• Business

    Η εποχή του εύκολου χρήματος φτάνει στο τέλος της

    Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι


    Τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι τα επιτόκια της θα παραμείνουν αμετάβλητα, καθώς και ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά και έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2018,  οι αγορές ομολόγων θα μειωθούν στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως και εν συνεχεία θα τερματιστούν.

    Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι πρόθεσή της είναι να διατηρήσει την πολιτική επανεπένδυσης των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που έγινε γνωστό ως QE, ήταν ουσιαστικά μια μορφή εκτύπωσης χρήματος που βοήθησε την Ευρωζώνη να μην καταρρεύσει υπό το βάρος της κρίσης χρέους.

    Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα της Ελλάδας: Σε ποιες περιοχές αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφτασε η μεγάλη στιγμή του ευρώ: Η ΕΚΤ αποφασίζει πότε θα σταματήσει την αγορά ομολόγων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ίσως η πιο αμήχανη συνεδρίαση της ΕΚΤ επί Draghi



    ΣΧΟΛΙΑ