• Business

    Το τσάμικο του… Τσε Κούτρα στην Ιντρακάτ

    Ο Γιώργος Σουφλιάς σέρνει τον χορό, σε παλαιότερη εκδήλωση της εταιρίας ΑΚΤΩΡ, μαζί με τον Δημήτρη Κούτρα αλλά και τον πρώην υπουργό και βουλευτή Τρικάλων Σωτήρη Χατζηγάκη.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς σέρνει τον χορό, σε παλαιότερη εκδήλωση της εταιρίας ΑΚΤΩΡ, μαζί με τον Δημήτρη Κούτρα αλλά και τον πρώην υπουργό και βουλευτή Τρικάλων Σωτήρη Χατζηγάκη.


    Το ξαναγύρισε στο τσάμικο ο Δημήτρης Κούτρας… Όπως στις αλήστου μνήμης εποχές, που το χόρευε με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα εργοτάξια. Εγκαινιάζοντας κατασκευαστικά έργα, σαν κι αυτά της Εγνατίας οδού.

    Τότε ήταν βέβαια ο αριστερών πολιτικών καταβολών Δημήτρης Κούτρας, που έχει σε περίοπτη θέση στο γραφείο του τη φωτογραφία του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, ήταν το δεξί χέρι του Μπόμπολα, στον Ελλάκτωρα.

    Τώρα, σε ηλικία 78 χρόνων ο …Τσε Κούτρας  είναι ένας ξεχασμένος και περιθωριοποιημένος μέτοχος της Ιντρακάτ.

    Όπου με φόντο τη γενική συνέλευση δοκίμασε να ξανακάνει τη σταυρωτή φιγούρα που χαρακτηρίζει το τσάμικο. Χορός που παλιά λεγόταν και κλέφτικος.

    Όλα αυτά φυσικά, όχι την κυριολεκτική αλλά με τη μεταφορική έννοια.

    Η οποία δηλώνει τον και καλά παλληκαρά του γλυκού νερού.

    Η κίνησή του να μπλοκάρει τις διαδικασίες της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ιντρακάτ, που είχε ώ μοναδικό στόχο της έγκριση της κεφαλαιακής αύξησης των 100 εκατ. ευρώ, το μόνο που ‘’πέτυχε’’ να πάει τις εξελίξεις λίγο πίσω.

    Τίποτε περισσότερο αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχει η…δεδηλωμένη των μετόχων, για να τρέξει η ΑΜΚ. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα συντελεστεί με τη συνέχεια των διαδικασιών της συνέλευσης, την 1ης Δεκεμβρίου.

    Συνεπώς τα άσφαιρα πυρά Κούτρα, μόνο θόρυβο προκαλούν.

    Έστω κι αν ενδόμυχα ο ίδιος μπορεί να πιστεύει στη ρήση του Μάο Τσετούνγκ «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

    Για τον αποκαλούμενο και «ιδεολόγο των εργοταξίων» η απόφασή του να βάλει τρικλοποδιά στη συνέλευση της Ιντρακάτ, τον θέτει επί της ουσίας και απέναντι στον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο οποίος είναι σύμφωνος με την ΑΜΚ και έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει πλήρως ( μέσω της Ιντρακόμ) τα δικαιώματα στην κεφαλαιακή αύξηση, εισφέροντας περί τα 5,1 εκατ. ευρώ.

    Διόλου απίθανο ο Δημήτρης Κούτρας να νιώθει ενοχλημένος επειδή έμεινε εκτός νυμφώνος από το deal παραχώρησης των μετοχών της Ιντρακάτ, η οποία οδηγήθηκε σε αλλαγή σελίδας.

    Με το σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη να έχει πλέον τον έλεγχο.

    Στο χαρτοφυλάκιο Κούτρα έχουν μείνει 6.100.610 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 8,13% της εταιρείας.

    Σχεδόν όσες αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο του 2019, έναντι 8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στο 1,31 ευρώ η μία. Με την Ιντρακόμ να καρπώνεται το τίμημα αφού ήταν ο πωλητής.

     

    Δεν μπήκε ούτε στην προηγούμενη αύξηση της Ιντρακάτ

    Όντας εκτός από μέτοχος και Αντιπρόεδρος στην Ιντρακάτ, ο Δημήτρης Κούτρας δεν είχε τοποθετήσει «φρέσκο χρήμα» στην προηγηθείσα αύξηση κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Είχε πουλήσει τότε 400.000 μετοχές και με το αντίτιμο χρηματοδότησε τις 405.178 νέες που πήρε, έναντι 770.000 ευρώ, περίπου.

    Αν ο Κούτρας είχε γίνει κι αυτός μέρος του deal και είχε παραχωρήσει το μετοχικό του «πακέτο» θα είχε εισπράξει περί τα 18 εκατ. ευρώ.

    Έμεινε όμως έξω και τώρα το 8,13% που κατέχει αποτιμάται στα 8,54 εκατ. ευρώ. Μάλιστα για να διατηρήσει το ποσοστό του απαιτείται να εισφέρει περί τα 8,1 εκατ. ευρώ. Γεγονός που κατά τα φαινόμενα δεν το επιθυμεί, καθώς έχει κάνει κινήσεις για να πουλήσει, χωρίς ώς τώρα αποτέλεσμα.

    Επίσης μετά την έξοδό του από τη διοίκηση της Ιντρακάτ, κινείται προς την εξαγορά του 50% της Δομικής Κρήτης, μαζί με τον κύπριο επιχειρηματία Κύπρο Τσέντα.

    Στην πρώτη μεγάλη μάχη για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ ο Δημήτρης Κούτρας ήταν με την πλευρά των ηττημένων.

    Τον Ιανουάριο του 2019 , σχεδόν έξι μήνες μετά την επικράτηση των αδελφών Καλλιτσάντση, πούλησε μέσω της χρηματιστηριακής του Τάσου Αστυφίδη 8.050.000 μετοχές της Ελλάκτωρ.

    Εισπράττοντας από την παραχώρηση του 4,55% τότε, το ποσό των 10,165 εκατ. ευρώ.

    Η πώληση έγινε πρίν απαντηθεί το ερώτημα που είχε κάνει ο Κούτρας προς την επιτροπή ανταγωνισμού.

    Για το αν υπήρχε ασυμβίβαστο ως μέτοχος της Ελλάκτωρ, να αποκτήσει μετοχικό ποσοστό και σε άλλη κατασκευαστική ( Ιντρακάτ).

    Το μεγαλύτερο κομμάτι αν όχι όλες οι μετοχές Κούτρα αγοράστηκαν από το Amper Capital.

    Προγενέστερα είχαν πουληθεί στην αγορά κι άλλα 2 εκατ. μετοχές, που φέρεται να τις είχε η κόρη του Φανή Κούτρα, μαζί με τον αδελφό του Θανάση.

    Οι τότε πωλήσεις είχαν «γονατίσει» τη τιμή της μετοχής…

    Τώρα ο Δημήτρης Κούτρας ξαναβρίσκεται υπό πίεση, καθώς καλείται να διαχειριστεί τη μετοχική του θέση στην Ιντρακάτ.

    Και όπως είχε πεί ο Λένιν «δεν μπορείς να κάνεις επανάσταση με άσπρα γάντια…»

     

    Διαβάστε επίσης:

    Πέτρος Σουρέτης: Γιατί πάει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ο νέος ρόλος του

    Αλεξάνδρος Εξάρχου (Intrakat): Θα κατεβούμε στην Αττική Οδό, δεν πουλάμε τις ΑΠΕ

    Δημήτρης Κούτρας στο mononews: Η αρχιτεκτονική του deal με τη Δομική Κρήτης και ο στόχος για την Αττική Οδό



    ΣΧΟΛΙΑ