• Business

    Τσαμάζ (ΟΤΕ): Προχωράμε τις επενδύσεις – Συγκρατήσαμε τα κόστη παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Για την πορεία του ΟΤΕ, τις επενδύσεις σε FTTH και 5G αλλά και για τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές μίλησε κατά τη διάρκεια call με αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, τονίζοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει δυναμικά παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Ο ΟΤΕ στο δεύτερο τρίμηνο κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο του κατά 1,1%, στα 854 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 326,8 εκατ. ευρώ.

    Μιλώντας σε αναλυτές ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ο ΟΤΕ θα εξακολουθεί να βελτιώνει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει, με επίκεντρο τον πελάτη, θα παραμείνει προσηλωμένος στον επενδυτικό του σχεδιασμό, θέλοντας να βρίσκεται σε θέση ηγέτη στον κλάδο.

    Τιμαριθμική αναπροσαρμογή

    Αναφερόμενος στη ρύθμιση που προωθεί η ΕΕΤΤ για αυξήσεις στα τιμολόγια κινητής και σταθερής ανάλογα με τον πληθωρισμό, ο CEO του ομίλου επεσήμανε ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι ο μόνος στην Ελλάδα που αντί για αυξήσεις στις τιμές, είδαμε μειώσεις καθώς υποχώρησαν πάνω από 2%.

    Όπως είπε το σκεπτικό της ΕΕΤΤ ήταν να φέρει μια ρύθμιση η οποία θα συμβαδίζει με το μοντέλο άλλων κρατών στην ΕΕ, που επέτρεπαν στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να προχωρούν σε αυξήσεις συμβολαίων ανάλογα με τον πληθωρισμό.

    «Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν υπάρχει ρύθμιση για αυξήσεις στις τιμές στα συμβόλαια ως απόρροια του αυξημένου πληθωρισμού» είπε. «Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει η ελληνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο επιτρέπει τη δυνατότητα τιμολογιακών αλλαγών στις συμβάσεις των συνδρομητών.

    Οι αυξήσεις δεν μετακυλίστηκαν στους καταναλωτές και τα κόστη αφομοιώθηκαν μόνο αποκλειστικά από τους παρόχους. Ωστόσο όπως είπε, ότι και να αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση τελικά, η εταιρεία μπορεί να το διαχειριστεί. «Συγκρατήσαμε τα κόστη παρά τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις» τόνισε.

    «Υπάρχουν διάφορα μέτρα τα οποία μπορεί να πάρει μια εταιρία προκειμένου να διαχειριστεί τις πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο κόστος σε ενέργεια και πρώτες ύλες» επεσήμανε.

    Οπτικές ίνες και 5G

    O κ. Τσαμάζ είπε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα προχωράει και πλέον στον ΟΤΕ αντιστοιχεί το 80% των συνολικών γραμμών FTTH στην Ελλάδα, έχοντας ταυτόχρονα το 70% των συνδρομητών, ενώ εκτίμησε ότι θα διατηρήσει την ηγετική του θέση τα επόμενα χρόνια επωφελούμενος από τις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει.

    Στόχος του ΟΤΕ παραμένει η κάλυψη των 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας, ή 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, έως το 2027.

    Στο δίκτυο 5G ο ΟΤΕ έχει πετύχει πληθυσμιακή κάλυψη που υπερβαίνει πλέον το 85% όντας κοντά στο στόχο του 90% για το τέλος του 2023. Η κάλυψη στην Αθήνα ανέρχεται ήδη σε 97%, ενώ στη Θεσσαλονίκη και άλλες 37 πόλεις στην Ελλάδα η κάλυψη ξεπερνά το 90%, με τις ταχύτητες να υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps.

    Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ ενώ όπως είπε το 2023 αλλά και το 2024 θα είναι οι χρονιές με το μεγαλύτερο capex για τον όμιλο.

    Σταθερή – κινητή τηλεφωνία

    Ο ΟΤΕ συνέχισε να σημειώνει θετικές επιδόσεις στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών, προσελκύοντας την

    πλειονότητα των καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, που ανήλθαν στους 9.000 στο τρίμηνο, με το συνολικό αριθμό των πελατών να ανέρχεται σε 2,3 εκατ. Ως αποτέλεσμα, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις συνολικές γραμμές σταθερής αυξήθηκε σε 87%, από 84% ένα χρόνο πριν.

    Επίσης κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο αύξησης στους συνδρομητές οπτικών ινών (FTTx) κατά 7,0%, με 25 χιλιάδες καθαρές προσθήκες. Ο συνολικός αριθμός συνδρομητών FTTx ανήλθε σε 1.515 χιλιάδες, και η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης αυξήθηκε σε 64,7%.

    Όσον αφορά την κινητή ο κ. Μπάμπης Μαζαράκης είπε ότι «υπάρχει μεγάλη αύξηση της χρήσης δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote και πλέον κάθε πελάτης της, ξεπερνά κατά μέσο όρο τη χρήση 10 GB το μήνα ενώ η κίνηση είναι αυξημένη κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Για τα έσοδα χονδρικής του ΟΤΕ που παρουσιάστηκαν μειωμένα, ο κ. Μαζαράκης είπε ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό όσο προχωρά η ανάπτυξη των δικτύων FTTH. «Πρόκειται για μια ανάπτυξη δικτύων η οποία δεν γίνεται μόνον από τον ΟΤΕ, αλλά και άλλους παίκτες της αγοράς».

    Payzy και συνδρομητική

    Αύξηση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο είδε ο ΟΤΕ και στην συνδρομητική τηλεόραση, καθώς ο αριθμός των πελατών του ανήλθε στους 647.897 από 641.578 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Η Cosmote TV κατάφερε μέσα στο καλοκαίρι να κρατήσει τα δυνατά της χαρτιά, όπως τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ ενώ έχει μέχρι το 2025 τον Ολυμπιακό. Επίσης από τους δέκτες του εκπέμπει και το Champions League για ακόμα μία σεζόν.

    Το payzy από την άλλη όπως είπε ο κ. Μαζαράκης πάει πολύ καλά, προσθέτοντας διαρκώς νέους πελάτες.

    Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τους 135.000 ενώ αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2023 ενώ είπε ότι πολύ σύντομα θα έρθουν και νέες υπηρεσίες.

    Ρουμανία

    Αναφορικά με τη Ρουμανία ο κ. Μαζαράκης είπε ότι  προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί η σταθεροποίηση της TKRM, καθώς η ρουμανική αγορά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και παράλληλα εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές.

    Επίσης ανέφερε ότι τα EBITDA ήταν καλύτερα στο Q2 αντί στο Q1. «Στα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε να δούμε περισσότερο από 5 εκατ. ευρώ στα EBITDA και περιμένουμε μεγαλύτερη σταθεροποίηση το επόμενο διάστημα».

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ: Τζίρος €854,1 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2023 – Αύξηση Κερδών 4,7%

    Συμμαχία Τσαμάζ – Παπακωνσταντίνου για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αξίας €46 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ