• Business

    Τουρισμός: Η Ελλάδα σε πιο ισχυρή θέση από Ιταλία και Ισπανία, λέει το Bloomberg

    Μύκονος


    Η πανδημία αναμένεται να προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στον τουρισμό της Ευρώπης, ενός κλάδου που καλύπτει το 10% του ΑΕΠ της Γηραιάς Ηπείρου.

    Σύμφωνα με την European Travel Commission, που εκπροσωπεί 33 εθνικούς οργανισμούς τουρισμού, η ζήτηση προβλέπεται να μειωθεί κατά 40% φέτος και δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα πριν από το 2023. Ήδη μεγάλες επιχειρήσεις όπως η IAG (British Airways) και η TUI της Γερμανίας, ο μεγαλύτερος tour operator στον κόσμο, καταργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ορισμένες μικρότερες, οικογενειακές επιχειρήσεις ενδεχομένως να μην ανακάμψουν ποτέ.  «Είναι θέμα χρόνου έως ότου εξαντληθεί το ρευστό και δούμε χρεοκοπίες ανά την Ευρώπη» προειδοποιεί ο εκτελεστικός διευθυντής της ETC, Εντουάρντο Σανταντέρ.

    Ωστόσο, αν και τα πράγματα δεν είναι σε καμία χώρα εύκολα, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Ιταλία και την Ισπανία, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg. Μάλιστα, φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου της Μυκόνου, Κώστα Κούκα, ο οποίος αναφέρει πως το νησί «είναι σε ισχυρή θέση να επωφεληθεί καθώς οι περιορισμοί στην Ελλάδα θα χαλαρώνουν ταχύτερα από ό,τι σε κράτη, που έχουν πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού όπως η Ιταλία και η Ισπανία». «Οι κάτοικοι θέλουν το νησί να ανοίξει όχι μόνο για να περιοριστεί η οικονομική ζημιά, αλλά και γιατί ο τουρισμός είναι η ζωή μας» δηλώνει ο δήμαρχος της Μυκόνου. «Σίγουρα αυτή η σεζόν δεν είναι κανονική, αλλά θέλουμε να ανοίξουμε γιατί θα είναι πολύ σημαντική για τις επόμενες» εξηγεί ο κ. Κούκας.

    Οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα κρουμάτων, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστρία, είναι έτοιμες να ανοίξουν ταχύτερα, κλείνοντας και διμερείς συμφωνίες για την ταξιδιωτική κίνηση. Σε άλλες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους αθροιστικά 85.000 άνθρωποι, παραμένει ασαφές το πόσο σύντομα θα είναι ο τουρισμός βιώσιμος ξανά και πώς θα αντεπεξέλθει στους αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, αναφέρει το δημοσίευμα.



    ΣΧΟΛΙΑ