• Business

    Τράπεζες: Με το δάκτυλο στο κουμπί για την «εκτόξευση» χιλιάδων πλειστηριασμών


    Με το δάκτυλο στο κουμπί για την «εκτόξευση» αρκετών χιλιάδων πλειστηριασμών βρίσκονται οι τράπεζες. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η κινητοποίηση νομικών διαδικασιών σε βάρος δανειοληπτών που αποφεύγουν τη συνεργασία με τις τράπεζες και καθώς τις επιδόσεις για τις νομικές ενέργειες κάθε τριμήνου μετρά ο SSM, «τα ψέματα τελείωσαν», καταρχάς για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Οι τράπεζες σταδιακά ξεσκεπάζουν τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε δάνεια της τάξης των 20 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από τις πιο «καραμπινάτες» που αφορούν επιχειρηματίες με ακίνητα μεγάλης αξίας.

    Για τα τελευταία άλλωστε έχει περισσότερο νόημα η εκπλειστηρίαση ενώ καθώς πρόκειται για προβεβλημένες περιπτώσεις, θα λειτουργήσει ως απειλή για αρκετούς ακόμη της ίδιας κατηγορίας.

    Ακριβώς επειδή το κρίσιμο θέμα για τις τράπεζες είναι να κυνηγήσουν τους strategic defaulters και να αποκαταστήσουν την κουλτούρα πληρωμών, η απαίτηση των Θεσμών για πλήρες άνοιγμα της αγοράς δανείων δεν πρόκειται να καμφθεί, τονίζουν στο mononews, τραπεζικά στελέχη.

    Αυτό που μας καταλογίζουν οι ξένοι, Θεσμοί αλλά και SSM, είναι ότι δεν είμασταν όσο δραστήριοι έπρεπε στην διαχείριση των κόκκινων δανείων και με την «βοήθεια» της απαγόρευσης των πλειστηριασμών συντηρήσαμε την ατιμωρησία σε όσους έχουν να πληρώσουν και το αποφεύγουν, σημειώνει τραπεζίτες.

    Στην κατεύθυνση αυτή, οι στόχοι τους οποίους θα ελέγχει κάθε τρίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδος θα περιλαμβάνουν και τις νομικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα.

    Εάν γίνουν δεκτές οι εξαιρέσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση από την πώληση των δανείων, τότε το 40% με 45% των δανείων θα βγει εκτός, τη στιγμή που στη δεξαμενή αυτή των δανείων βρίσκει καταφύγιο το 50% των στρατηγικών κακοπληρωτών.

    Από το σύνολο περίπου των 20 δις.ευρώ που είναι τα καθυστερούμενα δάνεια των strategic defaulters, τα μισά περίπου είναι επιχειρηματικά ενώ τα υπόλοιπα είναι δάνεια ιδιωτών.

    Και ο νόμος Κατσέλη είναι επίσης προσφιλές καταφύγιο των «μπαταξήδων» αφού σχεδόν οι μισοί εκ των αιτούντων υπαγωγή στις διατάξεις του πριν τον Ιανουάριο του 2016, όταν τα κριτήρια ήταν χαλαρά, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
    Ηδη, οι τράπεζες έχουν ανακαλύψει ακίνητα και καταθέσεις ως περιουσία αυτών των δανειοληπτών ενώ η ίδρυση διεύθυνσης πλούτου για την οποία συζήτησαν η κυβέρνηση και οι Θεσμοί, θα επιτρέψει καλύτερη απεικόνιση της περιουσιακής κατάστασης ειδικά στις καταθέσεις αφού σήμερα η μία τράπεζα δεν μπορεί να έχει γνώση του ύψους των καταθέσεων που έχει ένας δανειολήπτης σε μια άλλη.

    Πλειστηριασμοί άρχισαν ήδη σε μικρό αριθμό να πραγματοποιούνται και θα πολλαπλασιαστούν από τον Μάιο. Ετη αιχμής των πλειστηριασμών ήταν το 2008 και 2009, οπότε διενεργήθηκαν 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί αντίστοιχα ενώ στη συνέχεια σημειώθηκε ραγδαία αποκλιμάκωση και το 2013 έγιναν 19.200 πλειστηριασμοί, το 2014 στις 16.000 και το 2015 ακόμη λιγότεροι.



    ΣΧΟΛΙΑ