• Business

    Unilever: Κίκιζας και DECA «χτυπάνε» το Pummaro – Δεκέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αλέξανδρος Κίκιζας - Δημήτρης Δασκαλόπουλος

    Αλέξανδρος Κίκιζας – Δημήτρης Δασκαλόπουλος


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του κλάδου τοματικών προϊόντων (Pummaro) της Unilever στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται να προσελκύει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο διάστημα ανακοινώθηκαν τα σχήματα που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, όπου θα λάβουν πλήρη γνώση των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων, ώστε στη συνέχεια να καταθέσουν την προσφορά τους.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στους υποψήφιους που συνεχίζουν στην «κούρσα διεκδίκησης» είναι η βιομηχανία ζυμαρικών «Μέλισσα Κίκιζας» της οικογένειας Κίκιζα και το fund Deca Investments, στο οποίο συμμετέχει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Οι δυο εταιρείες είχαν «διασταυρώσει τα ξίφη τους» και στο διαγωνισμό πώλησης της «Μινέρβα Ελαιουργική», η οποία κατέληξε στην Deca Investments.

    Όπως όλα δείχνουν η μάχη για την απόκτηση του «Pummaro», το οποίο αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μάρκες με ηγετικά μερίδια στις κατηγορίες που έχει παρουσία (πχ. στην κατηγορία του συμπυκνωμένου χυμού έχει πάνω από 40%) προμηνύεται σκληρή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα «ηχηρά ονόματα» που δηλώνουν παρόν στο διαγωνισμό.

    Η βιομηχανία «Κίκιζας», η οποία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης δείχνει αποφασισμένη να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, προκειμένου να διευρύνει το αποτύπωμά της. Πρόσφατα μάλιστα, υπέγραψε συμφωνία με τον κορυφαίο Έλληνα τενίστα, Στέφανο Τσιτσιπά για τη διεθνή προβολή των ζυμαρικών της. Η προσθήκη του Pummaro, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω κατείχε η Κίκιζας μέχρι το 1999 προτού το μεταβιβάσει στην Unilever εκτιμάται πως θα τονώσει τη δυναμική της.

    Σημαντική εξέλιξη θα αποτελούσε και για την Deca Investments, η οποία έχει επενδύσει στρατηγικά ήδη στην Damavand, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως τομάτας και χυμών φρούτων. Ενδεχόμενη απόκτηση του Pummaro, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα ανοίξει νέες προοπτικές για ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η διαγωνιστική διαδικασία προγραμματίζεται να κορυφωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, τονίζοντας πως οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν τη δεσμευτική προσφορά τους στα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή να γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς.

    Ο όμιλος Unilever ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου πως προχωρά στην επαναξιολόγηση του κλάδου των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα, διερευνώντας όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Τελικά, αποφάσισε να εξετάσει την πώληση, αναθέτοντας τη σχετική διαδικασία στην Alpha Bank.

    Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Unilever Hellas για την χρήση του 2018, ο κλάδος τοματικών προϊόντων (Pummaro) της εταιρείας συνεισέφερε περισσότερο από το 1/5 των ετήσιων εσόδων που πραγματοποιούσε στην χώρα μας, το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, από το εργοστάσιο της Γαστούνης στην Ηλεία όπου απασχολούνται 22 άτομα, εξάγεται χυμός τομάτας ως πρώτη ύλη για τα εργοστάσια της Unilever στην Αγγλία, Πολωνία, Γαλλία και Ολλανδία. Μια δραστηριότητα που παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια (μόνο το 2018 η αύξηση διαμορφώθηκε στο 158%).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ