• Business

    UBS: Το τρένο του ράλι δεν έχει χαθεί στις αγορές

    • NewsRoom


    Το 2016 ήταν ένα αρκετά έντονο έτος για τις παγκόσμιες μετοχές, με πολλούς επενδυτές να φοβούνται ότι οι καλές εποχές σύντομα έρχονται στο τέλος τους, όπως σημειώνει η UBS. O παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country World Index έχει μέχρι στιγμής αψηφήσει  τους σκεπτικιστές, σημειώνοντας αποδόσεις της τάξης του 5%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από την ημέρα που ξεκίνησε, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 , ενώ από το 2009 ενισχύεται κατά 150%.

    Έτσι, οι επενδυτές οι οποίοι παρέμειναν στο περιθώριο, έχουν τελικά χάσει το τρένο;

    Η UBS τονίζει ότι διαφωνεί, για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον παραμένει θετικό και η ελβετική τράπεζα “βλέπει” μια μέτρια ανάκαμψη της μεταποίησης διεθνώς. Όπως επισημαίνει, οι δείκτες PMI είναι πλέον θετικοί σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, έως τις αναδυόμενες αγορές. Αν και είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί η κατεύθυνση της πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι πιθανότητες της δημοσιονομικής τόνωσης έχουν αυξηθεί.

    Όπως προσθέτει η UBS, και οι προοπτικές της κερδοφορίας είναι πολύ ενθαρρυντικές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένει ότι η αύξηση της κερδοφορίας θα κινηθεί στα υψηλά μονοψήφια ποσοστά το 2017. Οι ΗΠΑ φαίνεται ήδη να βγαίνουν από την ύφεση της κερδοφορίας ταχύτερα από το αναμενόμενο.

    Τρίτον, τα κέρδη ανά μετοχή τριμήνου οδεύουν προς άνοδο της τάξης του 4%, πολύ υψηλότερα από ό, τι προέβλεπαν οι αναλυτές πριν από λίγες εβδομάδες. Οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας, και της τεχνολογίας έχουν όλοι καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο. Και ο κλάδος της ενέργειας θα στηριχθεί από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου το 2017, ενώ και η κερδοφορία των εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές δείχνουν επίσης σημάδια σταθεροποίησης μετά από πολλά έτη πολύ άσχημων επιδόσεων.

    Επίσης, θετικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο των αποτιμήσεων. Ο δείκτης p/e του MSCI World All Country διαμορφώνεται στο 17, 7% κάτω από το μέσο όρο από το 1987. Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου το p/e είναι 9% πάνω από το ιστορικό μέσο όρο, οι αποτιμήσεις δεν φαίνεται υπερβολικά τεντωμένες .

    Σε σχέση με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι αποτιμήσεις των μετοχών στις ΗΠΑ φαίνονται ελκυστικές, ενώ σύμφωνα με την UBS αν και τα αμερικάνικα ομόλογα έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό sell-off από την ημέρα των εκλογών, δεν εκτιμά ότι αν συνεχιστεί θα αναταράξει τις μετοχές.

    Έτσι, η UBS τηρεί overweight στάση στις αμερικανικές μετοχές αλλά και στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών



    ΣΧΟΛΙΑ