• Business

    Το μεγάλο ρεκόρ με το ομόλογο του ΟΠΑΠ και πώς «παίζει» η αγορά τις άλλες 9 εταιρικές εκδόσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Καμίλ Ζίγκλερ, Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ


    Το χαμηλότερο επιτόκιο  από όλα τα εταιρικά ομόλογα ελληνικού δικαίου, που έχουν εκδοθεί στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, κατάφερε να εξασφαλίσει ο ΟΠΑΠ.

    Η έκδοση των 200 εκατ. ευρώ τιμολογήθηκε με «κουπόνι» στο 2,1%, καταγράφοντας έτσι νέο ρεκόρ στη… συμπίεση του επιτοκιακού κόστους. Μέχρι τώρα, το «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής ήταν εκείνο που από τον περσινό Οκτώβριο κατείχε τα σκήπτρα του φθηνότερου τοκομεριδίου, καθώς αυτό είχε διαμορφωθεί στο 2,6%. Ήρθε όμως ο ΟΠΑΠ, με το 7ετές του ομόλογο, να «κλειδώσει» το προσφερόμενο, σταθερό  επιτόκιο σε επίπεδα που είναι… 19,2% πιο κάτω. Έχοντας μάλιστα αντλήσει 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά της ενεργειακής εταιρείας.

    Αν μη τι άλλο, το ρεκόρ του ΟΠΑΠ αντικατοπτρίζει αφ’ ενός μεν την ισχυρή του επιχειρηματική οντότητα και την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία του στην αγορά των τυχερών παιγνίων και αφ’ ετέρου την υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας. Τόσο από πλευράς των ιδιωτών που αναζητούν θελκτικότερες αποδόσεις για τα αποταμιευτικά τους κεφάλαια όσο και από τα θεσμικής υπόστασης χαρτοφυλάκια, τα οποία επίσης ψάχνουν ευκαιρίες για την αξιοποίηση των διαθεσίμων τους.

    Από την ερχόμενη Πέμπτη 29 του μηνός, το ομόλογο του ΟΠΑΠ θα είναι το δέκατο κατά σειράν που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Ανεβάζοντας τη συνολική, ονομαστική αξία των ενεργών εκδόσεων στα 1,82 δισ. ευρώ. Ενώ από την αγορά έχουν αποσυρθεί άλλα τέσσερα εταιρικά ομόλογα, τα οποία και αποπληρώθηκαν πριν από τη λήξη τους.

    Έξι εταιρικά ομόλογα κάτω από την ονομαστική αξία τους

    Εξαιρουμένου του ΟΠΑΠ, από τα υπόλοιπα εννέα εταιρικά ομόλογα που «παίζουν» στην αγορά, τα έξι είναι αυτήν τη στιγμή σε τιμές κάτω από την ονομαστική τους αξία. Με συνέπεια οι ετησιοποιημένες αποδόσεις τους να είναι πάνω από τα τοκοφόρα «κουπόνια» τους. Στην απέναντι όχθη, τρία ομόλογα έχουν τιμές πάνω από την ονομαστική τους αξία, με τις αποδόσεις να είναι χαμηλότερες από τα επιτοκιακά έσοδα που προσφέρουν. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος για τις εκδότριες εταιρείες δεν αλλάζει, καθώς εκείνες πληρώνουν το ίδιο σταθερό επιτόκιο, που διαμορφώθηκε μετά από την αρχική δημόσια προσφορά. Αντιθέτως εκείνες που διαφοροποιούνται είναι αποδόσεις όσων αγοράζουν (και πουλάνε) ομόλογα στην αποκαλούμενη δευτερογενή αγορά του χρηματιστηρίου. Όπου εκτός από ευκαιρίες ελλοχεύουν και παγίδες.

    Με τα σημερινά δεδομένα το 5ετές ομόλογο της ακτοπλοϊκής Attica Group, που φέρει «κουπόνι» 3,40%, διαθέτει εμπράγματες εξασφαλίσεις και λήγει τον Ιούλιο του 2024, τιμολογείται στο 80,3 της ονομαστικής και κατά συνέπεια πληρωτέας αξία του, που είναι το 100. Λόγω της πτώσης της τιμής, η απόδοση στη λήξη έχει εκτιναχτεί στο 10,129%. Και τούτο διότι ο αγοραστής προσπορίζεται διπλό όφελος: Το πρώτο είναι η διαφορά στις τιμές, καθώς παίρνει κάτι στο 80,3 που θα εξοφληθεί 19,7 μονάδες ψηλότερα. Το δεύτερο είναι το τοκοφόρο «κουπόνι» του 3,40% (προ της φορολογίας με 15%) το οποίο εισπράττεται επί της ονομαστικής αξίας  του ομολόγου και όχι με βάση την αγοραία του.

    Όλα αυτά βεβαίως με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξουν αστάθμητες εξελίξεις και οι ομολογιούχοι θα εξοφληθούν στην ώρα τους και στο ακέραιο.

    Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, έχουν οδηγήσει την τιμή του 5ετούς ομολόγου της εταιρείας ενδυμάτων B&F στο 89,4% της ονομαστικής αξίας του. Με συνέπεια η απόδοση στη λήξη του (τον Ιούνιο του 2023) να διαμορφώνεται στο 8,765%, όταν το ετήσιο «κουπόνι» του είναι 4,95%.

    Για την Αεροπορία Αιγαίου το 7ετές ομόλογο, που εκδόθηκε με επιτόκιο 3,60% και λήγει τον Μάρτιο του 2026, η τιμή του είναι τώρα στο 85,91% της ονομαστικής του αξίας. Με την ετησιοποιημένη απόδοση μέχρι τη λήξη του να είναι στο 6,73%. Μεσούσης της πανδημίας η τιμή του ομολόγου είχε κατρακυλήσει μέχρι το 54,73% της ονομαστικής του αξίας. Η υγειονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο των αερομεταφορών, κάτι που απεικονίζεται και στα οικονομικά μεγέθη της Aegean. Μεγέθη τα οποία διασυνδέονται και με τους όρους έκδοσης του εταιρικού της ομολόγου.

    Όρους βέβαια, σε συσχετισμό με οικονομικούς αριθμοδείκτες, έχουν και τα άλλα εταιρικά ομόλογα, όπως (οφείλουν να) γνωρίζουν οι επενδυτές. Καθώς η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να φαντάζει, αλλά δεν είναι μηδενικού ρίσκου.

    Ελαφρά κάτω από την ονομαστική αξία του (στο 99,75) είναι το 7ετές ομόλογο της Lamda Development που λήγει τον Ιούλιο του 2027 και έχει «κουπόνι» 3,40%. Με την ετησιοποιημένη απόδοσή του να βρίσκεται τώρα στο 3,415%.

    Στο 98,17% της ονομαστικής του αξίας τιμολογείται και το ομόλογο-γίγας των 500 εκατ. ευρώ του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιου, λήγει μετά από 7 χρόνια και έχει επιτόκιο 2,75%. Λόγω της μικρής κάμψης της αγοραίας τιμής του, η απόδοση του ομολόγου είναι στο 3,048%.

    Για την Τέρνα Ενεργειακή, η αγοραία τιμή του ομολόγου της είναι στο 99,7% της ονομαστικής αξίας, με την απόδοση στη λήξη ( τον Οκτώβριο του 2026) να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2,588% λόγω της αφαίρεσης των δεδουλευμένων τόκων. Καθώς σήμερα πληρώνεται δεύτερη δόση από το ετήσιο «κουπόνι» του 2,6%.

    Η τριπλέτα με ανοδικό τέμπο στις τιμές

    Πέραν τούτων η χρονικά πρώτη έκδοση του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η μία από τις συνολικά τρείς, των οποίων οι αγοραίες τιμές βρίσκονται πάνω από την ονομαστική τους αξία. Το συγκεκριμένο 7ετες εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ που λήγει τον Απρίλιο του 2025 και έχει επιτόκιο 3,95% τιμολογείται τώρα στο 103,5. Γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της απόδοσης στη λήξη, η οποία είναι πιά στο 2,791%.

    Στο 101,05% της ονομαστικής αξίας βρίσκεται η τιμή του 5ετούς ομολόγου της Coral ( θυγατρικής της Μότορ Όιλ) που λήγει τον Μάιο του 2023 και προσφέρει επιτόκιο 3%. Με την άνοδο της τιμής, η απόδοση στη λήξη έχει περιοριστεί στο 2,39%.

    Το  5ετές εταιρικό ομόλογο της Housemarket (του ομίλου Φουρλή) το οποίο λήγει τον Οκτώβριο του 2021 και φέρει «κουπόνι» 5% ήταν το πρώτο που βγήκε, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία των διαπραγματεύσιμων τίτλων στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σήμερα η τιμή του είναι στο 102,27% της ονομαστικής αξίας, με την ετησιοποιημένη απόδοση να έχει υποχωρήσει στο 2,148%.

     Η αγορά των ομολόγων δεν διεκδικεί δάφνες συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Γεγονός που κατά κανόνα δημιουργεί αναπόφευκτες στρεβλώσεις στις τιμές, οι οποίες προκύπτουν με λιγοστές αγοραπωλησίες.

    Τι κερδίζει ο ΟΠΑΠ με τη νέα του ομολογιακή έκδοση

    Μένει να αποδειχθεί αν η επικείμενη είσοδος του ΟΠΑΠ θα αναζωογονήσει τη συγκεκριμένη αγορά. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση του ΟΠΑΠ που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2017 και ανακλήθηκε στις αρχές της εφετινής χρονιάς, η τωρινή κατάφερε να ρίξει κατά… 40% το προσφερόμενο επιτόκιο. Από το 3,5%  τότε, στο 2,1% τώρα. Σε ότι αφορά τις προσφορές για το νέο ομόλογο, το οποίο  έχει τη δυνατότητα ανάκλησης μετά τη διετία, έφτασαν στα 611,9 εκατ. ευρώ. Με τη ζήτηση να είναι κατά 190,9 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από εκείνη της πρώτης φοράς. Η οποία είχε το ίδιο ύψος ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.

    Στο πρώτο 6μηνο της εφετινής χρονιάς το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού του ΟΠΑΠ (για τα 1,145 δισ. ευρώ) ήταν στο 2,8% ενώ με την προσθήκη του ομολόγου το κόστος πέφτει στο 2,7%. Καθώς στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο ΟΠΑΠ είχε ταμειακά διαθέσιμα 628,2 εκατ. ευρώ, το καθαρό του χρέους (μαζί και με τις μισθώσεις) αντιστοιχούσε στο 1,8 της λειτουργικής κερδοφορίας του (Ebitda) σε κυλιόμενη 12μηνη βάση. Βρισκόταν δηλαδή σε μεγάλη απόσταση από το 4 και το 3 που αποτελούν όρους του ομολογιακού, σε ότι αφορά την άσκηση της μερισματικής πολιτικής του ΟΠΑΠ. Από τα 200 εκατ. του ομολόγου, θα πληρωθούν τραπεζικά δάνεια 150 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 150 εκατ. ευρώ τραπεζικού δανεισμού αποπληρώθηκαν μετά από το πρώτο 6μηνο του έτους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ