• Business

    Το νέο στοίχημα του CEO της Εθνικής Τράπεζας. Τι λέει στους στενούς του συνεργάτες


    To στοίχημα για την δημιουργία της «νέας Εθνικής» έχει βάλει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο οποίος καλείται να δώσει το δικό του στίγμα σε έναν όμιλο που έχει διαφορετική φυσιογνωμία από το 2016. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής γνωρίζει ότι θα χρειαστεί αγώνας για να μετατρέψει την εσωστρέφεια που δημιουργεί η πώληση της Finansbank και η αποεπένδυση από τα Βαλκάνια σε πλεονέκτημα.  Έχοντας ολοκληρώσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, προχωρά στη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης με στόχο εντός του πρώτου εξαμήνου να αποπληρώσει τα 2 δισ. ευρώ των coco΄s, «γλυτώνοντας» το ακριβό κουπόνι του 8% και κυρίως το βάρος της μεγάλης συμμετοχής του δημοσίου.

    Το επιπλέον της ρευστότητας των συνολικά 3,5 δισ.ευρώ θα διοχετευθεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης της Εθνικής, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενισχύοντας την σημαντική υφιστάμενη ρευστότητα που διαθέτει η Εθνική, έχοντας δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο επίπεδο του 96%. Η αποπληρωμή των ομολόγων με εγγύηση του δημοσίου από τον Πυλώνα ΙΙ του γνωστού ως πακέτου Αλογοσκούφη και η σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τον ELA εντάσσονται στη στρατηγική περιορισμού του κόστους χρηματοδότησης ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια που φθάνει στο 19,6% στηρίζουν την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών.

    Για την Εθνική, η χρηματοδότηση της οικονομίας συνδέεται και με τον κοινωνικό ρόλο που έχει παραδοσιακά η τράπεζα και περνά συχνά από στενωπούς πολιτικών πιέσεων που ασκούνται στην εκάστοτε διοίκηση. Αυτή τους δεσμούς με την πολιτική επιδιώκει να κόψει ο Λ. Φραγκιαδάκης, όπως εξομολογείται στους στενούς του συνεργάτες, κάτι που γνωρίζει ότι θα δυσαρεστήσει πολλούς. Η τεχνοκρατική αντιμετώπιση είναι η σταθερά της στρατηγικής του στην ηγεσία της τράπεζας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκρούσεις, τις οποίες αποφεύγει μέχρι τώρα με επιδεξιότητα.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ

    Η Εθνική Τράπεζα της επόμενης ημέρας καλείται να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με καθαρά τραπεζικά κριτήρια και με στόχευση ειδικά στην επιχειρηματική πίστη, σε υγιείς, εξωστρεφείς μονάδες. Στο ίδιο πλαίσιο, κινείται η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά την οποία θα γίνεται διάκριση των βιώσιμων σχημάτων στα οποία θα κατευθύνονται οι πόροι της τράπεζας.

    O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής έλαβε μόλις μια πολύ δύσκολη απόφαση: να πωλήσει την Finansbank σε ένα τίμημα ικανοποιητικό, για το οποίο όμως θα δεχθεί αμφισβητήσεις, και σε πολιτικό επίπεδο, ως αντανάκλαση της κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον χρηματοπιστωτικό χώρο.

    Τα επιχειρήματά του είναι και πάλι τεχνοκρατικά: το τίμημα των 3,5 δισ.ευρώ αντιστοιχεί σε μια φορά τη λογιστική αξία της Finansbank, επίπεδο ανάλογο με τις συνθήκες, τόσο τις γεωπολιτικές όσο και τις οικονομικές: πολιτική αβεβαιότητα με τη διεξαγωγή δύο συνεχόμενων εθνικών εκλογών μέσα σε μόλις έξι μήνες, εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και κρίση της Συρίας καθώς και αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών που είχαν αντίκτυπο στην κερδοφορία, μεταξύ των οποίων η επιβολή ανώτατων ορίων σε πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς υπερανάληψης και αύξησης στο ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό ρευστών διαθεσίμων, όπως και η αύξηση προβλέψεων και χρήσης κεφαλαίων σε καταναλωτικά δάνεια.

    Illustrate buy sell stocks

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αστάθεια στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, έφερε έντονες διακυμάνσεις των βασικών μακροοικονομικών δεικτών και σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής της που δεν αναμένεται να ανακάμψει.
    Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ είναι win-win αφού οι συνθήκες στην τουρκική αγορά έχουν επιδεινωθεί, με τα γεωπολιτικά προβλήματα να έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και να έχουν οδηγήσει σε υποτίμηση την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου.

    Είναι ενδεικτικό ότι από το 20% της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων προ πενταετίας, ο δείκτης έχει υποχωρήσει για την Finansbank στο 7,5%. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αναλυτές και η QNB θα κερδίσει αν ανακάμψει η Τουρκία αλλά και η Εθνική επωφελείται από «φρέσκια» ρευστότητα της τάξης των 3,5 δισ.ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ