• Business

    Πέτρος Σουρέτης: Γιατί πάει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ο νέος ρόλος του

    Πέτρος Σουρέτης

    Πέτρος Σουρέτης


    Ένας κύκλος έκλεισε και ένας νέος άνοιξε για τον Πέτρο Σουρέτη, καθώς λίγους μήνες μετά το τέλος εποχής από την Intrakat o επί σχεδόν 20 χρόνια διοικητικός ηγέτης της βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστικοποίηση της νέας του θέσης.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι συνομιλεί με τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη και όπως όλα δείχνουν θα ενταχθεί στο δυναμικό του Ομίλου. Η μετακίνηση του πιστεύεται ότι θα υλοποιηθεί από την αρχή της νέας χρονιάς, όταν και ο Πέτρος Σουρέτης θα κλείσει και επίσημα τον κύκλο του στην Intracom Holdings, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη, και θα αναλάβει μία καίρια θέση στη διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τις αρχές του 2023.

    Η κίνηση του Γιώργου Περιστέρη δείχνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και τις ικανότητες του 53χρονου manager, o οποίος καλείται να εποπτεύει τα projects πρώτης γραμμής που έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα ενισχύσουν την κερδοφορία της, όπως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και το καζίνο στο Ελληνικό.

    Επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στη διεκδίκηση των υπό δημοπράτηση έργων με σημαντικότερο αυτό της παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία και αποτελεί αυτή την περίοδο το Άγιο Δισκοπότηρο των παραχωρήσεων καθώς αναμένεται να προσφερθεί το τίμημα ρεκόρ των 2,3 δισ. Ευρώ.

    Επιπλέον, θα στηρίξει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη διεκδίκηση της παραχώρησης Χανιά-Ηράκλειο εκτιμώμενης αξίας 1,5 δισ. Ευρώ, αλλά και σε ένα πλήθος έργων και ΣΔΙΤ που δημοπρατούνται από το Υπουργείο Υποδομών, αλλά και από ιδιώτες με σημαντικότερη την Lamda Development.

    Εν ολίγοις θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή και τη χάραξη της στρατηγικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία επιδιώκει αυξήσει το ανεκτέλεστο της και να κλειδώσει έργα κομβικής σημασίας που θα αφορούν όχι μόνο την κερδοφορία της ιδίας, αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

    Το Who is Who του Πέτρου Σουρέτη

    Ο Πέτρος Σουρέτης έχει διατελέσει στα διοικητικά συμβούλια εταιριών με κυριότερη την Intrakat καθώς έχει αποτελέσει προσωπική επιλογή του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διαθέτει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και είναι κάτοχος MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Η καριέρα του στο κλάδο των κατασκευών ξεκίνησε το 1997, όταν και ανέλαβε τη θέση του Senior Manager στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε., ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το 2003 τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Intramet, η οποία το 2005 συγχωνεύτηκε με την Intrakat. Μάλιστα, έχει διατελέσει σε πλήθος επιτελικών θέσεων σε θυγατρικές του Ομίλου Intracom, όπως οι Intralot, Intracom Telecom, καθώς και θυγατρικές Intrakat (INMAINT , FRACASSO HELLAS S.A., INTRAPOWER, EUROKAT, INTRACOM CONSTRUCT, ΚΑΤΣΕΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRADEVELOPMENT), ενώ ήταν και πρόεδρος της ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ, η οποία συγχωνεύθηκε με την Intrakat.

    Επιπλέον, έχει αναλάβει υψηλές διοικητικές θέσεις στην Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ. και την ΚΕΚΡΩΨ, η οποία είναι θυγατρική της INTRADEVELOPMENT και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Η επιτυχημένη πορεία σε κατασκευές, ενέργεια και ακίνητα

    Ο Πέτρος Σουρέτης είναι ένα πολύπειρο στέλεχος που έχει θητεύσει επιτυχώς στον κλάδο των κατασκευών, της ενέργειας και του real estate. Αρχικά, έχει επιτύχει την είσοδο της Intrakat στο club των κορυφαίων εγχώριων κατασκευαστών και έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ανεκτέλεστο έργων ύψους 1,3 δισ. Ευρώ συμμαχώντας με μεγάλους εγχώριους Ομίλους.

    Επίσης, η εισηγμένη έχει συνεργαστεί με κολοσούς από το εξωτερικό, όπως φαίνεται και από την επικράτηση στον διαγωνισμό για το Marina Tower μαζί με τη γαλλικό γίγαντα της Bouygyes

    Εκτός, όμως, από την επικράτηση σε διαγωνισμούς και τις συμμαχίες με μεγάλους εγχώριους και διεθνείς Ομίλους για έργα υποδομών, η Intrakat υπό την καθοδήγηση του Πέτρου Σουρέτη, έχει καταφέρει να ολοκληρώσει έργα σε αντίξοες συνθήκες.

    Ένα τέτοιο project ήταν η αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που ανέλαβε η εισηγμένη, και ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ παρά τα εμπόδια που έθετε το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία είχε δημιουργήσει αντιξοότητες για την υλοποίηση αρκετών έργων υποδομής.

    Όσον αφορά την ενέργεια το έμπειρο στέλεχος άφησε ως κληρονομιά στην Intrakat ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο ισχύος 1,1 GW, ενώ εξασφάλισε και τη χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ μέσω ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. Ευρώ με διοργανώτριες την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

    Επίσης, διαπραγματευόταν με ισχυρά Funds παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως αυτό της BC PARTNERS, ώστε η εισηγμένη να αποκτήσει έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο στην ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

    Σχετικά με το real estate ο Πέτρος Σουρέτης έχει πετύχει σημαντικά deals μέσω της ανάπτυξης και της εξαγοράς ξενοδοχειακών μονάδων, γραφειακών χώρων και φοιτητικών εστιών.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-Ιντρακάτ: Από τον Πέτρο Σουρέτη αγόρασε τις μετοχές ο Ηλίας Γκότσης, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής



    ΣΧΟΛΙΑ