• Business

    Β. Φουρλής: Τι είπε για ΙΚΕΑ, Ιntersport, ακίνητα και προοπτικές

    Βασίλης Φουρλής Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής Ομίλου Fourlis


    Με αιχμή τη δημιουργίαμε 5-7 νέων city IKEA, επενδύσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στο κέντρο διανομής, σε 6 νέα καταστήματα Intersport και 2 Athlete’s foot αλλά και την εκκίνηση της νέας εταιρείας ακινήτων του ομίλου, σχεδιάζει την ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια ο όμιλος Φουρλή, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 2018.

    Η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε ότι θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση επιστροφή κεφαλαίου ύψος 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλης Φουρλής, υιοθετώντας τη στρατηγική του διεθνούς ομίλου για ανάπτυξη στα κέντρα των πόλεων με μικρότερα καταστήματα, ξεκινά να διερευνά τις πόλεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ το 2019 θα ανοίξει και ένα νέο σημείο παραλαβής στη Νότια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο.

    Νέα καταστήματα και e-commerce

    Όσον αφορά τα σχέδια νέων καταστημάτων προγραμματίζονταιγια το 2019 6 νέα Intersport (1 στην Ελλάδα, υπόλοιπη Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος)αλλά και ενδεχομένως επέκταση των καταστημάτων TAF. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 118 καταστήματα Intersport και 14 καταστήματα TAF.Στα TAF θα προστεθούν τρία 3 νέα σημείακαι ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) στην Ελλάδα. Στο τέλος του 2019, ο κλάδος των αθλητικών ειδών αναμένεται να διαθέτει ένα δίκτυο 123 INTERSPORT και 17 Καταστημάτων TAF ενώ, θα λειτουργούν πλήρως τα καταστήματα Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce) INTERSPORT σε Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο. Επίσης θα προστεθούν δύο νέα σημεία στην αλυσίδα Athletes Foot σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Επίσηςδίνει έμφαση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, οι οποίες κινούνται με σταθερά αυξητικούς ρυθμούς και το 2018 ανήλθαν σε 30 εκ. ευρώ. Γι αυτό δρομολογεί επενδύσεις στο κέντρο διανομής και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Intersport η οποία θα ενοποιηθεί με τη διεθνή πλατφόρμα του brand αυξάνοντας τις επιλογές για τον πελάτη. Εξάλλου από το 2019θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το e-commerce στην Βουλγαρία και την Τουρκία.

    Εκτιμώντας ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται θα πραγματοποιήσει νέαεπένδυσηγια την αυτοματοποίηση της παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και διανομής προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου προς όλες τις εταιρείες του Ομίλου του κλάδου αθλητικών ειδών από την εταιρεία TRADE LOGISTICS ΑΕΒΕ.

    Τα σχέδια για τα ΙΚΕΑ

    Το concept των μικρότερων ΙΚΕΑ έρχεται από τη διεθνή εταιρεία που επιδιώκει να διεισδύσει με καταστήματα από 5.000 τ.μ έως 10.000 τ.μ. στα κέντρα των πόλεων και στις μικρότερες πόλεις, όταν τα καταστήματά της σήμερα είναι άνω των 25.000 τ.μ.

    H IKEA όπως ανακοίνωσε πρόσφατα επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της και πλέον θα επικεντρωθεί στα καταστήματα της πόλης στις τριάντα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό και η Φουρλής διερευνά ευκαιρίες για νέα καταστήματα και έχουν μπει στο στόχαστρο 3 πόλεις στην Ελλάδα και 1 στη Βουλγαρία.

    To πρώτο city store της ΙΚΕΑ στον κόσμο, θα ανοίξει τον Απρίλιο στο Μανχάταν και το επόμενο στο Παρίσι στις 6 Μαΐου, ενώ ο στόχος είναι να ανοίξουν συνολικά 30 νέα μικρά ΙΚΕΑ την επόμενη τριετία. Συνολικά σήμερα τα καταστήματα ΙΚΕΑ είναι 427 σε 52 χώρες.

    Προοπτικές για το 2019

    Για τo 2019, o κ. Φουρλής εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2018, τόσο σε έσοδα όσο και σε κέρδη.

    Εκτίμησε ότι θα αυξηθεί η καταναλωτική δαπάνη στην Ελλάδα η οποία ήδη αυξήθηκε το 2018 οριακά κατά 1%. Η προοπτική για τα ΙΚΕΑ από την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης είναι σημαντική, αφού σήμερα η δαπάνη για έπιπλα ανέρχεται σε 0,4% του ΑΕΠ ενώ αν πραγματοποιηθεί μια σταδιακή αύξηση στο 0,7% του ΑΕΠ, αυτό θα έφερνε αυξημένες πωλήσεις για την IKEA Greece της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.

    Επίσης τονίστηκε ότι το νέο ΔΠΧΠ 16, που θα εφαρμοστεί πρώτη φορά το 2019,αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα EBITDA κατά 20 εκατ. ευρώ αφού τα μισθώματα των καταστημάτων δεν θα εμφανίζονται πλέον στα έξοδα. Το σύνολο των επενδύσεων του 2019 υπολογίζονται όσο και το 2018 στα 12 εκατ. ευρώ

    Η ελληνική αγορά επίπλων αυξήθηκε κατά 0,2% το 2018 ενώ το ΙΚΕΑ στην Ελλάδα αύξησε τα έσοδά του κατά 0,8% αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς του.

    Όσον αφορά την προέλευση των πωλήσεων του ΙΚΕΑ, το 82% προέρχεται από τα καταστήματα σε όλες τις χώρες που λειτουργούν), το 10% από ηλεκτρονικές πωλήσεις (κοινή πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων) και το 8% από τα σημεία παραλαβής (pick up points).

    Η εταιρεία ακινήτων

    Η εταιρεία ακινήτων του ομίλου αναμένεται να είναι έτοιμη από το φθινόπωρο του 2019 με όλα τα καταστήματα λιανικής και τα κέντρα διανομής του ομίλου, συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ. Την επόμενη διετία η εταιρεία θα αποκτήσει και άλλα ακίνητα από την αγορά, τα οποία όμως θα είναι είτε καταστήματα είτε κέντρα διανομής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φουρλής: 5-7 νέα city ΙΚΕΑ σε Ελλάδα και Βουλγαρία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ikea: Τα μυστικά μιας πολυεθνικής με παρουσία σε 50 χώρες



    ΣΧΟΛΙΑ