγορίες εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια διαρροή χρηστών και την ανησυχία των εργαζομένων όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, απείλησε να το κλείσει.

    Ξεκίνησε καμπάνια στήριξης των δημιουργών, βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και κατέθεσε ενώπιων των θεσμών των ΗΠΑ για να υπερασπιιστεί την εφαρμογή.

    Η προσπάθειά της πέτυχε και το TikTok συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, οι πιέσεις όμως από τις ΗΠΑ βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο και ήδη υπάρχουν κάποιες πολιτείες που προχώρησαν σε δραστικές λύσεις, ακόμα και απαγορεύοντας τη χρήση του.

    Η Pappas μέσα σε αυτό το κλίμα αποχώρησε αιφνίδια από την εταιρεία με την επιστολή που είδαν οι εργαζόμενοι να αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί στα «επιχειρηματικά της πάθη», αν και θα παραμείνει ως στρατηγικός σύμβουλος.

    Διαβάστε επίσης:

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ