• Business

    Twitter: Ποιος μπορεί να διαγράψει το «Χ» του Elon Musk

    • NewsRoom
    Elon Musk

    Elon Musk


    Η απόφαση του δισεκατομμυριούχου Elon Musk να μετονομάσει το Twitter σε «X» θα μπορούσε να αποδειχθεί περίπλοκη νομικά.

    Όπως αναφέρει το Reuters, εταιρείες όπως η Meta και η Microsoft έχουν ήδη δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο ίδιο γράμμα.

    Το «X» χρησιμοποιείται ευρέως και αναφέρεται σε εμπορικά σήματα γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο νομικών προκλήσεων. Έτσι, η εταιρεία που όλοι γνωρίζουν ως Twitter θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί τη νέα της επωνυμία, «X», στο μέλλον.

    «Υπάρχει 100% πιθανότητα να υποβληθεί μήνυση στο Twitter για αυτό από κάποιον», δήλωσε ο δικηγόρος εμπορικών σημάτων Τζος Γκέρμπεν, ο οποίος είπε ότι μέτρησε σχεδόν 900 ενεργές καταχωρίσεις εμπορικών σημάτων στις ΗΠΑ που καλύπτουν ήδη το γράμμα «X»  σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

    Ο Μusk μετονόμασε το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σε «X» τη Δευτέρα και αποκάλυψε ένα νέο λογότυπο για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, μια στυλιζαρισμένη ασπρόμαυρη έκδοση του γράμματος.

    Οι κάτοχοι εμπορικών σημάτων – τα οποία προστατεύουν πράγματα όπως εμπορικές ονομασίες, λογότυπα και σλόγκαν που προσδιορίζουν τις πηγές των αγαθών – μπορούν να ισχυριστούν παραβίαση εάν άλλη επωνυμία προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές. Τα ένδικα μέσα ποικίλλουν από χρηματικές αποζημιώσεις έως αποκλεισμό χρήσης, σύμφωνα με το Reuters.

    Η Microsoft από το 2003 κατέχει ένα εμπορικό σήμα «X» και αφορά σε επικοινωνίες σχετικά με το σύστημα βιντεοπαιχνιδιών Xbox.

    Η Meta Platforms – της οποίας η πλατφόρμα Threads είναι ο νέος αντίπαλος του Twitter – κατέχει ένα εμπορικό σήμα που καταχωρήθηκε το 2019, ένα μπλε και άσπρο γράμμα «X», και αφορά σε πεδία όπως λογισμικό και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η Meta και η Microsoft πιθανότατα δεν θα κινηθούν δικαστικά εκτός και αν αισθανθούν ότι απειλούνται και ότι το «X» του Twitter καταπατά την αξία της επωνυμίας που δημιούργησαν με αυτό το γράμμα, είπε ο Gerben.

    Η περίπτωση της Meta

    Η ίδια η Meta αντιμετώπισε διάφορα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας όταν άλλαξε το όνομά της από Facebook, όπως αγωγές περί εμπορικών σημάτων που κατατέθηκαν πέρυσι από την επενδυτική εταιρεία Metacapital και την εταιρεία εικονικής πραγματικότητας MetaX, ενώ διευθέτησε μια ακόμη που αφορούσε στο νέο της λογότυπο με το σύμβολο του απείρου.

    Και αν ο Μusk καταφέρει να αλλάξει το όνομα, κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν ακόμα να διεκδικήσουν το «Χ» για τον εαυτό τους.

    «Δεδομένης της δυσκολίας της προστασίας ενός μεμονωμένου γράμματος, ειδικά ενός τόσο δημοφιλούς εμπορικά όπως το «Χ», η προστασία του Twitter είναι πιθανό να περιορίζεται σε παρόμοια γραφικά με το λογότυπό του Χ», δήλωσε ο Douglas Masters, δικηγόρος εμπορικών σημάτων στη δικηγορική εταιρεία Loeb & Loeb.

     Διαβάστε ακόμη:

     Elon Musk: Aιφνιδιάζει παρουσιάζοντας το “Χ” ως το νέο λογότυπο του Twitter

    Twitter: Ο λόγος που ο Μασκ «εξαφάνισε» το μπλε πτηνό

    Elon Musk: Αρνητικές παραμένουν οι ταμειακές ροές της Twitter



    ΣΧΟΛΙΑ