• Business

    700 εκατ. ευρώ μάζεψε η ΓΕΚ Τέρνα

    • NewsRoom
    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια το α΄εξάμηνο - Το Top-5

    Γιώργος Περιστέρης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Το ποσό των 700 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,09% 16,26 από την έκδοση του νέου επταετούς εταιρικού ομολόγου της, ύψους 500 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 2,75%.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε αξία ομόλογο που εκδίδεται από τη σύσταση του θεσμού των εταιρικών ομολόγων στην πλατφόρμα του ελληνικού χρηματιστηρίου, με 500.000 κοινές ανώνυμες άυλες ομολογίες και ελάχιστο ποσό εγγραφής στα 1.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Περιστέρη, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού.

    Αναλυτικότερα, εντός τεσσάρων μηνών από την είσπραξη των αντληθέντων κεφαλαίων, ποσό 40,1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ολική αποπληρωμή κοινού ομολογιακού δανείου της θυγατρικής Τέρνα Λευκόλιθοι και του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της.

    Ποσό 18,5 εκατ. θα διατεθεί για την πληρωμή κοινού ομολογιακού έκδοσης της ΓΕΚ Τέρνα και 17,3 εκατ. για την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της θυγατρικής Τέρνα.

    Το μεγαλύτερο ποσό, ήτοι 400 εκατ., θα διατεθεί την περίοδο 2020-2027 για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή και δανεισμού) επενδύσεων στις δράσεις των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας με συμμετοχή σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

    Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει είτε υφιστάμενα έργα, όπως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, είτε έργα που βρίσκονται πλέον σε ώριμο στάδιο και για τα οποία αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

    Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία.



    ΣΧΟΛΙΑ