• Business

    Τρεις εξελίξεις που δύναται να «ταράξουν» την τηλεπικοινωνιακή αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Elon Musv (SpaceX) - Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners)

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Elon Musv (SpaceX) – Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners)


    Η είσοδος της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά των τηλεπικοινωνιών, η πιθανή εξαγορά της Wind από την PC Partners και η δραστηριοποίηση της SpaceX στη χώρα μας, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στα telecoms καθώς δύναται να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα και κυρίως τα μερίδια αγοράς των σημερινών παιχτών.

    Δώδεκα χρόνια μετά τη πρώτη ενασχόλησή της με τις τηλεπικοινωνίες (ίδρυση και στη συνέχεια πώληση της Tellas) η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 έκανε γνωστή πρόσφατα την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά χονδρικής.

    Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει πριν 6 με 7 χρόνια χωρίς όμως να υποτιμούν τη σημερινή συγκυρία. Ένα εναλλακτικό στον ΟΤΕ δίκτυο, στο «τελευταίο μίλι», δηλαδή δίκτυο που θα φθάνει μέχρι τα κτήρια (μέσω του ενσύρματου δικτύου της ΔΕΗ) θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς αν είχε γίνει εγκαίρως, εκτιμούν στελέχη που γνωρίζουν τηλεπικοινωνίες.

    Οι υφιστάμενοι πάροχοι, ΟΤΕ ΟΤΕ -0,97% 14,28, Vodafone και Wind και πιθανότατα το επόμενο διάστημα και η Forthnet, υλοποιούν μια σειρά από επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία (υπηρεσίες που ολοένα και συγκλίνουν) οι οποίες, εφόσον βοηθηθούν και από τη ζήτηση, θα προχωρήσουν σε σημείο που ένα εναλλακτικό δίκτυο θα αναγκαστεί να περιοριστεί σε niche αγορές (μικρές και εξειδικευμένες) συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη.

    Με άλλα λόγια αν η ΔΕΗ δεν βάλει αμέσως σε εφαρμογή τον σχεδιασμό της και παρέλθουν 2 με 3 χρόνια η επέκτασή της στις τηλεπικοινωνίες θα είναι περιορισμένη και πάντως όχι αξίας 800 εκατ. ευρώ (η πληροφορία που έγινε γνωστή για το ύψος των σχετικών επενδύσεών της).

    Κλειδί για την επέκταση της ΔΕΗ στην αγορά χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες είναι το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι σημερινοί πάροχοι να συνεργαστούν μαζί της και να αγοράσουν τις υπηρεσίες χονδρικής που θα διαθέσει για να φθάσουν στα κτήρια και να δώσουν στους τελικούς πελάτες υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο internet.

    Οι εταιρείες που θεωρητικά θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ είναι οι Voadfone, Wind και Forthnet. Προφανώς ο ΟΤΕ δεν έχει ανάγκη το «τελευταίο μίλι» της ΔΕΗ. Διαθέτει το δίκτυο χαλκού το οποίο δίνει χονδρική και στους υπολοίπους παρόχους. Η ΔΕΗ εφόσον δραστηριοποιηθεί στις τηλεπικοινωνίες θα ανταγωνισθεί τον ΟΤΕ, σε ένα δίκτυο όμως, που ολοένα και περισσότερο θα αντικαθίσταται από οπτική ίνα.

    Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα η ΔΕΗ να συνεργαστεί με μικρότερες εταιρείες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες και θα προσθέσουν ακόμα μια, ένα διαφορετικό μοντέλο που θα μπορούσε να δοκιμαστεί.

    Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, γνωρίζει την τηλεπικοινωνιακή αγορά καθώς εργάστηκε από το 2001 έως και το 2006 στην Tellas ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement, άρα οι εξαγγελίες του δεν είναι τυχαίες.

    Η επιχείρηση ηλεκτρισμού στο μεταξύ έχει εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο ΣΔΙΤ για τη δημιουργία ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Το Ultra Fast Broadband (UFBB) προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ το οποίο χωρίζεται σε 7 υποέργα. Εφόσον τελικά κάνει προσφορά για το UFBB και αναλάβει κάποια ή κάποιες από τις περιοχές θα δώσει υπηρεσίες χονδρικής εγκαθιστώντας οπτική ίνα στο ενσύρματο δίκτυό της για τη μεταφορά ενέργειας και είναι υποχρεωμένη να διαθέσει το δίκτυό της και στους υπολοίπους συμμετέχοντες.

    Το UFBB αποτελεί πιθανότατα μια καλή βάση για τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες αν και ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά ζητήματα σχετικά με αυτό, όπως π.χ. η βιωσιμότητά του.

    Η υπόθεση ΔΕΗ ξανά στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζεται ποικιλοτρόπως από την τηλεπικοινωνιακή αγορά. Οι περισσότερες αναλύσεις – εκτιμήσεις κινούνται πάνω κάτω σε αυτά που προαναφέραμε. Υπάρχει όμως και η εκτίμηση, ότι όλο αυτό είναι ένα σχέδιο που έχει ως βασικό στόχο να δώσει «πόντους» στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, ενόψει της πώλησης του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της (οι οπτικές ίνες θα τοποθετηθούν πάνω στα δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ). Μένει να αποδειχθεί κατά πόσον έχει βάση η εκτίμηση αυτή.

    Wind και SpaceX

    Αλλαγή τοπίου θα έχουμε όμως και στην περίπτωση που η BC Parthners προχωρήσει στο επόμενο βήμα και μετά τη Forthnet εξαγοράσει τη Wind. Οι δύο εταιρείες μαζί θα δημιουργήσουν το δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο στη χώρα και θα επιβεβαιώσουν όσους λένε εδώ και χρόνια ότι στην Ελλάδα δεν χωρούν παρά μόνον τρεις παίχτες.

    Ανακατανομή των μερίδων αγοράς θα επέλθει και από τη δραστηριοποίηση της SpaceX στη χώρα μας, αν και για να αποκτήσει ικανό αριθμό συνδρομητών χρειάζεται να καταστεί ανταγωνιστική.

    Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εξετάζει το διάστημα αυτό το καθεστώς των αδειών που πρέπει να λάβει η αμερικάνικη εταιρεία. Εφόσον ο σχεδιασμός αυτός προχωρήσει περιοχές της χώρας θα αποκτήσουν τη δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες μέσω των μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς του προγράμματος Starlink της SpaceX του Elon Musk, η οποία ξεκίνησε τη δοκιμαστική παροχή ευρυζωνικού Internet σε περιοχές του Καναδά και των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών μόλις τον Οκτώβριο. Στη χώρα μας έχει αιτηθεί την αδειοδότηση ενός αριθμού συνδέσεων (σπιτιών).

    Τα στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών εκτιμούν πως η ζήτηση για υψηλές ταχύτητες συνεχώς θα αυξάνεται (ανάλογα βεβαίως και με το πως θα πάει συνολικά η οικονομία). Ειδικά στις δυσπρόσιτες περιοχές θα μπορούσε να καλυφθεί με δορυφορικό δίκτυο, μια νέα ανταγωνιστική υπηρεσία σύνδεσης, η οποία θα αναδιανέμει τα μερίδια αγοράς, αλλά, όπως προστίθεται, η SpaceX δύσκολα θα κερδίσει μαζικά συνδρομητές αν η τιμή του εξοπλισμού της συνεχίσει να είναι στα 500 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Το νέο στοίχημα Στάσση για τη ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες και το παλιό δίκτυο της Tellas

    H Wind περνά στην εποχή του 5G: Ξεκίνησε η λειτουργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    SpaceX: Ένα δίκτυο 60 δορυφόρων θα προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες internet

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ