• Business

    Fourlis: Συνεχίζει τις επενδύσεις παρά την πανδημία – Έρχεται νέο ΙΚΕΑ στον Πειραιά

    Apostolos petalas

    Απόστολος Πεταλάς, CEO Ομίλου Fourlis


    Κανονικά παρά την πανδημία προχωράει το επενδυτικό πλάνο του ομίλου Fourlis, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων.

    Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Πεταλάς στο πλαίσιο ενημέρωσης αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, δρομολογείται η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών καταστημάτων σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται(Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία Ρουμανία), προκειμένου να εκμεταλλευθεί την στροφή των καταναλωτών προς τις online αγορές λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

    Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ήδη να λειτουργεί το ηλεκτρονικό κατάστημα της Athlete’s Foot σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και έπεται η αντίστοιχη σε Intersport για Ρουμανία, Βουλγαρία. Παράλληλα, προχωρά και η επέκταση κατά 3.000 τ.μ. του κέντρου διανομής, επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του προσεχούς Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί το κανάλι του e-commerce.

    Στην περίοδο της καραντίνας, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του ομίλου σημείωσαν εκρηκτική άνοδο. τόσο για τα ΙΚΕΑ, όσο και για τα Intersport. Η διοίκηση έκανε λόγο για πολλαπλάσιες ηλεκτρονικές πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι στις δραστηριότητές του (7,2 φορές τον Απρίλιο για τα αθλητικά είδη και 3 φορές για τα ΙΚΕΑ τον ίδιο μήνα σε σχέση με τον περυσινό), με την αύξηση να διατηρείται , σε χαμηλότερα όμως επίπεδα, μετά και το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων IKEA και Intersport.

    Αντίστοιχες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται και για την επέκταση των φυσικών καταστημάτων. Ειδικότερα, ο όμιλος σχεδιάζει να ανοίξει ένα μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ, 8.000 τ.μ. περίπου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας ενώ τον προσεχή Οκτώβριο δρομολογείται η λειτουργία ενός καταστήματος ΙΚΕΑ 2.000 τ.μ. στο κέντρο του Πειραιά. Να σημειωθεί πως όλα τα φυσικά καταστήματα ΙΚΕΑ (πέντε στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Σόφια) βρίσκονται σε λειτουργία, και όλα τα σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point), εκτός από αυτό τη Λεμεσό.

    Επιπρόσθετα, προγραμματίζεται η λειτουργία τριών καταστημάτων Intersport στη Ρουμανία. Σήμερα 76 καταστήματα της αλυσίδας, από τα 136 συνολικά, βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ 60 παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας, κυρίως σε Τουρκία, Ρουμανία και Κύπρο. Η διοίκηση της Fourlis εκτίμησε ότι τα
    περισσότερα από αυτά θα επαναλειτουργήσουν τον προσεχή Ιούνιο, εκτίμησε η διοίκηση.

    Παράλληλα με τις επενδύσεις γίνονται κινήσεις για τον περιορισμών των εξόδων λειτουργίας. Συγκεκριμένα, ο όμιλος περιόρισε κατά 13 σχεδόν εκατ. ευρώ το λειτουργικό του κόστος το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου (5 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, σχεδόν 8 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο), επωφελούμενος από τα κρατικά μέτρα στήριξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως σε ό,τι αφορά μισθούς, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

    Στο μέτωπο των ενοικίων, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του lockdown ήλθε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνει προκειμένου να υπάρξουν ειδικές συμφωνίες, όπως και με τους κύριους προμηθευτές της. Πρόθεσή είναι στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν προσπάθειες αναδιαπραγμάτευσης μισθωμάτων. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η εταιρεία αξιοποίησε πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης και στο τέλος Απριλίου διέθετε ρευστότητα της τάξης των 83 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, η διοίκηση του ομίλου υπογράμμισε ότι στην επικείμενη Γ.Σ. των μετόχων θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2019, προκειμένου να διατηρήσει την ταμειακή της επάρκεια. Αναφορικά με την πορεία της κατανάλωσης στα φυσικά καταστήματα μετά την επαναλειτουργία τους, ο κ. Πεταλάς ανέφερε πως είναι ενθαρρυντική καθώς έχει αυξηθεί κατά 25% μετά την άρση του lockdown.

    Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Πεταλάς προέβλεψε πως η Fourlis θα μπορέσει να αυξήσει τα μερίδιά της τόσο στη λιανική αθλητικών ειδών Intersport, Athlete’s Foot), όσο και στη λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), καθώς ανταγωνιστές της θα αντιμετωπίσουν νέες δυσκολίες λόγω των συνθηκών. «Παραμένουμε αισιόδοξοι και προσδοκούμε σε ένα πολύ καλύτερο 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Πεταλάς, CEO του Ομίλου Fourlis.



    ΣΧΟΛΙΑ