• Οικονομία

    Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί κι εν μέσω πανδημίας: Μετά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσα στον Ιούνιο οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια

    ΤΑΙΠΕΔ

    O Ceo της Ελλάκτωρ Άρης Ξενόφος και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης


    Ένα από τα ελάχιστα σημεία στην Αθήνα κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και σήμερα, που δεν συμμετείχαν στο γενικευμένο lockdown της οικονομίας ήταν στην οδό Κολοκοτρώνη 1 και Σταδίου, όπου και η έδρα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Με την διοίκηση του Ταμείου, υπό τους κ.κ. Άρη Ξενόφο, πρόεδρο, και Ριχάρδο Λαμπίρη, διευθύνοντα σύμβουλο, να τηρούν μέχρι κεραίας τις προθεσμίες για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ελληνική οικονομία προσελκύει για τα assets της διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή με προσεχτικά βήματα και σε διαφορετικές προγραμματικές φάσεις τον σχεδιασμό της για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Την τρέχουσα περίοδο υλοποιούνται πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως γέφυρα μετάβασης από την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας στην τόνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Και το φθινόπωρο θα σηματοδοτήσει, όπως άλλωστε έχουν τονίσει κατά καιρούς σε δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη, την έναρξη της κρίσιμης προσπάθειας για την επιστροφή στην ισχυρή ανάπτυξη, με ορίζοντα το 2021, ενώ αναμένεται να υπάρξει νέα δέσμη παρεμβάσεων, με ενισχυμένα «ευρωπαϊκά εργαλεία» στήριξης. Που σημαίνει ότι, από κάθε άποψη πλέον, βρισκόμαστε στη χρονική στιγμή που συμβολικά και ουσιαστικά η οικονομία μπαίνει σε πλήρη λειτουργία και πάλι, σε όλα τα επίπεδα.

    Στο πλαίσιο αυτό οι κ.κ. Ξενόφος και Λαμπίρης, δύο άνθρωποι από τα σπλάχνα της αγοράς και του management, με πολυετείς θητείες στον τραπεζικό κλάδο και το επιχειρείν και οι δύο, έχουν βάλει το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω του θεσμικού του ρόλου, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματός του. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συμμετέχει μέσω των διαγωνισμών του στην προπαρασκευαστική φάση της ολικής επαναφοράς και στη σύνθετη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προσελκύοντας επενδύσεις από εγχώρια και διεθνή κεφάλαια.

    Με προσεκτικές κινήσεις, Ξενόφος και Λαμπίρης σχεδιάζουν ήδη τους επόμενους διαγωνισμούς με έμφαση στα περιφερειακά λιμάνια. Λαμβάνοντας υπόψη την διαφοροποιημένη δραστηριότητα και εμπορική αξία κάθε λιμανιού, το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιοποιήσει όλες τις θεσμικές του δυνατότητες, με προφανή στόχο να μεγιστοποιήσει το προσδοκώμενο όφελος από την ιδιωτικοποίηση λιμενικών υποδομών. Η αξιοποίηση τεσσάρων λιμένων -της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου και του Ηρακλείου- θα γίνει μέσω της πώλησης πλειοψηφικών ποσοστών μετοχών των αντίστοιχων Οργανισμών Λιμένων, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ άλλα λιμάνια, όπως αυτό της Καβάλας, θα αξιοποιηθούν με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων.

    Σε πρώτη φάση αναμένεται να αξιοποιηθούν τρία λιμάνια, αφού τις επόμενες μέρες και μέχρι τέλος Ιουνίου εκκινούν οι διαγωνισμοί: της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας. Αυτά τα τρία λιμάνια παρουσιάζουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσαν να εκκινήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησης και για άλλα δύο λιμάνια, και ειδικότερα το Ηράκλειο Κρήτης και ο Βόλος.

    Αναλυτικότερα, μέσα στον Ιούνιο θα βγουν οι διαγωνισμοί για δύο πωλήσεις πλειοψηφικών ποσοστών, μέχρι 65%, στους Οργανισμούς Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας και με υποπαραχώρηση του λιμένος της Καβάλας και, ειδικότερα, το Φίλιππος Β, το εμπορευματικό λιμάνι.

    Ταυτόχρονα γίνεται μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια να βγει μέχρι τέλος του μήνα ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα.

    Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό ενδιαφέρον, όπως έχει εκφραστεί από τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας κ. Τζέφρι Πάιατ, αναμένεται έντονο. Για το λιμάνι δε της Ηγουμενίτσας, όπως και του Ηρακλείου σε δεύτερη φάση, λέγεται ότι υπάρχει εξίσου έντονο ενδιαφέρον από τον ιταλικό ακτοπλοϊκό όμιλο Γκριμάλντι.



    ΣΧΟΛΙΑ