• Business

    Το 2020 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με χαμηλά επιτόκια


    Σχεδόν άλλα δυο με τρία χρόνια έχει μπροστά της η Ελλάδα για να αναβαθμιστεί από τους διεθνούς οίκους πιστοληπτικής ικανότητας σε βαθμίδα που να επιτρέπεται από τα μεγάλα funds να επενδύσουν στις προοπτικές της χώρας. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία B3 ενώ εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί στην κατηγορία Β2 από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s investors σε περίπου 15 ημέρες (21 Σεπτεμβρίου 2018. ) Επί της ουσίας η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται στην κατηγορία junk bond.

    Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι σκουπίδια αφού ονομάζονται junk bond και η ΕΚΤ δεν τα θεωρεί επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.

    Πολλά funds ώριμων αγορών δεν τα αγοράζουν και γενικώς συγκεντρώνουν επενδυτές τύπου hedge funds δηλαδή κερδοσκοπικά funds που μπορούν οποτεδήποτε να πουλήσουν.

    Όταν μια χώρα θεωρείται ότι διαθέτει επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει ότι βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRs στην κατηγορία ΒΒΒ- και υψηλότερα σημαίνει ότι θεωρείται ότι διαθέτει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα θεωρείται πιο αξιόπιστη, προσελκύει πιο σοβαρούς επενδυτές και η ΕΚΤ κάνει αποδεκτά τα ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.

    Το 2020 

    Όπως αναφέρουν οι ειδικοί η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον  2 έως 3 χρόνια για να αναβαθμιστεί σε ΒΒΒ- έτσι ώστε να περάσει στην μεγάλη κατηγορία των χωρών που τα ομόλογα τους είναι επιλέξιμα από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους.  Πρακτικά στα τέλη του 2020 ή στα μέσα του 2021 η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε BBB- και υψηλότερα.

    Να σημειωθεί ότι ήδη η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒ- και θα επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα Φεβρουάριο 2019.

    Η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία Β+.

    Με βάση την τρέχουσα βαθμολογία που δίνει η Moody’s στην Ελλάδα Β3 βρίσκεται δύο κλίμακες χαμηλότερα από την Standard and Poor’s και τρεις κλίμακες χαμηλότερα από την Fitch. 

    Η βαθμολογία Β2 θεωρείται αδιάφορη καθώς ως γνωστό η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία δηλαδή της Fitch ΒΒ-.

    Ο επόμενος οίκος που θα μπορούσε να αναβαθμίσει εκ νέου την Ελλάδα είναι ο καναδικός DBRs στις 2 Νοεμβρίου 2018. 

    Για το 2018 κλείνει ο κύκλος των αξιολογήσεων και η Ελλάδα θα έχει μέγιστη βαθμολογία ΒΒ-.

    Το 2019 θα είναι προπαρασκευαστικό έτος για το πότε τελικώς η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα θα γίνει δηλαδή στα μάτια των αγορών ένα κανονικό κράτος με ομόλογα που έχουν αξία και δεν αποτελούν junk bonds. 



    ΣΧΟΛΙΑ