• Business

    Το ΧΑ έδειξε τη δύναμη του. Θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες;


    Η αχτίδα φωτός στο θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για το Eurogroup της 24ης Μαΐου αναπτέρωσαν το ηθικό της αγοράς, που κατέγραψε αξιόλογα κέρδη με αυξημένο ημερήσιο τζίρο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι τράπεζες, με την Alpha Bank να πρωτοστατεί, αλλά και αρκετές άλλες δεικτοβαρείς μετοχές όπως Ελλάκτωρ και ΟΤΕ έκλεισαν με υψηλά κέρδη, ενώ ο γενικός δείκτης σημείωσε νέο υψηλό έτους.

    Ένα βήµα πιο κοντά –και ίσως το τελευταίο σε αυτή την φάση- αναµένεται να έρθει η Ελληνική πλευρά µε το κλείσιµο της συµφωνίας στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Με την ψήφιση των 18 προαπαιτούµενων και τα εφεδρικά µέτρα δηµοσιονοµικής προσαρµογής ουσιαστικά η χώρα ξαναµπαίνει σε πρόγραµµα, αναµένει άµεσες εισροές από την δανειακή σύµβαση και επιστρέφει στο πρόγραµµα χρηµατοδότησης της ΕΚΤ. Μέχρι την επόµενη αξιολόγηση δηµιουργείται ωφέλιµος χρόνος περίπου 5 µηνών όπου η οικονοµία θα µπορούσε να λειτουργήσει µε λιγότερο στρες ως προς τις αβεβαιότητες που δηµιουργούν στην ψυχολογία οι καθυστερήσεις, όταν µάλιστα ο χρόνος αρχίζει και στενεύει επικίνδυνα ως προς την πληρωµή σηµαντικών ληξιπρόθεσµων οφειλών.

    Τα νούμερα της συνεδρίασης

    O γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,76% στις 639,48 μονάδες, σχεδόν στο υψηλό ημέρας. Στο σύνολο της εβδομάδας ο γ.δ. ενισχύθηκε κατά 2,69%. Η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ ανήλθε στα 141,47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές της Alpha Bank και τα 38,05 εκατ. ευρώ συναλλαγές της Εθνικής.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,87%, στις 182,18 μονάδες, ενώ άνοδο 3,49% σημείωσε ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,50% στις 58,91 μονάδες.

    Πρωταγωνίστρια της ανόδου αναδείχθηκε η Alpha Bank που έκλεισε με κέρδη 7,14%. Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 5,77%. Ακολούθησαν η Ελλάκτωρ με άνοδο 5,38% και ο ΟΤΕ με άνοδο 5,27%. Άνω του 4% άνοδο σημείωσαν οι μετοχές Βιοχάλκο, Εθνική και ΕΕΕ. Με κέρδη που ξεπέρασαν το 3% τερμάτισαν οι τίτλοι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie, ενώ η Lamda έκλεισε με άνοδο 2,03% και η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 2,04%. Μικρότερα κέρδη 0,68% σημείωσε η ΔΕΗ, ενώ τα ΕΛΠΕ έκλεισαν υψηλότερα κατά 1,27%.

    Από τις μετοχές του FTSE 25 με απώλειες έκλεισαν μόνο η Τιτάν που υποχώρησε κατά 1,06% και η Grivalia με πτώση 0,81%, ενώ Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα παρέμειναν αμετάβλητες.

    Στον Mid Cap, ξεχώρισαν η MIG με κέρδη 16,56%,  η μετοχή του Υγεία με άνοδο 9,49%, η Αττικής με άνοδο 7,03% και η Ευρωπαϊκή Πίστη που ενισχύθηκε κατά 5,26%.

    Τι προβλέπει η τεχνική ανάλυση

    Σύμφωνα με τη Beta Securities, τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης µετά από µια συσσώρευση σε περιορισµένο σχετικά εύρος τιµών έβγαλε νέο υψηλό έτους διατηρώντας τις συναλλαγές σε αξιοπρεπή επίπεδα (τρίτη συνεχόµενη εβδοµάδα µε µέσο ηµερήσιο τζίρο άνω των 80 εκατ. ευρώ). Στα τρέχοντα επίπεδα εφάπτεται και ο απλός κινητός µέσος των 200 ηµερών. Η επόµενη αντίσταση µετά την κατοχύρωση των 630 µονάδων βρίσκεται στις 670 µονάδες, όπου και θα µπορούσε να θεωρηθεί ότι ο Γενικός ∆είκτης θα έχει κλείσει ένα κύκλο ανόδου από τα χαµηλά του Φεβρουαρίου. Αυτό το σενάριο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης στο επόµενο δεκαήµερο καθώς η ανοδική τάση είναι µεν επικρατούσα, ο ρυθµός της ωστόσο έχει µειωθεί αισθητά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sta-opla-i-ependites-tis-deutsche-bank/47090

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/to-dnt-epimeni-pagoste-ta-dania-tis-elladas-os-to-2040/47059



    ΣΧΟΛΙΑ