• Business

    ΤΙΤΑΝ: Σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα η διανομή 200 εκατ. ευρώ στους μετόχους

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Τιτάν

    Τιτάν: Αδειάζει το ταμείο από τις επενδύσεις στις ΗΠΑ που γυρίζουν με φόρα σε ύφεση


    Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε στην αγορά η δημοσιοποίηση από την πλευρά της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ να προχωρήσει σε γιγαντιαία επιστροφή κεφαλαίου  προς τους μετόχους συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

    Στον απόηχο της απόφασης αυτής, η μετοχή της εταιρείας αντιδρά έντονα ανοδικά και στις 14:00 σήμερα το μεσημέρι ενισχυόμενη κατά 8,46% έκανε πράξεις στα 14,10 ευρώ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η επιστροφή κεφαλαίου της ΤΙΤΑΝ δεν θα είναι άμεση αλλά θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου.

    Επ’ αυτού θα λάβει αποφάσεις η έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει στις Βρυξέλλες, έδρα της τσιμεντοβιομηχανίας, στις 9 Μαΐου.

    Ανάλογη κίνηση από την πλευρά της εταιρείας είχε γίνει και το 2019 όπου είχε σχηματιστεί αποθεματικό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ που ακόμα δεν έχει διανεμηθεί.

    Εκείνο που οι μέτοχοι θα λάβουν άμεσα είναι το 0,50 ευρώ ανά μετοχή που αποτελεί αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου έχοντας ως δικαιούχους όσους θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο, στις 28 Απριλίου.

    Η εν λόγω χρηματική διανομή θα γίνει στις 5 Ιουλίου και εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών που κατέχει η ΤΙΤΑΝ θα είναι της τάξεως των 38,4 εκατ. ευρώ συνολικά. γεγονός που παραπέμπει σε μερισματική απόδοση περίπου 3,5%.

    Σε ότι αφορά τη σχεδιαζόμενη σε βάθος χρόνου διανομή των 200 εκατ. ευρώ αυτή αντιστοιχεί στο 20% της τρέχουσας χρηματιστηριακής της τσιμεντοβιομηχανίας.

    Οι οικογένειες Κανελλόπουλου- Παπαλεξόπουλου είναι βασικοί μέτοχοι στην ΤΙΤΑΝ με το ποσοστό συμμετοχής του να ανέρχεται στο 37,03%, ενώ ποσοστό 10,53% κατέχεται από το ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

    Ο πυρήνας αυτός των βασικών μετόχων αναμένεται να εισπράξει περί τα 19 εκατ. ευρώ από την επικείμενη χρηματική διανομή.

    Πέρσι η ΤΙΤΑΝ έκανε επιστροφή κεφαλαίου περίπου 32 εκατ. ευρώ ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε διανείμει 17,6 εκατ. ευρώ συνολικά.

    Διαβάστε επίσης:

    FAMAR: Έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους έως 45 εκατ. ευρώ

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Εξόρυξη κοιτασμάτων σε 2-5 χρόνια – Δε μετακυλήσαμε στις τιμές τα €250 εκατ. αυξημένου ενεργειακού κόστους



    ΣΧΟΛΙΑ