• Business

    Αλεξάνδρος Εξάρχου (Intrakat): Θα κατεβούμε στην Αττική Οδό, δεν πουλάμε τις ΑΠΕ

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat


    Για τα σχέδια της Intrakat για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού, τις ΑΠΕ, τις εξαγορές εταιριών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και τη γενικότερη εικόνα στον κλάδο των κατασκευών μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στον απόηχο της χθεσινής αναβληθείσας έκτακτης γενικής συνέλευσης.

    Επιπλέον, υπερθερμάτισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσω της οποίας η εισηγμένη θα αλλάξει σελίδα και θα αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει στον κατασκευαστικό κλάδο.

    Τόνισε, δε, πως οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ανάγκη να είναι σωστά κεφαλαιοποιημένες. Πρόκειται για μία γενική παραδοχή και η διοίκηση προσπαθεί να πείσει τους μετόχους προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ φαίνεται ότι τα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό βάσει των δηλώσεων που έχει κάνει μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των μετόχων.

    Σχετικά με την αναβολή είκοσι ημερών που αιτήθηκε και πέτυχε η πλευρά του Δημήτρη Κούτρα, που κατέχει το 8,13% των μετοχών της εισηγμένης, ο Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε ότι δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό της Intrakat.

    Ωστόσο, σχολίασε πως ο συγκεκριμένος μέτοχος, ο οποίος συμμετείχε στη διοίκηση της εταιρείας την προηγούμενη διετία θα έπρεπε να κατανοεί την ανάγκη για την άμεση έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ.ευρώ, ενώ άφησε και αιχμές κατά του τρόπου λειτουργίας της προηγούμενης διοίκησης, η οποία, όπως πρόσθεσε, επέφερε ζημίες 18 εκατ. Ευρώ στο Α’ Εξάμηνο του 2022.

    Έργα και παραχωρήσεις

    Σχετικά με κατασκευαστικά έργα που έχει κλειδώσει η Intrakat o Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε πως μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει υπογραφεί η σύμβαση για το Marina Tower στο Ελληνικό, το οποίο θα αναλάβει μαζί με το γαλλικό κολοσσό της Bouygues, ενώ η ίδια κοινοπραξία αναμένεται να υποβάλει προσφορά και για το Vouliagmenis Mall.

    Επιπλέον, η εταιρία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού που τρέχει αυτή την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat αποκάλυψε ότι πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, για τη συμμετοχή της εισηγμένης με μεγάλο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο μίας εκ των κοινοπραξιών που διεκδικεί την παραχώρηση.

    Ένα νέο στοιχείο που έχει φέρει, επίσης, η υφιστάμενη διοίκηση της εισηγμένης είναι η προτίμηση έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, καθώς σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

    Εξαγορές και παρουσία στο εξωτερικό

    Στόχος της Intrakat σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Εξάρχου είναι και η κερδοφόρος παρουσία στο εξωτερικό και για να γίνει αυτό θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης. Όπως είπε εξετάζεται η εξαγορά εταιριών και επισήμανε πως η Intrakat δραστηριοποιείται στη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

    Θεωρεί, δε, πως μία εταιρεία με ανεκτέλεστο όπως αυτό της Intrakat που ξεπερνάει το 1 δισ. Ευρώ πρέπει να δραστηριοποιείται σε περισσότερες από μία αγορές.

    Σχετικά με το αντικείμενο των εξαγορών, ο Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε ότι θα «αγοραστεί» κατασκευαστική δύναμη, δηλαδή ο εξοπλισμός, το προσωπικό και τα έτοιμα έργα των εταιριών.

    Πέρα από το εξωτερικό η Intrakat εξετάζει και εξαγορές στην Ελλάδα και ο Διευθύνων Σύμβουλος αναφέρθηκε στα όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με την εξαγορά της Watt του Αθανάσιου Κατρή. Σημειώνεται πως η Watt αποτελεί γνωστό σύμμαχο της εισηγμένης στη διεκδίκηση έργων απορριμάτων και διαθέτει εμπειρία σε αυτό τον κλάδο.

    «Δεν πουλάμε τις ΑΠΕ»

    Ο Αλέξανδρος Έξαρχου διαχώρισε τη θέση του από την προηγούμενη διοίκηση όσον αφορά τον σχεδιασμό για τα έργα ΑΠΕ, καθώς επισήμανε ότι η Intrakat σε καμία περίπτωση δε θα πουλήσει ή θα μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιο των έργων της σε τρίτη εταιρεία.

    Ξεκαθάρισε, επίσης, πως τα κεφάλαια για την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ θα προέλθουν από το ομολογιακό δάνειο ύψους 120 εκατ. Ευρώ που θα υπογράψει στο άμεσο μέλλον η εταιρεία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς.

    Πλέον στόχος της Intrakat, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ύψους 1,8 GW και έργων αποθήκευσης ενέργειας 0,7 GW, είναι η από κοινού ανάπτυξη ενεργειακών πάρκων μέσω κοινοπραξιών. Όσον αφορά την επιλογή του εταίρου για τη δημιουργία της κοινοπραξίας, η Intrakat θα εξετάζει κάθε partner ανά περίπτωση.

    Σχετικά με την πορεία των υπό κατασκευή έργων ΑΠΕ της εισηγμένης ο Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 η εισηγμένη θα έχει θέσει σε λειτουργία έργα ισχύος 110 MW.

    «Ανακοστολογήσαμε το 100% των έργων μας»

    Η εκρηκτική αύξηση των τιμών στα βασικά κατασκευαστικά υλικά αλλά και στην ενέργεια έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την κερδοφορία των έργων που υλοποιεί και έχει αναλάβει η εισηγμένη, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Εξάρχου.

    Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει την υφιστάμενη διοίκηση, όπως πρόσθεσε, να επανεξετάσει ξεχωριστά κάθε έργο, και το 100% των projects έχει ανακοστολογηθεί. Η εταιρεία έχει ετοιμαστεί για χειρότερο πιθανό σενάριο και στις εκτιμήσεις της δεν περιλαμβάνονται διεκδικήσεις και άλλες θετικές εξελίξεις.

    Επιπλέον, η Intrakat δε θα αποχωρήσει από κανένα έργο, ακόμα και αν αυτό είναι ζημιογόνο. Προς τούτο ο ισχυρός άνδρας της εισηγμένης έφερε ως παράδειγμα το οδικό έργο Πάφος – Χρυσόχος συνολικού εκτιμώμενου κόστους 86,8 εκατ. Ευρώ το οποίο, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση και ζημιώνει την εταιρεία.

    Πως αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των μεγάλων κατασκευαστών

    Ο ισχυρός άνδρας της εισηγμένης, επισήμανε πως συντελείται μία σημαντική αλλαγή στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση.

    Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η πλειοψηφία εξ αυτών είναι εισηγμένες, γεγονός και το οποίο συνεπάγεται ότι πρέπει να λογοδοτούν στους μετόχους τους.

    Η τακτική αυτή οδηγεί στην αύξηση του μεγέθους ορισμένων σχημάτων και η απεμπλοκή από την εργοληπτική αντίληψη του παρελθόντος. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσω εξαγορών ή απορροφήσεων μικρότερων εταιριών.

    Διαβάστε επίσης

    Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση της Intrakat για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Intrakat: Σύμβαση ύψους €60,7 εκατ. με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τη διευθέτηση οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας

    Σωκράτης Κόκκαλης: Νέα εταιρεία holding με κεφαλαίο 30 εκατομμυρίων



    ΣΧΟΛΙΑ