• Business

    Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια

    • NewsRoom


    Έτοιμη να αυξήσει αύριο, Πέμπτη, τα επιτόκια είναι η τουρκική κεντρική τράπεζα, με σκοπό να κατευνάσει μια νομισματική κρίση, ωστόσο το εύρος της αύξησης είναι αμφίβολο.

    Η λίρα έχει υποχωρήσει 40% έναντι του δολαρίου φέτος, αποδυναμωμένη από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και πιο πρόσφατα για την διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ.

    Η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου είχε προκαλέσει αίσθηση, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι βρίσκεται υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα επιτόκια “μητέρα όλων των δεινών”.

    Μετά από την εκτίναξη του πληθωρισμού τον Αύγουστο υψηλό 15 σχεδόν ετών, η κεντρική τράπεζα τόνισε πως θα αναλάβει δράση έναντι “σημαντικών κινδύνων” για την σταθερότητα των τιμών –σε μια κίνηση κατευνασμού των ανησυχιών στις αγορές.

    Ανακοίνωσε δε πως η νομισματική της στάση θα προσαρμοστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικής της Πέμπτης. Οι αναλυτές εκτίμησαν ότι αυτό υποδηλώνει μια αύξηση του βασικού επιτοκίου, που βρίσκεται τώρα στο 17,75%, χαμηλότερα από τον πληθωρισμό που διαμορφώνεται στο 17,9%.

    Στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, ο Phoenix Kalen, προβλέπει ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 20,75% και θα αποκατασταθεί ως το βασικό εργαλείο πολιτικής, μετά από μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας το πραγματικό ποσοστό χρηματοδότησης διαμορφωνόταν στο 19,25%.

    “Αν και αυτό το μέγεθος νομισματικής σύσφιξης μπορεί να απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς και να προκαλέσει νέες πιέσεις στη λίρα, η απόφαση θα αποτυπώνει την ιεράρχηση των ανησυχιών των τουρκικών αρχών, σχετικά με την ταχέως επιβραδυνόμενη οικονομία”, τόνισε ο Kalen.

    Σε δημοσκόπηση του Reuters, 11 οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση του επιτοκίου repo μιας εβδομάδας κατά μέσο όρο στο 22%, αλλά οι προβλέψεις ποικίλουν από τις 225 μέχρι τις 725 μονάδες βάσης.

    “Η Κεντρική τράπεζα έχει πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ανεξάρτητη, και αυτό συμβαίνει. Επομένως, δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα κάνουν, αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι να προβλέψεις τι θα κάνει ο πρόεδρος Erdogan”, δήλωσε ο Guillaume Tresca, αναλυτής της Credit Agricole, σχολιάζοντας για το μεγάλο εύρος των προβλέψεων.

    Από την πλευρά του ο Muhammet Mercan, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την Τουρκία, δήλωσε πως οι αρχές θα πρέπει να δράσουν με αξιόπιστα μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, δεδομένων των μεγάλων απαιτήσεων εξυπηρέτησης συναλλαγματικού χρέους.

    Προβλέπει ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 21% εξαιτίας της υποχώρησης της λίρας και της επιδείνωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό.

    Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Ercan Erguzel υπογράμμισε τις ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δήλωσε πως ανέμενε η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης στο 22%.

    “Σε ό,τι αφορά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι short θέσεις στο συνάλλαγμα των επιχειρήσεων και ο έμμεσος αντίκτυπος αυτού στην ποιότητα των asset του τραπεζικού συστήματος”, δήλωσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Fitch: Υποβαθμίζει τέσσερις τουρκικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ