• Business

    Το «ιταλικό αγκάθι» της Coca Cola – Πόσο θα επηρεάσει η φορολογία τα μεγέθη της πολυεθνικής

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC


    Σε «πονοκέφαλο» για την Coca Cola HBC εξελίσσεται η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο στις πλαστικές συσκευασίες μια χρήσης καθώς και στη ζάχαρη μέσα στο 2020.

    Παρ’ ότι η εφαρμογή του μέτρου διαρκώς μετατίθεται διαρκώς (ιταλικά ΜΜΕ την τοποθετούν προς τα τέλη του έτους), η εταιρεία έχει αρχίσει από τώρα να εκφράζει δημόσια την ανησυχία της για τις επιπτώσεις στα οικονομικά της αλλά και στους καταναλωτές.

    Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, υπολογίζεται πως ο ισολογισμός της πολυεθνικής στην Ιταλία θα επιβαρυνθεί κατά 160 εκατ. ευρώ από τη νέα διπλή φορολογία. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας στην Ιταλία περιέγραψε με μελανά γράμματα τις συνέπειες, λέγοντας πως η αύξηση της φορολογίας έρχεται να πλήξει τις επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον κλάδο.

    Χαρακτηριστικά φέρεται να είπε πως την τελευταία δεκαετία η κατανάλωση αναψυκτικών στην χώρα έχει υποχωρήσει κατά 25% ενώ προέβλεψε περαιτέρω κάμψη 10% λόγω των νέων φόρων.

    Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη πως η Coca Cola αποφάσισε να «παγώσει» και τις
    προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 49 εκατ. ευρώ, και μαζί τις προσλήψεις εργαζομένων που σχεδίαζε.

    Στα δημοσιεύματα εκφράζονται φόβοι και για τη βιωσιμότητα των εργοστασίων της πολυεθνικής στις περιοχές Marcianise και Oricola αλλά και για τα συμβόλαια που έχει συνάψει με τους παραγωγούς της Σικελίας για την προμήθεια πορτοκαλιών, τα οποία χρησιμοποιεί για την παρασκευή των προϊόντων Fanta εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης τους κόστους παραγωγής.

    Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η Conserve Italia, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φρούτων της Ιταλίας εκτιμά ότι οι νέοι φόροι θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής της κατά 35%, η οποία προειδοποιεί για κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα τελικά προϊόντα.

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες των νέων φόρων έχει κρούσει και η Assobibe, η Ένωση των Παραγωγών Ανθρακούχων Ποτών της Ιταλίας. Η Assobibe καλεί την ιταλική κυβέρνηση να επανεξετάσει το μέτρο, σημειώνοντας πως πέρα τις επενδύσεις και τους εργαζομένους στις βιομηχανίες, κινδυνεύουν και περίπου 5.000 εργαζόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, ο φόρος στις πλαστικές συσκευασίες–που ισχύει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Νορβηγία δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ιταλία πριν τον Ιούνιο του 2020 ενώ όσον αφορά στον φόρο στην ζάχαρη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Να σημειωθεί πως η πορεία της Coca Cola HBC στην Ιταλία είναι ανοδική. Όπως αναφέρεται στην
    περιληπτική ενημέρωση για το τρίμηνο που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, οι όγκοι πωλήσεων της εταιρείας αυξήθηκαν κατά μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, διατηρώντας την ενθαρρυντική δυναμική ανάπτυξης που παρατηρείται στη χώρα από το τρίτο τρίμηνο του 2018.

    Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Coca Cola HBC συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ προχώρησε σε συνεργασία με την The Coca-Cola Company στην εξαγορά της ιταλικής εταιρείας φυσικού μεταλλικού νερού και αναψυκτικών Acque Minerali S.r.l. (Acque Minerali ή Lurisia). Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, με τους αγοραστές να καταβάλλουν το ποσό των 88 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ