• Business

    Τζεφ Μπέζος: Data Center για τα δεδομένα που συλλέγουν οι δορυφόροι η επόμενη επένδυσή του στη Ελλάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τζεφ Μπέζος: Data Center για τα δεδομένα που συλλέγουν οι δορυφόροι η επόμενη επένδυσή του στη Ελλάδα

    Τζεφ Μπέζος, Washington Post


    Η Amazon Web Services (AWS) μια από τις εταιρείες του Αμερικάνου δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, έπειτα από το άνοιγμα του γραφείου της στην Αθήνα, στις αρχές του έτους, σχεδιάζει την επόμενη επένδυσή της στη χώρα μας.

    Αφορά τη δημιουργία Data Center για τα δεδομένα που διακινούνται μέσω των δορυφόρων με τις εγκαταστάσεις να περιλαμβάνουν και τον επίγειο σταθμό βάσης, καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο της συγκεκριμένης δραστηριότητας της AWS.

    Το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό ωστόσο εκτιμάται ότι εξίσου μεγάλη σημασία θα έχουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που συνεπάγεται.

    Έχει προηγηθεί το 2020 η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ της AWS και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ για τη νέα επένδυση της Amazon Web Services ενημερώθηκε πρόσφατα, από τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος, λίγες μέρες πριν το ταξίδι του στο διάστημα (προγραμματισμένο για σήμερα) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η Amazon Web Services (AWS) παρέχει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) με τον ιδρυτή της να συμμετέχει σε κάθε σημαντική απόφαση, όπως ήταν αυτή για τη δημιουργία του γραφείου στην Ελλάδα, προφανώς και λόγω της συνέχειας που θα δοθεί στην όλη επένδυση.

    Η χώρα μας έχει επιλεγεί για τη γεωγραφική της θέση αλλά και γιατί διαπιστώνεται  μεγάλη πρόοδος στον τρόπο που αντιμετωπίζονται πλέον τα θέματα τεχνολογίας με τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Το ίδιο το αντικείμενο της AWS, cloud computing, έχει μπροστά του τεράστια ανάπτυξη από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη των νέων υπηρεσιών και δρομολογούν τη εγκατάσταση των εφαρμογών τους στο υπολογιστικό νέφος.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της AWS για το άνοιγμα του γραφείου στην Ελλάδα (Ιανουάριος 2021) ομάδες account managers, partner managers και solutions architects και άλλα στελέχη εξυπηρετούν πελάτες στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών από την ανάπτυξη και λειτουργία test environments μέχρι την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data Analytics), εφαρμογές σε περιβάλλον mobile, web και στα κοινωνικά δίκτυα, επιχειρηματικές εφαρμογές (business applications), εφαρμογές Internet of Things (IoT) και διαχείρισης κρίσιμων εργασιών.

    H AWS έχει στο πελατολόγιο της μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο γνωστές startups και επιχειρήσεις όπως οι Beat, Deepsea Technologies, futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Qivos, Spitogatos,  Voiceland, Wind Ελλάς, Workathlon και Χρυσή Ευκαιρία, καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Η AWS διαθέτει επίσης μία δραστήρια ομάδα χρηστών (user group) στην Αθήνα, με εκατοντάδες μέλη που οργανώνουν τοπικές συναντήσεις για προγραμματιστές με σκοπό τη δικτύωσή τους και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο η AWS παρέχει ασφαλή υπολογιστική ισχύ (computing), αποθήκευση δεδομένων (storage), δικτύωση (networking), βάσεις δεδομένων, αλλά και προηγμένες τεχνολογίες όπως τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και νοηµοσύνης των µηχανών (machine learning) με τη μορφή on-demand ή pay-as-you-go υπηρεσιών σε ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες startups διεθνώς όπως η Airbnb και το Netflix, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η BMW, η Formula 1 και το Twitter, καθώς και δημόσιοι οργανισμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και η NASA.

    Διαβάστε επίσης

    Στα 28 εκατ. δολάρια πουλήθηκε εισιτήριο για μια θέση δίπλα στον Τζεφ Μπέζος στο ταξίδι του στο διάστημα



    ΣΧΟΛΙΑ