• Business

    Το πρώτο Bail in σε ευρωπαϊκή τράπεζα είναι γεγονός

    • NewsRoom
    bitcoin

    bitcoin


    Κούρεμα 54% στα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης της αυστριακής Heta Asset Resolution εφήρμοσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας, επιμηκύνοντας ταυτόχρονα την αποπληρωμή τους που έφτασε το 2023. Η Heta αποτελεί “bad bank” δημιουργημένη από τα assets της Hypo Alpe Adria – τοπικής τράπεζας στην επαρχία Carinthia. Η Carinthia έχει εγγυηθεί την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Hypo, ωστόσο δηλώνει αδυναμία να αποπληρώσει τις εναπομείνουσες εγγυήσεις που η επιτροπή κεφαλαιαγοράς αποτιμά στα 11,1 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο οι ομολογιούχοι αναμένεται να αντιδράσουν δικαστικά για να καλυφθεί η διαφορά των 6,4 δισ. ευρώ που δημιουργείται μεταξύ της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και των κουρεμένων που προέκυψαν από την απόφαση.

    Η επαρχία Carinthia κατέθεσε πρόταση για επαναγορά των ομολογίων που είχε εγγυηθεί, με δανεισμό από την αυστριακή κυβέρνηση, στο 75% της ονομαστικής τους αξίας (που προς το τέλος της δημόσιας προσφοράς ανέβηκε στο 82%). Ωστόσο, ελάχιστοι ομολογιούχοι δέχτηκαν να συμμετάσχουν.

    Με αυτόν τον τρόπο, η Αυστρία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει χρήση της οδηγίας BRRD που προβλέπει το βάρος της διάσωσης των τραπεζών να πέφτει στους πιστωτές τους αντί για τους φορολογούμενους – το περιβόητο bail in.

    Powered by 

    iolcus - logo

    Iolcus Investments. Ανεξαρτησία. Γνώση Αγορών. Προστασία Περιουσίας ΑΕΠΕΥ .



    ΣΧΟΛΙΑ