• Business

    Τζούλη Χαϊδά: Ελληνικό μάρμαρο για το Ελληνικό- Ποια έργα μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

    H Ιουλία Χαϊδά, αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ


    Τη στήριξη της κυβέρνησης σε έναν από τους πιο σημαντικούς εξαγωγικούς κλάδους, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ζητά η Τζούλη Χαϊδά, επικεφαλής της Ικτίνος και Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ).

    Πριν από λίγες ημέρες, με επιστολή  της στον Πρωθυπουργό, ζήτησε την κατάρτιση μιας στοχευμένης στρατηγικής για την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου και σήμερα μιλάει στο mononews.gr για τις προτάσεις της, για την ενίσχυση του κλάδου του μαρμάρου, αλλά και για το ποια έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Την τελευταία δεκαετία  ο κλάδος σας τριπλασίασε τις εξαγωγές και την συνεισφορά του στην Ελληνική Οικονομία, την δε τριετία 2016-2018 επένδυε κατά μέσον όρο σχεδόν το 10% των πωλήσεων καλύπτοντας έτσι το 3,5 % των επενδύσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας, αν και το μερίδιο του ελληνικού κλάδου μαρμάρου επί της εθνικής βιομηχανίας είναι 1%. Όμως η κρίση της πανδημίας έπληξε τις εξαγωγές και τις πωλήσεις του κλάδου και φέτος  αναμένεται  να μειωθούν κατά 30%-35% έναντι του 2019. Τι μπορεί να γίνει για την ενίσχυση των εξαγωγών;

    Ο κλάδος του μαρμάρου πρέπει να ενισχυθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές, γιατί είναι εξαγωγικός και γιατί έχει πληγεί από την πανδημία. Εμείς προτείνουμε να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για την ενδυνάμωση των εξαγωγών και ήδη κάναμε μια πρώτη επαφή με το Enterprise Greece.

    Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα  marketing plan για το brand name “Ελληνικό Μάρμαρο”, με χρηματοδότηση συγκεκριμένων ενεργειών, όπως συμμετοχή σε έκθεση και στοχευμένων προωθητικών δράσεων. Επίσης, ζητάμε να γίνουν ενέργειες για τη στήριξη της εσωτερικής κατανάλωσης, Προτείνουμε να δοθούν κάποια κίνητρα για τη χρήση ελληνικών μαρμάρων για να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή. Θα μπορούσε επίσης να προωθηθεί το Ελληνικό Μάρμαρο στο Ελληνικό και σε άλλα μεγάλα εμβληματικά έργα. Να δοθούν κίνητρα να χρησιμοποιηθεί ελληνικό μάρμαρο και όχι εισαγόμενο. Το ελληνικό μάρμαρο ενώ είναι αντίστοιχης ποιότητας με το ιταλικό υστερεί σε μάρκετινγκ με αποτέλεσμα το ιταλικό αν είναι πιο δημοφιλές. Αυτό το κενό πρέπει να το καλύψουμε.

    Επίσης ζητάμε για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας,  την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εξαγωγικών επιχειρήσεων ή μείωση κόστους ενέργειας, ενδεχομένως μέσω επιδότησης, ή την επιδότηση τμήματος των μισθωμάτων, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση.

    Υπάρχουν έργα στον κλάδο σας, που έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα και θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης;

    Βέβαια. Ζητάμε την επιδότηση της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης. Δηλαδή έργα όπως τα υπόγεια λατομεία και η αξιοποίηση μπαζότοπων.

    Οι υπόγειες εκμεταλλεύσεις είναι φιλικές στο περιβάλλον, αφού δεν παραβιάζουν το τοπίο, αλλά απαιτείται ένας εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διαχωρίζονται από τις επιφανειακές. Ζητάμε  άρση περιορισμών αδειοδοτήσεων σε περιοχές που ζητάμε προς εκμετάλλευση επιλέγοντας την υπόγεια εκμετάλλευση. Η υπόγεια εκμετάλλευση να διαχωρίζεται από την επιφανειακή εκμετάλλευση και να νομοθετείται η αδειοδότησή της χωριστά.

    Να δοθεί λύση στις περιοχές που έχουν κριθεί αναδασωτέες αλλά παραμένουν μπαζότοποι- χώροι εναπόθεση μπαζών.

    Τα παραπάνω θα πρέπει να θεωρηθούν πράσινα έργα, αφού αφορούν το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία.

    Αυτή την εποχή το υπουργείο Ενέργειας τονίζει τη σημασία της βιομηχανίας και την ανάγκη να ενισχυθεί.  Υπάρχει θετική αντίδραση στα αιτήματά σας;

    Εμείς ζητάμε ουσιαστικά ένα πράγμα. Την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των Λατομείων Μαρμάρου που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα και αναστέλλει οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα των επαγγελματιών του κλάδου η οποία θα είχε τεράστια οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και θα μεταφραζόταν σε νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη μας, από 2.000 ημέρες σήμερα, η αδειοδότηση ενός λατομείου μπορεί να μειωθεί στις 1000 ημέρες αν κάποιες διαδικασίες τρέχουν ταυτόχρονα.

    Η αντίδραση του υπουργού είναι θετική στις προθέσεις, αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα. Στο νομοσχέδιο του περιβάλλοντος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, ενώ αναφερόταν στα λατομεία, κανένα αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε παρότι είχαμε διαβεβαιώσεις ότι  κάποια θα μπουν.

    Ζητάμε να απλουστευθεί η νομοθεσία για την αδειοδότηση, κάτι  που μπορεί να γίνει και με μια υπουργική απόφαση. Το δύσκολο είναι κάποιος να  συγκεντρώσει όλη τη διαδικασία αδειοδότησης, που είναι διάσπαρτη σε όλη τη νομοθεσία, να μειωθούν οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες και οι διαδικασίες να γίνονται ταυτόχρονα ώστε να κερδίζεται χρόνος.

    Και να επιλυθούν κάποια σημεία που χωρίς λόγο φέρνουν παραπάνω καθυστέρηση. Όπως ότι για να γίνουν αδειοδοτήσεις για τους δρόμους που οδηγούν στο λατομείο, πρέπει να έχει προηγηθεί η πλήρης αδειοδότηση του λατομείου.

    Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

    Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το ΔΣ του Συνδέσμου για να διαμορφώσουμε τις προτάσεις που θέλουμε να προωθήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις.

    Αυτή τη στιγμή ο Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. αριθμεί ως μέλη 58 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εξόρυξης και επεξεργασίας Ελληνικού Μαρμάρου στο σύνολο της χώρας, εκπροσωπώντας έτσι το 85% των πωλήσεων ενός εξωστρεφούς κλάδου του οποίου η συνολική συνεισφορά στην Ελληνική Οικονομία αποτιμάται σε 1,27 δισ., διατηρώντας σε άμεση απασχόληση 6.130 θέσεις εργασίας, και σε έμμεση 17.796 θέσεις εργασίας, ενώ για κάθε 1 € προϊόν μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία είναι 2,19 €.

    Και θυμίζουμε ότι από ελληνικό μάρμαρο, με το οποίο κοσμούνται εμβληματικά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα σε όλο τον κόσμο, έχει παρουσία σε 120 χώρες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στο top 4 παγκοσμίως.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ